"לקלף את הסיפור": רמלה באור אחר
חלקכם אולי חולפים על פניה, אחרים ביקרו בשוק המפורסם שלה או עצרו למנת פריקסה אותנטית, אבל מתי בפעם האחרונה ביקרתם בה רק כדי לראות את העיר? תערוכת צילומים חדשה מציגה את רמלה באור אחר ויפה. קבלו הצצה
היא עולה לא מעט לכותרות אבל לרוב באופן שלילי. מרבית הכתבים בתקשורת שמתעסקים בתחומה הם או כתבי פלילים או משטרה, אבל לרמלה יש סיבה אחרת לעלות לכותרות הפעם, סיבה שונה וחיובית. תערוכה חדשה מביאה את סיפורה של העיר על אלפי שנות ההיסטוריה שמלוות אותה. מארץ ישראל ההיסטורית, דרך תקומת המדינה ועד לחיים המתקיימים בה כיום, כאשר יהודים, נוצרים ומוסלמים חיים יחד במארג אנושי מיוחד.
אומרים שרמלה היא צומת דרכים בשל מיקומה הגיאוגרפי, אבל לא רק. היא גם נקודת ציון במסע של אלפי ישראלים. לפי יוצרי התערוכה, "תושביה לא מפנים את גבם לעברה המפואר של העיר אלא מאמצים אותו, כשם שהם פתוחים לאתגר של חיים משותפים של יהודים וערבים, ומהווים בכך מקור של תקווה וסיכוי בישראל של 2018".
עוד סיבה טובה להגיע לרמלה - הקולינריה בעיר:
בין חומוס לדושפרה: המסעדות שכדאי להכיר ברמלה
התערוכה, שנקראת "לקלף את הסיפור", מובאת על ידי חברי קבוצת JDOCU שצילמו ברחבי העיר במשך שנתיים רגעים משמעותיים בחיי הקהילות השונות שקיימות בעיר. הצילומים מביאים את האווירה המיוחדת שיש בעיר בצורה מיוחדת שעוזרת למבקרים מבחוץ לקבל תמונה מעט שונה מהרגיל על העיר.
תמונת מראה לפסיפס האנושי המייחד את רמלה. הרב-תרבותית, הדו קיום והחיים משותפים. מפגשים של נופים ואתרים היסטוריים, קהילות של צעירים וקשישים, נשים וטף, טעמים וריחות בשוק העירוני.
"במשך שנתיים סיירו חברי הקבוצה בעיר רמלה, נפגשו עם קהילות ורב-תרבותיות מגוונת, פגשו אנשים צבעוניים ומסקרנים, יצאו לבקר בשוק הססגוני ובאתרי העיר ההיסטוריים.
התערוכה מציגה פסיפס אנושי מרתק של העיר. מפגש עם נופים ואתרים היסטוריים, מפגש עם קהילות, צעירים וקשישים, נשים וטף. מפגש של טעמים וריחות בשוק העירוני". אומר אלי אטיאס אוצר התערוכה.
"לקלף את הסיפור", מושקת בימים אלו על ידי עיריית רמלה בשיתוף הגלריה לאמנות במוזיאון רמלה. חברי הקבוצה, רואים בפעילות אתגר משמעותי שתפקידו לגשר ולחבר בין הקבוצות השונות של החברה הישראלית. האמנים המשתתפים בתערוכה הם שמות מוכרים דווקא מתחומי ההייטק והכלכלה.
"אופי הצילום הנבחר הוא תיעודי-חברתי המשקף מראה של הקהילה ברמלה. היה רצון להדגיש את הפן החברתי-תרבותי בעיר ולהראות רב גוניות דרך הצילום.
"הצילום נעשה ללא כל שימוש במניפולציה או כל אלמנט אחר. ידענו שאנחנו פוסעים בשבילים של אלפי שנות היסטוריה, של מלחמות, עקירה, התיישבות, קיבוץ גלויות, קיום בלתי אפשרי שממנו צומחת ישראל חדשה, מודרנית, שמנסה לשמר את מסורות העבר ולהתמודד עם הקיום המשותף, בבית הכנסת, במסגד, בשוק, ברחוב, ובבית הספר", מוסיף אטיאס.
"כולם יחד הם מקשה אחת ושמה רמלה"
"הכול התמצה לרגע אחד כשעמדנו בשוק, קהל גדול נהר מולנו, לכל אחת ואחד מהם יש סיפור מיוחד ומרגש, וכולם יחד הם מקשה אחת ושמה רמלה. ההתבוננות לתוך עין המצלמה הייתה כטיול בכמה יבשות בו זמנית. אתה מקשיב לשפות השונות, מריח ריחות חדשים, וטועם מזיכרונותיהם של אחרים.
"הצבעוניות המלווה את הצילומים מאפשרת לצופים בהם להיות נוכחים נפקדים בעיר ולחוות באופן מוחשי כמעט את אותה נקודת המבט של הצלם והמצלמה".
בני לוין המשתתף בתערוכה אמר כי "בחרנו בעיר רמלה שהציבה בפנינו אתגר של עיר עם אוסף תרבויות שונות ומגוונות ומגוון אנשים, והכל תחת קורת גג אחת.
"מצאנו בעיר יופי, קסם, מסתוריות, עוצמה ואנשים מדהימים שאותם חשפנו ותיעדנו בעזרת המצלמה .חיפשנו ותיעדנו רגעים מהווי העיר ומקהילות העיר המגוונות, מתוך חשיבה שמגוון התמונות ומגוון הצלמים יאפשרו לנו להציג תמונה רחבה, אמיתית ומקורית של עיר מיוחדת.
רמלה היא אחת הערים המדהימות בישראל, פנינה הנחבאת אל הכלים. אנחנו מקווים שהצלחנו, בעזרת המצלמה, לחשוף על קצה המזלג את המיוחד הקיים בעיר הזאת", סיכם לוין.
מיכאל וידל, ראש העיר רמלה: "פתיחת תערוכת הצילומים הייחודית מהווה תמונת מראה לפסיפס האנושי המרגש והמייחד את רמלה הרב-תרבותית, המהווה מגדלור לדו קיום וחיים משותפים. אני מודה לכלל השותפים שעמלו להצלחת התערוכה ומזמין את הציבור בישראל להגיע לעירנו האהובה ולגלות קסם של עיר. רמלה עיר של תרבות, רמלה עיר עולם".
מידע נוסף:
התערוכה תהיה פתוחה לקהל בימים א-ה עד 31.3.19. שעות פתיחת הגלריה לאמנות: 09:00 – 16:00. הכניסה חינם. פרטים על סיורים מודרכים וביקור באתרים ברמלה ניתן לקבל באתר.