שתף קטע נבחר

 

2018 בקופות הגמל: צפי לתשואה שלילית של 1%

דצמבר המר: חודש דצמבר חיסל את התשואה החיובית שהניבו החסכונות והעביר אותן לטריטוריה שלילית עם צפי לתשואה שלילית ממוצעת של כ-1% בקופות הגדולות. בקופות המנייתיות הצפי הוא לתשואה שלילית המתקרבת לחמישה אחוזים בממוצע

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות השיגו בשנת 2018 תשואה ממוצעת של 0.9%-: התשואה השלילית הראשונה מאז שנת 2011. כך על פי מודל הערכה של בית ההשקעות מיטב דש.

 

 

התשואות השליליות נבעו בעיקר מירידות השערים שנרשמו בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בעולם, בשוק המניות בארץ ובשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני בישראל. האפיק היחיד שמיתן את הירידות היה המט"ח (הדולר, האירו).

 

המציאות הזו הגיעה דווקא בתקופה שבה שיעור המניות בתמהיל ההשקעות בחסכונות השונים גבוה במיוחד ביחס לשנים האחרונות. על פי בדיקת ynet שנערכה במהלך חודש דצמבר, היקף החשיפה של קופות הגמל לשוק המניות שבר שיא של שנים ועמד על יותר מ-25% מהנכסים, בחלק מהחברות ההיקף עלה על 30% - תזמון גרוע במיוחד, שפגע מאוד בחוסכים. בהתאם, קופות הגמל המנייתיות צפויות להציג תשואה שלילית חדה יותר המתקרבת לכחמישה אחוזים בממוצע.

צניחה בבורסה האמריקנית (צילום: EPA)
צניחה בבורסה האמריקנית(צילום: EPA)
 

בדצמבר עצמו ההערכה היא שהקופות השיגו תשואה שלילית ממוצעת של 2.7%. התשואה השלילית של הקופות בדצמבר העבירה את הקופות מתשואה שנתית חיובית (בסוף נובמבר) לטריטוריה של תשואה שלילית בסוף דצמבר. בקופות המנייתיות נרשמה תשואה שלילית חדה במיוחד של כ-7.5% בממוצע בחודש האחרון.

 

שנת 2018 הציבה אתגר גדול מאוד למנהלי ההשקעות. חוסר התנודתיות של 2017 התחלף בתנודתית גבוהה מאוד בשוקי המניות בארץ ובעולם, כאשר החל מהרבעון הרביעי נרשמה מגמה שלילית מובהקת שהתעצמה לקראת סוף השנה.

 

בסיכום שנתי של השווקים בחו"ל, בארה"ב מדד ה-S&P ירד ב-6.2%, הנאסד"ק ירד ב-3.9% ומדד הדאו ג'ונס ירד ב-5.6%, כאשר בחודש דצמבר עצמו מדד ה-S&P ירד ב-9.2%, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-8.7% ומדד הנאסד"ק ירד ב-9.5%.

 

באירופה נרשמה מגמה שלילית חזקה עוד יותר בשנה החולפת: מדד ה-DAX הגרמני ירד ב-18.3%, ה-CAC הצרפתי ירד ב-11.0% וה-Eurostoxx 50 ירד בשיעור של 14.3%. גם ביפן מדד הניקיי ירד בשיעור חד של 12.1%.

 

גם בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית בסיכום שנה, אולם בעוצמה נמוכה יותר, כאשר מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 ירדו ב-3% כל אחד, מדד ת"א 125 ירד ב-2.3% ואילו מדד יתר 50 ירד בשיעור חד של 23.0%.

 

עוד עולה מסיכום הנתונים, כי באגרות החוב הקונצרניות, מדד תל בונד 20 ירד ב-1.1%, מדד התל בונד 40 ירד ב-0.4% והתל בונד 60 ירד ב-0.8%. באגרות החוב הממשלתיות נרשמה תשואה שלילית מתונה בשיעור של 1.3%, כאשר אגרות החוב הצמודות למדד ואגרות החוב השקליות ירדו ב-1.4%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים