מועצת זכויות האדם: ההנהגה הישראלית הטרידה את מנכ"ל "בצלם"
תלונה חריגה של נציגי המועצה מאשימה את ישראל ביצירת אווירה של אלימות פיזית כלפי חגי אלעד - בעקבות נאומיו במועצת הביטחון. על התלונה חתומה באופן יוצא דופן גם הנציגה לנושאי הוצאות להורג - למרות שבישראל אין עונש מוות בפועל
נציגים מטעם מועצת האו"ם לזכויות אדם מאשימים את ישראל בהטרדה חמורה של שני עובדי ארגון "בצלם" - בין היתר בעקבות המתקפות שספג מנכ"ל הארגון חגי אלעד לאחר נאומיו באו"ם וכינויו "משת"פ". לפי התלונה שהגישו, "ההנהגה הישראלית יצרה אווירה של הטרדה ואלימות פיזית כלפי מנכ"ל בצלם חגי אלעד".
על הפנייה, שבה נטען עוד כי עובדת "בצלם" הופשטה והוכתה במחסום ישראלי בחברון, חתומים שישה "דווחים" של מועצת האו"ם לזכויות אדם - שגריר מיוחד שמדווח למועצה בנושאים שונים. מעולם לא זכורה פנייה כזו לישראל, שעליה חתומים כך כך הרבה דווחים ביחד, מה שמעיד על חומרת הטענות.
הדווחים שחתומים על הפנייה אמונים על נושאי הוצאות להורג, חופש הביטוי, שטחים, חופש ההתאגדות וההפגנה, מצבם של מגיני זכויות האדם, אלימות נגד נשים וכן קבוצת העבודה לאפליה נגד נשים. הכללתה יוצאת הדופן בפנייה של הדווחית לנושאי הוצאות להורג - למרות שבישראל לא מיושם גזר דין מוות - מהווה אמירה שישראל מתכננת הוצאות להורג או שכוחות הביטחון מוציאים להורג פלסטינים.
הפנייה נשלחה לפני כמה ימים לשגרירת ישראל במוסדות האו"ם בז'נבה, אביבה רז-שכטר. בפנייה מתבקשת ממשלת ישראל למסור את תגובתה לטענות בתוך 60 יום, ולאחר מכן התלונה תוגש כדו"ח למועצה.
לגבי מנכ"ל "בצלם" חגי אלעד, מציינים הדווחים שני אירועים עיקריים: נאום שנשא באוקטובר 2016 במועצת הביטחון של האו"ם בנוגע להתנחלויות - שבעקבותיו קיבל ביקורת נוקבת מפקידים ישראלים רמי דרג בממשלה, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו, וכן קריאות נגד הארגון על היותו לא פטריוטי, בוגד ומנודה פוליטית.
האירוע השני שמצוין בתלונה הוא נאום נוסף שנשא אלעד במועצת הביטחון באוגוסט השנה - אז האשים אותו השגריר הישראלי באו"ם דני דנון כי הוא "משרת את האויבים שלנו", וקרא לו "משת"פ".
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב אז על נאומו של אלעד, ואמר כי "בשעה שחיילינו נערכים להגנה על ביטחון ישראל, מנכ"ל 'בצלם' בוחר לשאת נאום רצוף שקרים באו"ם בניסיון לסייע לאויבי ישראל". חבר הכנסת אורן חזן (הליכוד) אף הגדיל לעשות כאשר פרסם בפייסבוק שלו תמונה של אלעד, תחת הכותרת "דרוש חי או מת" (ראוי לצין כי בפוסט עצמו הזהיר חזן ש"אסור לנו לקחת את החוק לידיים").
הפוסט החריף של אורן חזן נגד חגי אלעד:
הדווחים טוענים בפנייתם כי המילים שנאמרו נגד חגי אלעד עלולות לשמש ככאלה שמראות את עשייתו כמזיקה לביטחון הלאומי של ישראל - דבר שיוצר אווירה של הטרדה ועלול להביא לאלימות פיזית כלפיו.
בעניינה של עובדת הארגון הנוספת שמצוינת בתלונה, מאנאל אל-ג'עברי, נטען כי ב-22 באפריל השנה היא נעצרה בנקודת מעבר ליד חברון, וכאשר אמרה שהיא מארגון "בצלם" דרשו ממנה להתפשט ברחוב, תפסו את ידיה, בעטו בה והיכו אותה. הדווחים טוענים עוד כי כוחות הביטחון רצו לצלם אותה בחדר סגור מורידה את הבגדים.
דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, מסר בתגובה: "אני מאשר שהדווחים פנו אלינו. כעת תיעשה עבודת מטה מול המשפטנים כיצד להגיב על זה".
שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, הגיב לתלונה ואמר: "אויבת זכויות האדם חוברת ל'בצלם' ומוכיחה את מה שטענתי במועצת הביטחון - חגי אלעד משתף פעולה עם חורשי רעתנו. כאשר המועצה שאוספת מידע נגד ישראל ומגבה בגלוי ארגון שמכפיש את חיילי צה"ל ונותן רוח גבית לתנועת ה-BDS, היא מנתקת כל קשר בינה לבין האמת, המוסר וזכויות האדם. נמשיך להילחם נגד החושך במוסדות הבינלאומיים ונחשוף את השקרים של אויבינו בכל מקום שנצטרך".