התחבושת נשכחה בניתוח - והחולה נפטר; המשפחה תפוצה
מנתחיו של פרדי בטיט ז"ל השאירו בשוגג תחבושת בגופו בתום ניתוח מעקפים והגוף הזר התגלה רק 3 שבועות לאחר הניתוח. בתביעה שהוגשה טענו בני משפחתו כי התחבושת גרמה לזיהום שהוביל לפטירתו. משרד הבריאות יפצה את המשפחה ב-750 אלף שקלים במסגרת הסכם פשרה
על פי הנטען בכתב התביעה, שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים, בחודש אפריל 2012 הובהל בטיט לבית החולים יוספטל שבאילת לאחר שסבל מקוצר נשימה. בבית החולים אובחן המטופל עם אי ספיקה של המסתם המיטרלי בלבו והוא הועבר לבית החולים איכילוב שבתל אביב להמשך טיפול.
בטיט התקבל במחלקה הקרדיולוגית של בית החולים, שם הוחלט על ביצוע ניתוח מעקפים. בדו"ח סיכום הניתוח לא צויינו אירועים מיוחדים ובגיליון ספירת הציוד ששימש את המנתחים נרשם כי בוצעה ספירה תקינה.
בתביעה מתואר כי למחרת הניתוח בוצע צילום חזה למטופל בו ניתן לראות בבירור גוף זר שנשכח בגופו של המנותח. "משום מה אין התייחסות לממצא זה שהמשיך להופיע בצילומים גם בימים הבאים ולא זכה להתייחסות", נכתב בתביעה.
שבוע לאחר הניתוח החל מצבו של בטיט להידרדר – מצבו הנשימתי החמיר והופיעו הפרשות בפצע הניתוח. לחולה בוצעה בדיקת CT בה ניתן לראות את התחבושת שהושארה בגופו, אך גם הפעם לא הבחינו הרופאים בגוף הזר.
עשרה ימים לאחר בדיקת ה-CT ולאחר שהפצע הניתוח הוסיף להפריש מוגלה בוצעה בדיקת CT נוספת לבטיט בה מתגלה הגוף הזר שנשכח בגופו. שלושה שבועות מאז הניתוח הראשון הובהל המטופל לניתוח נוסף במהלכו הוצא הפד מגופו.
"בשלב זה המנוח כבר מזוהם עם פגיעה רב מערכתית וסיכויו להחלים נמוכים", טענה משפחתו בתביעה. בניתוח נוקה האזור בו נשכח הפד ונכרת חלק מעצם החזה של המטופל.
ארבעה חודשים לאחר הניתוח להוצאת התחבושת במהלכם היה מאושפז נפטר, למרבה הצער, בטיט.
בחוות דעת מומחה מטעם התובעים קושר הרופא המומחה בין מותו של המטופל ובין השארת התחבושת בגופו: "השארת גוף זר הינה גורם סיכון משמעותי מאוד להתפתחות זיהום בתר ניתוחי, כפי שקרה אצל מר בטיט. השילוב של זיהום מתמשך וצורך בהתערבויות שונות כולל ניתוחים נוספים בחולה מורכב כמו התובע הביאו בסופו של תהליך לפטירתו".
לטענת משפחתו של בטיט, מנתחיו התרשלו בכך שלא ביצעו כראוי ספירת מלאי של הציוד בתום הניתוח. "על מנת למנוע אירוע מסוג זה קיים בכל חדרי הניתוח בעולם שנים רבות נוהל ספירת ציוד מלאה בסיום כל ניתוח", נכתב בתביעה.
מנגד, טען בית החולים בכתב ההגנה כי אין קשר סיבתי בין פטירתו של המטופל ובין שכיחת התחבושת בגופו. "פטירתו המצערת של המנוח אירעה בשל מחלות או בעיות מהן סבל, ובלי כל קשר לאירועים שנטענו", נטען.
החודש נחתם הסכם פשרה בין משרד הבריאות ובין יורשיו של בטיט. על פי הסכם הפשרה, שקיבל תוקף של פסק דין, יפצה משרד הבריאות את משפחת המטופל בסכום של 750 אלף שקלים בתמורה למשיכת התביעה ומבלי להודות באחריות לנזקים.