שוויון חברתי? גמליאל הבטיחה פסיכומטרי בשתי שפות בחינם, הערבים יחכו
ינואר 2018: השרה לשוויון חברתי מבטיחה במהלך דיון בכנסת כי "ממש בקרוב יהיה קורס פסיכומטרי חינם בשפה הערבית והעברית לצעירים באונליין". ינואר 2019: שנה חלפה, הקורס שייפתח החודש יהיה בעברית בלבד. תגובת משרדה של גמליאל: "נתונים מהפיילוט ייושמו לפיתוח בשפות נוספות"
התחייבות לחוד - ומציאות לחוד: השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל הבטיחה במהלך דיון בינואר שנה שעברה בוועדת הכספים של הכנסת כי פתיחת קורסי הכנה מקוונים לבחינת הפסיכומטרי בעברית ובערבית נמצאת בישורת האחרונה. ואולם, על אף ההתחייבות - כשנה חלפה ועד כה נפתח רק הקורס בשפה העברית. ומה אומרים במשרדה של גמליאל על כך שאין אפילו מועד מדויק לפתיחת הקורס בערבית? "לא די בתרגום הקורס הקיים אלא יש להתאים את כלל תכני הקורס לדוברי השפה".
ברקע הדברים יצוין כי יותר משליש מהנבחנים בפסיכומטרי ב-2017 עשו זאת בשפה הערבית. "עכשיו אנחנו כבר ממש סיימנו את המכרזים", אמרה השרה גמליאל בדיון בוועדה לפני שנה. "נצא ממש בקרוב לדרך. יהיה קורס פסיכומטרי חינם בשפה הערבית והעברית לצעירים באונליין וזאת בשורה טובה".
הקורס המקוון אמור לצאת לפועל במסגרת אתר "קמפוס", ופיילוט שלו בשפה העברית כבר התממש. מטרת הקורס הפסיכומטרי המקוון, שהפך לאחד המהלכים המזוהים עם השרה גמליאל, היא לתת מענה לקורסים היקרים של המכונים הפרטיים, שעשויים להגיע לסכומים של קרוב ל-8,000 שקלים.
פתיחת הקורס המקוון היא חלק ממהלך רחב היקף שאותו מובילה השרה גמליאל מתוך מטרה להנגיש תכנים באופן דיגיטילי, וכחלק מהמהלך ישנם גם קורסים נוספים ובכללם קורסי העשרה.
באשר לפסיכומטרי, הפערים בנגישות לקורס בין נבחנים מרקע סוציו-אקונומי שונה אינם היחידים בכל הנוגע למבחן המהווה גורם מרכזי בקבלה למוסדות האקדמיים. פער משמעותי נוסף הוא בציונים בין יהודים וערבים: לפי נתוני המרכז הארצי לבחינות והערכה, ב-2017 הציון הממוצע בעברית עמד על 580, לעומת 488 בערבית.
לקראת שנת הלימודים האקדמית, כעשרה חודשים אחרי ההבטחה בכנסת, פרסם שוב המשרד לשוויון חברתי את דבר פתיחת הקורס. בהודעה צוין כי הקורס ייתן מענה ל"כלל אזרחי ישראל", אולם בהודעה זו כבר לא צוין באיזה שפות יונגש הקורס המקוון.
ואכן, הקורס שייפתח החודש יהיה בעברית בלבד. גם בתוכנית העבודה של המשרד, שפורסמה כחלק מקובץ תוכניות העבודה של משרדי הממשלה כחודש לאחר ההבטחה בכנסת, מצוין כי ייפתח קורס בעברית בלבד.
"ההבטחה התייחסה לטווח הזמן הקרוב"
"לצד הקרדיט שמגיע למשרד לשוויון חברתי על קידום הקורס בשפה העברית, יש להצביע על כך כי הבטחת השרה בוועדה התייחסה מפורשות גם לקידום קורס בשפה הערבית בטווח הזמן הקרוב", אומרת עינת פישר לאלו, מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, שמפעיל בימים אלו פרויקט בשם "הבטחתם תקיימו" אשר עוקב אחר הבטחות של שרים ובכירים בממשלה. "קורס זה לא קודם בפועל בשנה שחלפה ואף לא נכלל בספר תוכניות העבודה של המשרד לשנת 2018, שפורסם חודש מאוחר יותר. אנו מייחסים חשיבות רבה להבטחותיהם של שרים ובכירים לציבור ולמעקב אחר יישומן בפועל".
ממטה "ישראל דיגיטלית" במשרד לשוויון חברתי נמסר בתגובה: "פסיכומטרי חינם הוא מהפרויקטים החשובים של מטה ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי. מדובר בבשורה חברתית אמיתית לכלל תלמידי ישראל הבאים בשערי האקדמיה. במיזם הפסיכומטרי הושקעו משאבים רבים, ומשכך לפני המשך פיתוחו הוא מושק כפיילוט ראשוני בשפה אחת למספר מוגבל של משתתפים.
"בימים אלה נאספים נתוני הלמידה ופידבקים מהלומדים במחזור הפיילוט הראשון. נתונים אלה לצד לקחים תפעוליים מהפיילוט ייושמו בפיתוח הפרויקט הן למספר רב של משתתפים והן לפיתוחו לשפות נוספות והראשונה שבהן תהיה השפה הערבית. חשוב להדגיש כי לטובת נבחנים בשפות נוספות לא די בתרגום הקורס הקיים אלא יש להתאים את כלל תכני הקורס לדוברי השפה. יש לציין כי המשאבים לפיתוח הקורס בשפה הערבית כבר הוקצו וכן שפיתוחו מתוכנן כבר במהלך השנה הקרובה כקורס משופר ומשודרג על פי התובנות שיירכשו בקורס הפיילוט".