שתף קטע נבחר

 

חוק אמריקני מאיים על התיאום הביטחוני בין ישראל לרש"פ

הקונגרס העביר חוק שיאפשר לקורבנות טרור לתבוע את הרשות מכיוון שהיא מקבלת סיוע כלכלי מארה"ב. הפלסטינים צפויים לוותר על הסיוע כדי להימנע מהתביעות האפשריות. מחשש לאובדן התיאום הביטחוני, בממשל טראמפ ובישראל פועלים להחרגת הסיוע המדובר מהחוק

חוק שהעביר לאחרונה הקונגרס האמריקני מאיים על המשך התיאום הביטחוני בין הרשות הפלסטינית לבין ישראל. החוק ייכנס לתוקפו בעוד חודש בדיוק. מדובר בהרחבת החוק נגד טרור שמטרתו לאפשר לקורבנות טרור לתבוע ישות שסיפקה תמיכה חומרית למבצעי הפיגועים.

 

הרחבה זו בוצעה אחרי שקורבנות טרור תבעו את הרשות הפלסטינית בגין פיגועים, אך פסקי הדין לא מומשו משום שלארה"ב לא הייתה סמכות משפטית על הרשות הפלסטינית. התביעות שהוגשו הינן בגין פיגועים שבוצעו במהלך האינתיפאדה השנייה.

בנימין נתניהו אבו מאזן (צילום: AP, EPA)
התיאום הביטחוני יופסק עקב החוק החדש? נתניהו ואבו מאזן(צילום: AP, EPA)

החוק החדש קובע כי כל ישות זרה שמקבלת מארה"ב סיוע חוץ כלשהו – תהיה מחויבת להסכים לחשוף את עצמה לתביעות משפטיות בארצות הברית.

 

בשנתיים האחרונות קיצץ ממשלו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כמעט את כל הסיוע לרשות הפלסטינית עקב התערערות היחסים בינה לבין ארה"ב. מדובר על סכום עתק, שעמד בשנת 2017 על כמעט מיליארד דולר (כולל הסיוע העקיף לארגונים בינלאומיים דוגמת אונר"א). כיום מצויות ארה"ב והרשות הפלסטינית בנתק מוחלט.

 

הקשר היחיד שנותר בין השתיים הוא מערכת היחסים הביטחונית האדוקה בין ה-CIA לבין מנגנוני הביטחון הפלסטינים. קשר זה כולל גם סיוע שנתי למנגנוני הביטחון על סך 61 מיליון דולר בשנה. למעשה, זהו הסיוע היחיד שארצות הברית עדיין מעניקה לרשות הפלסטינית.

 

הסיוע האמריקני קריטי להמשך השליטה הביטחונית והמודיעינית של המנגנונים על שטחי הרשות הפלסטינית. בלעדיו ייפסקו האימונים של אנשי המנגנונים, ההכשרות המבצעיות שלהם שטחי הרשות ובחו"ל, אספקת התחמושת ואמצעי הלחימה שלהם שכוללים מעבר לנשק קל גם אמצעים לפיזור הפגנות, רכבים ממוגנים ואמצעי מודיעין מיוחדים שבהם משתמשים המנגנונים בשגרה בתחום האחריות השיפוטית של הרשות הפלסטינית.

 

נשיא ארה
למרות הקיצוצים המסיביים בסיוע, בממשלו פועלים להחרגת הסיוע שנותר מהחוק. טראמפ(צילום: AP)

מתוך חשש מהאחריות אשר עלולה להיות מוטלת על הרשות הפלסטינית ואש"ף, הפלסטינים מתכוונים לדחות גם את הסיוע האמריקני המועט שעוד נותר, לרבות הסיוע הביטחוני. הטיעון הפלסטיני הוא שהחובה הפוטנציאלית שאליה תהיה כפופה הרש"פ אם תקבל סיוע, עולה בהרבה על הסיוע המועט שהיא עדיין מקבלת מארצות הברית.

 

עצירת הסיוע הביטחוני תגרום לפגיעה משמעותית בתיאום הביטחוני בין הרשות הפלסטינית לישראל ואף להפסקתו – צעד בעל השלכות חמורות לישראל, ארה"ב ולפלסטינים עצמם אשר יכול להוביל לחיזוקו של חמאס ביהודה ושומרון. תסריט שכזה בא לידי ביטוי בעת גל הפיגועים האחרון שהוביל חמאס ביהודה ושומרון והבליט ביתר שאת את הצורך לבצע את התיקון בחוק.

 

המחוקקים האמריקנים לא חזו את ההשלכות של החוק הזה, ובחודש האחרון פועל ממשל טראמפ להביא להחרגת הסיוע הביטחוני לרשות הפלסטינית מהחוק. לצורך כך, נשלח לוושינגטון בשבוע שעבר המתאם הביטחוני האמריקני בין הרשות הפלסטינית וישראל, הגנרל אריק וונדט, כדי לשכנע את חברי הקונגרס לבצע את התיקון לחוק – שצפוי להיכנס לתוקפו ב-31 לינואר.

 

גורם בכיר המעורה בפרטים אמר ל-ynet כי גם ישראל פועלת מאחורי הקלעים כדי להביא לשינוי החוק באופן שלא ייפגע בסיוע הביטחוני לרשות הפלסטינית. הגורם העריך כי הסיכויים להצליח במהלך סבירים, אולם בימים הללו נמצא הקונגרס בחופשת חג המולד והמאמצים להביא לתיקון החוק הוקפאו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
התיאום הביטחוני ייפסק?
צילום: AP
מומלצים