מסז'ים ודגים בחינם: באירופה נלחמים על כל עובד
במזרח האיחוד האירופי האבטלה בשפל היסטורי, וחברות מתקשות לגייס עובדים. כדי לפתות אותם הן שולפות שאלוני-אושר, ומציעות הטבות שנפוצות יותר בעמק הסיליקון מאשר בסופיה ופראג: מכרטיסי טיסה, דרך לימודי גרמנית ועד יוגה וחדר כושר. הן גם ישלמו לכם להתפטר ויתנו קרפיון לחג
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
שיעור האבטלה באיחוד האירופי נמוך מאוד, וחברות באזור נאלצות לאמץ עוד ועוד אמצעים כדי למשוך עובדים חדשים ולשמור על העובדים הקיימים, כך שהן יוכלו להמשיך להתרחב.
חברת אמזון, למשל, מעסיקה 20 אלף עובדים בצ'כיה, פולין וסלובקיה, ורצתה לשכור את שירותיהם של עשרת אלפים עובדים נוספים לתקופת החגים. כדי לוודא שמצבת העובדים במרכזים שלה תהיה מלאה, החברה נאלצת להסיע עובדים מערים אחרות במרחק של עד 90 דקות ממרכזי העבודה.
חברת הענק האמריקנית משתמשת גם בשאלונים יומיים כדי לוודא שהעובדים מאושרים. בין היתר מתבקשים העובדים להשיב אם השירותים נקיים, והמנהלים מנסים לפתור מיד כל בעיה שעלולה לאכזב אותם. "הדרך היחידה שבה אנחנו יכולים לגייס עובדים במספרים כאלה היא השקעת זמן רב בתנאים ובסביבת העבודה", אומר סטיבן הרמן, המפקח על מרכזי הלוגיסטיקה של אמזון בכמה מדינות באירופה.
איוש משרות דורש מאמץ מחברות כמו אמזון בצ'כיה, שם שיעור האבטלה הוא הנמוך ביותר באיחוד האירופי – פחות מ-3%. מספר המשרות הפנויות במדינה, שאוכלוסייתה מונה 10.6 מיליון בני אדם, הוא הגבוה ביותר שנרשם בה מאז תחילת איסוף הנתונים בשנת 1995.
ירוסלב האנאק, נשיא התאחדות התעשיינים הצ'כית, מעריך שהמצוד אחר עובדים יהפוך אפילו לקשה יותר בחודשים הקרובים, כשמעסיקים ישפרו את הצעותיהם לעובדים פוטנציאליים. העסקת סטודנטים והצעת השתלמויות מקצועיות, שבוע נוסף של חופשה ומעונות יום כדי לפתות אימהות לילדים קטנים לחזור לעבודה הן רק כמה מהדוגמאות, לדבריו.
תביא גם את אשתך
בסלובקיה חברות רבות מעסיקות ללא אישורי עבודה עובדים שאינם ממדינות האיחוד האירופי כדי למלא את המחסור בידיים עובדות, במיוחד בתחום הבנייה או בעבודות עונתיות, כך לדברי יוליוס קוסטולני, סגן ראש לשכת המסחר והתעשייה במדינה.חברות מציעות גם לשלם פיצויי התפטרות לאלו שיסכימו לעזוב את עבודתם הקודמת בהתראה של יום, במקום לעבוד את 60 הימים הנדרשים מרגע ההודעה על התפטרות. "יש גם תופעה חדשה", אומר קוסטולני. "עסקים מתמקדים בזוגות. אם גבר מתחיל לעבוד בחברה, החברה מבטיחה עבודה גם לאישה".
בבולגריה, חברות טוענות כי המחסור בכוח העבודה הוא אחד הגורמים העיקריים המונעים צמיחה כלכלית מהירה יותר. על פי התאחדות קרנות ההון התעשייתי הבולגרית, המדינה, שאוכלוסייתה מונה 7 מיליון בני אדם, צריכה לגייס לפחות חצי מיליון עובדים נוספים בחמש השנים הקרובות כדי לצמוח.
