נתיב מילוט מסין? אפל תייצר אייפונים בהודו
מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ונתח השוק המזערי של החברה בהודו עשו את שלהם: אפל הולכת בעקבות סמסונג ושיאומי ותעביר חלק מייצור מכשירי הפרימיום שלה לתת היבשת. האייפון הבא שלכם יהיה "מייד אין אינדיה"?
אם אתם מתכוונים לרכוש אייפון חדש בשנת 2019, ייתכן שתקבלו מכשיר שיוצר בהודו ולא בסין. בשבוע שעבר חשפה סוכנות הידיעות "רויטרס" כי פוקסקון, החברה שמייצרת עבור אפל את רוב מכשירי האייפון, מתכוונת להרחיב את המפעל שלה בתת היבשת בעלות של 356 מיליון דולר על מנת להתחיל לייצר בו אייפונים מסדרת ה-X.
אמנם אפל החלה לייצר חלק מהאייפונים בהודו כבר בשנת 2017, אך עד כה היא עשתה זאת באמצעות יצרנית קטנה יותר – וויסטרון – שמרכיבה שם מכשירים מדורות ישנים יותר, כמו ה-SE וה-6S. כעת, כאמור, אפל מתכוונת לייצר בהודו חלק ממכשירי הפרימיום החדשים יותר.
נכון לעכשיו, נראה שהייצור בהודו לא אמור להוביל לשינוי דרמטי במערך הייצור המרכזי בסין. לפי דיווחים קודמים, פוקסקון מעסיקה כ-350 אלף איש בקווי הייצור הסיניים של האייפון, ואילו המפעל בהודו צפוי להעסיק עד 25 אלף איש. אבל כאשר ענקית טכנולוגיה כמו אפל מחליטה להעביר חלק מהייצור שלה ממדינה למדינה, מאחורי המהלך יש היגיון עסקי וכלכלי ומחשבה לטווח ארוך.
ראשית, מדובר במהלך מתבקש על רקע מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין שהגיעה לשיא בחודשים האחרונים. בספטמבר הטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכסים בגובה 10% על סחורות בשווי 200 מיליארד דולר מסין ובנובמבר הוא הצהיר שגם האייפונים והמקבוקים של אפל עלולים להצטרף בעתיד לרשימת הסחורות הללו.
על רקע זה, קרא טראמפ למנכ"ל אפל טים קוק להעביר את הייצור לארה"ב או למצוא אלטרנטיבה אחרת. ייצור בהודו הוא כמובן חלופה אפשרית כדי להימנע מעלייה במחירי האייפון, וגם אם כרגע מדובר בקנה מידה קטן, מדובר בנקודת ההתחלה שממנה אפשר להמשיך ולגדול. אגב, זאת לא האלטרנטיבה היחידה - לאחרונה דווח כי פוקסקון שוקלת לפתוח מפעל גם בווייטנאם.
מכסים גבוהים בהודו
סיבה אפשרית נוספת להעברת חלק מהייצור להודו היא המכסים הגבוהים בתת היבשת. ניו דלהי העלתה השנה את המכסים על ייבוא סמארטפונים מ-15% ל-20% ובמקביל הורידה את המכסים על ייבוא החלקים השונים המרכיבים את המכשירים, בניסיון לעודד יצרניות לפתוח מפעלים במדינה ולפתח את התעשייה המקומית.ייצור האייפונים בהודו יאפשר לאפל להימנע מהמכסים הגבוהים ולמכור אותם בשוק המקומי במחיר זול יחסית. נכון להיום, החברות ששולטות בשוק הסמארטפונים במדינה הן שיאומי הסינית, עם נתח שוק של 27.3%, וסמסונג, עם נתח שוק של 22.6% (נתוני חברת IDC לרבעון השלישי של 2018). ואיפה אפל, אתם שואלים? מדשדשת הרחק מאחור עם נתח שוק של אחוז אחד פחות או יותר (בהשוואה לנתח שוק עולמי של 13.2% ברבעון השלישי).
צפו בהכרזה על האייפונים החדשים
סמסונג ושיאומי, אגב, מייצרות סמארטפונים בהודו כך שהן לא נאלצות לשלם את המכסים הגבוהים. בקיץ הקימה סמסונג בהודו את "המפעל הגדול בעולם לייצור טלפונים סלולריים", שיאפשר לה לייצר במדינה 120 מיליון מכשירים בשנה לעומת 68 מיליון כיום. שיאומי, לעומת זאת, שילשה ב-2018 את יכולות הייצור שלה במדינה והקימה ארבעה מפעלים חדשים.
אפל, שמוכרת את האייפון XS בכאלף דולר, מתקשה להתחרות במחירים הנמוכים של המתחרות שלה בהודו והתוצאה היא שבשנת 2018 צנח ב-40% מספר האייפונים שנמכרו במדינה. ההודים שכן מעדיפים את אפל רוכשים דגמים ישנים יותר, כמו האייפון SE שהושק בשנת 2016 ונמכר כיום סביב 250 דולר. אחת האפשרויות היא שאפל תבחר עכשיו לייצר בהודו דווקא את האייפון X, שהושק בשנת 2017, ותציע אותו במחיר אטרקטיבי. שוק הסמארטפונים במדינה נחשב לשני בגודלו בעולם אחרי סין, עם 300 מיליון משתמשים. המשמעות היא שרק ל-24% מההודים יש סמארטפון, נתון שצפוי לטפס למעלה – ואפל רוצה להיות שם כשזה יקרה.
אייפון אייפונים אפל XS XS Max סינגפור
צילום: רויטרס
מומלצים