שתף קטע נבחר
 

המחלות שאיתן אסור להתנשק צרפתית הלילה

בחצות יחגוג העולם את כניסתה של שנת 2019, שרבים מוצאים בה סיבה טובה להתנשק. אבל מתי כדאי להימנע מנשיקה צרפתית? אלו המחלות שבהן כדאי לא לשרבב שפתיים ולשון

הלילה בחצות יציין העולם את כניסת 2019 ואיתה מיליונים יציינו כמדי שנה את האירוע בנשיקה צרפתית. אבל מצבים רפואיים שונים עלולים לסכן אתכם או את בני ובנות זוגכם, וכדאי להימנע מלשרבב שפתיים ולשון זה עם זה. אלה המצבים שבהם עדיף להמתין קצת עם הנשיקה הצרפתית:

 

1. הרפס

נגיף ההרפס הוא וירוס השכיח בחלל הפה. בשנים האחרונות דווחו מספר מקרי הדבקה בנגיף בתינוקות שלקו בזיהום קשה וקטלני בזרם הדם, חלקם אף מתו. שני זנים עיקריים של נגיף ההרפס פוגעים באדם. בעבר נהוג היה לשייך את הזיהומים בשפתיים לנגיף הרפס מסוג 1, ולמחלת המין להרפס סוג 2. כיום ידוע שהחלוקה אינה מוחלטת, וכי שני הזנים עלולים להדביק הן את השפתיים והן את איברי המין.

 

הרפס השפתיים, הנגרם ברובו על ידי נגיף "הרפס סימפלקס סוג 1" עובר לרוב באמצעות מגע בנשיקה. אולם בשל עלייה בשכיחות המין האוראלי בשנים האחרונות, הרי שהווירוס נמצא לאחרונה גם באיברי המין. לרוב, נותר הנגיף רדום בעור ואינו מותיר סימנים, אולם עם ההתפרצות מופיעות שלפוחיות, בדרך כלל בקבוצה, על רקע עור אדום. השלפוחיות מכאיבות אולם חולפות לאחר כשבוע.

 

לאחר ההדבקה הראשונית, נודד הווירוס לתאי העצב בעור, שם הוא נשאר במצב רדום עד להתפרצות הבאה, הנגרמת בעקבות חום, לחץ, מחזור חודשי, וחשיפה לשמש. ההתקף עלול לחזור אחת לכמה שבועות, חודשים או שנים.

 

פריצת דרך: מדענים הצליחו לפתח חיסון נגד הרפס

 

מחלת המין מתאפיינת בעיקר בשלפוחיות באיברי המין, גרד וכאב. למרות זאת, אחוז גבוה מאוד ממקרי ההרפס אינם מאובחנים מאחר שבלמעלה מ-60% מהמקרים לא ניתן למצוא את הסימנים הקלאסיים המאפיינים את המחלה. כדי להגיע לאבחון מדוייק, יש להיעזר בבדיקות מעבדתיות.

 

לאחר ההדבקה נותר הווירוס בגוף בצורה רדומה, ומסיבות שאינן ברורות עדיין יכול להתפרץ בכל עת. מספר ההתפרצויות משתנה מחולה לחולה. אולם ההדבקה בנגיף יכולה להתרחש גם כאשר אין סימנים קליניים למחלה. במחקרים קליניים שנעשו בעולם נמצא שכ-70% ממקרי ההרפס הגניטלי הועברו על ידי בני זוג שלא היה אצלם ביטוי קליני למחלה.

 

עדיין לא קיימת תרופה המחסלת את וירוס ההרפס, אולם ניתן להקל עליו באמצעות מריחת קרם "אציקלוויר" על השפתיים והימנעות מחשיפה לשמש. ניתן להקל על הנפיחות באמצעות חבישה של קומפרסים קרים. אם נוצר זיהום נוסף על השלפוחיות, יש צורך לטפל באנטיביוטיקה.

 

הטיפול במחלה הפוגעת באיבר המין כולל טיפול אנטי-ויראלי הניתן עם התפרצות קלינית של ההתקף או באופן קבוע לתקופה ממושכת, למניעת הישנות של ההתקפים. הטיפולים האנטי-ויראליים הנפוצים ביותר כוללים תכשירים כזובירקס ולטרקס.

 

לא בכל מצב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא בכל מצב(צילום: shutterstock)

2. גסטרואנטריטיס

נגיפים רבים עלולים לגרום למחלת שלשולים והקאות, המסוכנת בעיקר אצל תינוקות, אבל פוגעת גם במבוגרים. המחלה עלולה לגרום להתייבשות, והיא עוברת בעיקר במגע עם הפרשות צואה, אולם גם באמצעות הרוק. תקופת הדגירה עד לפרוץ הסימפטומים עשויה להימשך כמה ימים, כך שלא תמיד תוכלו לדעת אם בן או בת הזוג עמם אתם עומדים להתנשק נגועים בוירוסים.