חברת Telus International הקנדית, המספקת שירותי מיקור חוץ עסקיים ומעסיקה יותר מ-3,000 עובדים בבולגריה, החלה להציע כרטיסי טיסה ותמיכה בהעתקת מגורים כדי למשוך בולגרים צעירים המתגוררים בחו"ל. בנוסף, החברה מציעה שיעורים ללימוד גרמנית בחינם ומענק של 2,500 אירו.
Telus מציעה לעובדים גם מנויים חינם במועדון כושר, עיסויים ויוגה – הטבות הנפוצות יותר במקומות כמו עמק הסיליקון ובלונדון מאשר בסופיה. "היינו צריכים לדחות עסקאות חדשות ופרויקטים חדשים בשל מחסור בעובדים", מסבירה דוברת החברה סימונה סטיליאנובה. "החיפוש אחר אנשים בעלי כישורי שפה נאותים מאתגר מאוד, וזו הסיבה לאמץ דרכים חדשות למצוא אותם".
הקרפיון לחג – עלינו
בפולין, לפחות חברה אחת משתמשת באסירים כדי להגדיל את כוח העבודה שלה. Amica Wronki, יצרנית מכשירי חשמל, החלה לשתף פעולה עם הכלא הגדול ביותר במדינה, וכיום 50 אסירים עובדים בה.
שיעור האבטלה בפולין נמוך מ-6%, רמה שלא נראתה כמותה מאז תחילת שנות ה-90. גורמים רשמיים רואים במחסור בעובדים בתעשיות מסוימות איום גובר על המשק. לדברי טומאש פיטרצ'יק, דובר Amica, "הפרויקט מסייע ליזמים מקומיים לפתור חלק מהבעיות הקשורות לחיפוש עובדים לתפקידי ייצור, הנובעות מריבוי המפעלים באזור הזה של המדינה".
חברות אחרות בפולין פותרות את הבעיות פשוט בהזרמת כסף רב. Budimex, חברת הבנייה הגדולה ביותר בפולין וחברת הבת של Ferrovial הספרדית, השיקה תוכנית חדשה המציעה תשלום לכל מי שיעזור לה למצוא עובדים חדשים. "אנחנו שואפים שהתוכנית תימשך לטווח ארוך", אמרו בחברה. "אנחנו מחפשים עובדים בכ-50 התמחויות שונות".
מחקר של היורוסטאט, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, מצא שבהונגריה המחסור בעובדים הגביל ברבעון השלישי את הייצור ב-83% מהחברות התעשייתיות, ושבפולין הוא הגביל את הייצור שלהן בחצי ובצ'כיה ב-44%.
חברות ברחבי מזרח אירופה גם מגדילות כעת את ההשקעה באוטומציה כדי להתמודד עם המחסור שהחל לאחר המשבר הכלכלי של 2008 והחמיר בשנת 2011, כשהוסרו המחסומים האחרונים שמנעו מעובדים לנסוע לעבוד במדינות עשירות יותר באיחוד האירופי.
אבל לפעמים מגע אנושי יותר עושה את העבודה. חברת "קויו" בצ'כיה, חלק מהחברה היפנית Jtekt, מציעה מגוון של הטבות ואף הקימה "מרכז הדרכה לדוג'ו" – במחווה לבעלים היפנים שלה – כדי להכשיר במהירות לעבודות ייצור עובדים מקומיים נטולי הכשרה.
וכמחווה לסוף השנה, החברה שולחת כל עובד הביתה עם קרפיון לארוחת חג המולד הצ'כית המסורתית. "ביום שישי כל עובד יקבל קרפיון", אמר לקראת החג פטר נובאק, מנכ"ל החברה. "הם לא צריכים לדאוג לקנות אחד בעצמם".