אושר בטרומית: פקטור למבחני לשכת עורכי הדין האחרונים
לפי הצעת החוק, הציון העובר בבחינת ההסמכה האחרונה של הלשכה יעמוד על 60 ושל שתי קודמותיה על 50: "שינו את הכללים באמצע המשחק". חברי הוועדה הבוחנת של בחינות ההסמכה התפטרו בעקבות המהלך, אך נראה שההצעה לא תאושר בקריאה שנייה ושלישית
כשמתמחים יושבים ביציע, אישרה היום (ב') מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעות חוק של מספר חברי כנסת למתן פקטור במבחני ההסמכה של לשכת עורכי הדין. בעקבות אישור הצעת החוק בקריאה טרומית - הוועדה הבוחנת של בחינות ההסמכה של מקצוע עריכת הדין הודיעה על התפטרותה. מדובר בוועדה המורכבת משלושה שופטים מכהנים ובראשם יו"ר הוועדה, שהוא סגן נשיא בית משפט מחוזי, אנשי אקדמיה ופרקליטים בכירים.
הצעת החוק של ח"כ אוסנת הילה מארק (הליכוד), וחברי כנסת נוספים אושרה בתמיכת 34 חברי כנסת, ללא מתנגדים וללא נמנעים. האישור התקבל ברקע טענות שנשמעות יותר ויותר בשנים האחרונות על קושי רב בבחינה, שיש הטוענים כי הוא מונע במכוון מהמתמחים לעבור אותה.
עם זאת, נראה שההצעה לא תעבור בקריאה שנייה ושלישית לפני פיזור הכנסת מחרתיים, שכן לא סוכם בוועדת ההסכמות שהתכנסה אתמול, להעביר את החוק בשלוש קריאות. ועדת ההסכמות מורכבת מנציגי קואליציה ואופוזיציה לאחר שכבר פוזרה למעשה הכנסת ה-20, כדי להחליט אילו הצעות חוק יעלו להצבעה במליאה.
"ירידה קיצונית באחוז המעבר"
לפי הצעות החוק, יש לקבוע כי הציון העובר בבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין יעמוד על 60 בבחינה שהתקיימה החודש, ועל 50 בבחינות שהתקיימו ביוני השנה ובדצמבר בשנה שעברה.
בדברי ההסבר נכתב: "לאחרונה, בשל שינוי מתכונת בחינת לשכת עורכי הדין, שהביאה לירידה קיצונית באחוז המעבר (עד כדי 12% בלבד, לפני תיקונים), עלתה השאלה האם בסמכותם של שר המשפטים ו/או הוועדה הבוחנת להחליט על מתן תוספת ניקוד (פקטור) לנבחנים. מאחר שלשון החוק אינה מתייחסת באופן ישיר וברור לסוגיה, מטרת הצעת חוק זו היא להסמיך באופן מפורש ועל פי חוק את שר המשפטים ו/או הוועדה הבוחנת לעשות כן".
ח"כ מארק, שהציגה תחילה את הצעת החוק, אמרה: "מדובר ביותר מ-4,000 מתמחים ובני משפחותיהם שיותר משנה עובדים עליהם ומטרטרים אותם. מי שבעיקר מנסה לעשות את זה הוא יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה. כשהאנשים האלה התחילו ללמוד - הם ידעו לאן הם הולכים ושינו להם את כללי המשחק באמצע המשחק".
הצעות החוק שאושרו עברו לוועדת הכנסת לצורך הכנה לקריאה ראשונה. יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), הודיע כי תוקם ועדה משותפת לחוק המתמחים, ומחר בבוקר יתקיים הדיון הראשון שלה. לדברי ח"כ זוהר, "חקיקה חובבנית תיפול בבג"ץ. יש לי ניסיון בזה עם חוק מיסוי דירה שלישית. אני לא מעוניין שזה יחזור על עצמו. יהיה כאן דיון רציני ביותר. מחר זה יעבור בקריאה ראשונה, וברביעי תהיה גם הכנה לקריאה שנייה ושלישית. דין הרציפות יחול כאן לכנסת הבאה".
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) התייחס אף הוא לאישור החוק בקריאה טרומית: "יו"ר הכנסת אמר לי שהוא תומך בעוד יממה לדיוני מליאה וככה החוק יעבור סופית גם בקריאה שנייה ושלישית. הלחץ צריך להיות מופנה ללשכת ראש הממשלה שיאשרו ליו"ר הכנסת לקיים עוד יום דיונים במליאה".
גורמים בלשכת עורכי הדין אמרו בתגובה כי אם החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית, מדובר יהיה ב-2,000 מתמחות ומתמחים שיהפכו בן יום לעורכי דין, לאחר שנכשלו בבחינה המקורית.
לדברי גורם בלשכה, "בלחץ מתמחים שטוענים כי התפקדו למפלגות הגדולות ושמסתובבים בכנסת ומאיימים, חברי כנסת מנסים לאשר ביום או יומיים הצעת חוק בשלוש קריאות, בניגוד לעמדת בג"ץ שפסל את עתירת המתמחים, ללא שמיעת התנגדות הוועדה הבוחנת, וללא שיח עם לשכת עורכי הדין".
לאחר אישור ההצעה בטרומית נמסר מהוועדה הבוחנת של בחינות ההסמכה של מקצוע עריכת הדין כי "לקראת התכנסות הוועדה ובמהלך הישיבה עודכנו חבריה בהליכי חקיקה המתבצעים בכנסת, שעברו בקריאה טרומית, שמטרתם לכפות תוספת ניקוד - פקטור - על דרך הורדת ציון המעבר בבחינה באופן גורף ואף רטרואקטיבי ביחס לבחינות עבר. במהלך זה, שהוועדה הופתעה ממנו ולא הייתה שותפה לו כלל, יש כדי להשמיט את הבסיס המקצועי של עבודתה. כמי שאמונה על עריכת בחינת ההסמכה ורמתה המקצועית, שמטרתה להבטיח את איכות הבאים בשערי המקצוע והעוסקים בו, הוועדה רואה במהלך זה הבעת אי אמון בעבודתה. אי לכך מגישה בזאת הוועדה את התפטרותה.