 

אבל לא רק נגיפים: המחלה עלולה להיגרם גם מהחיידקים סלמונלה ושיגלה, הגורמים ל"דיזנטריה" - צואה דמית רירית. תחלואה בסלמונלה לרוב חולפת מאליה עם טיפול תומך, אולם הדבקה בחיידק שיגלה עלולה להיות מסכנת חיים, ולכן מטופלת באנטיביוטיקה.

 

לקראת נשיקת הסילבסטר: איך למנוע ריח רע מהפה?

 

3. פארינגיטיס

דלקת בלוע ובשקדים הנגרמת לרוב על ידי וירוסים, ובחלק מהמקרים גם על ידי החיידק סטפטוקוק. במקרה של דלקת ויראלית, התסמינים הם לרוב כאב ואודם בגרון ולעתים גם הגדלה של השקדים. במקרה של הדבקה בחיידק סטרפטוקוק, התסמינים כוללים לעתים חום גבוה, הגדלה של השקדים, אודם ותפליטים - נקודות לבנות על גבי השקדים.

 

כאשר מדובר בדלקת ויראלית, הטיפול הוא תומך וכולל בעיקר שתיה מרובה, אולם כאשר מאובחן סטרפטוקוק - הטיפול הוא אנטיביוטי, בעיקר כדי למנוע תגובה חיסונית על מסתמי הלב שעלולה לגרום לפגיעה קשה. הן החיידקים הגורמים לדלקת בלוע והן חיידק הסטרפטוקוק עוברים בנשיקה.

 

4. מחלת הנשיקה

הוירוסים EBV ו-CMV, גורמים למחלת הנשיקה הכוללת בין היתר חום גבוה וכאבי גרון עם או בלי הגדלה של השקדים והופעת פלאק – מעין שכבה לבנה על גביהם. מחלת הנשיקה עלולה להימשך גם שבועות. המחלה הנגרמת על ידי נגיפים אלה נקראת "מחלת הנשיקה", כיוון שהיא לרוב עוברת ב"נשיקה עמוקה", קרי נשיקה ממושכת עם חילופי נוזלים, ובמילים אחרות – נשיקה צרפתית.

 

מחלת הנשיקה גורמת לחום גבוה וכאבי גרון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחלת הנשיקה גורמת לחום גבוה וכאבי גרון(צילום: shutterstock)

5. מנינגיטיס

דלקת קרום המוח נגרמת על ידי וירוסים או חיידקים. המחלה נדירה אמנם, אולם עלולה לעבור גם בנשיקה. היא גורמת לעליית חום, כאבי ראש, הקאות, קשיון עורפי, ורתיעה מאור. במקרה של הדבקה בוירוסים הטיפול הוא תומך, אולם הדבקה בחיידק דורשת טיפול מיידי. החיידקים והנגיפים הגורמים למנינגיטיס עלולים לעבור גם ברוק.

 

6. דלקת חניכיים

נשיקה גורמת להחלפת רוק ובו גם חיידקי פה. כשההיגיינה האוראלית ירודה, וקיימת דלקת חניכיים - החיידקים השוכנים בחלל הפה מתרבים, ועלולים לעבור גם לפה של בן או בת הזוג ומכאן הדרך קצרה עד לדלקת חניכיים או עששת. הדרך למנוע זאת היא כמובן לצחצח שיניים ולשטוף את הפה במי פה מחטאים.

 

לבריאות שלך: 100 החלטות בריאות ל-2019

 

7. זיקה

ואם אתם בדרך לברזיל, כדאי להיזהר, במיוחד אם אתן בהריון: עם התפרצות מגפת הזיקה במדינה, עלו חששות לפיהן הנגיף עובר לא רק בעקיצת יתושות. מדענים מצאו כי הנגיף נמצא גם ברוק, ועלול לעבור גם במהלך בליעת רוק שחדר דרך נשיקה.

 

הנגיף דוגר בגוף שלושה עד 12 ימים, לפני התפתחות הסימפטומים. תחילת המחלה מתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. הסכנה המרכזית כתוצאה מההדבקה של נשים בהריון, היא פגיעה קשה בעובר הכוללת כאמור חוסר התפתחות המוח (מיקרוצפאליה).

 

לזיהום בנגיף הזיקה אין עדיין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הנגועים בנגיף הזיקה נכון לעכשיו כוללים את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה ואיי קייפ וירידיי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לחיי שנה בריאותית
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים