שתף קטע נבחר

 

מנדלבליט עונה ליו"ר הקואליציה: מיליונים לא יקבלו העמדת נתניהו לדין? חוסר אחריות

ברקע הדיווח על סיכום תיקי החקירה נגד רה"מ עוד לפני הבחירות, מתח היועמ"ש ביקורת על ח"כ אמסלם: "אמירותיו חסרות אחריות". נשיאת העליון חיות תקפה את שקד: "לאפשר לשופטים לעשות מלאכתם במקצועיות". השרה הגיבה במתקפה על בכירי עולם המשפט: "הפכתם למנזר השתקנים"

 

 

הנאום של היועמ"ש מנדלבליט    (צילום: שמיר אלבז)

הנאום של היועמ"ש מנדלבליט    (צילום: שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

היועץ המשפטי לממשלה נגד יו"ר הקואליציה ומקורבו של ראש הממשלה: כמעט שבועיים אחרי שיו"ר הקואליציה, ח"כ דוד אמסלם (הליכוד), צייץ בטוויטר כי "אם מישהו יחליט להעמיד לדין ראש ממשלה על תיקים הזויים כאלה - מיליוני אנשים לא יקבלו את זה", התייחס לדברים היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. היועץ המשפטי תקף בחריפות את הדברים, וציין הערב (יום ה') כי "אלה אמירות חסרות אחריות". ynet העביר את דבריו של מנדלבליט בשידור חי.

 

ברקע הדיווח באמצע השבוע, שלפיו מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן והצוותים שלהם עושים מאמצים לסכם את שלושת תיקי החקירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוך חודש וחצי, עוד לפני הבחירות לכנסת ה-21, אמר היועץ המשפטי לממשלה בכנס במלון דן כרמל בחיפה כי "רק הראיות ידברו".

אביחי מנדלבליט דוד אמסלם (צילום: אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי)
היועמ"ש מנדלבליט וח"כ אמסלם(צילום: אלעד גרשגורן, אלכס קולומויסקי)

בציוץ בטוויטר לפני שבועיים, ציין יו"ר הקואליציה ח"כ אמסלם כי "כל בוקר אני מתעורר ומקווה שמישהו יעצור את הטירוף הזה ויחזיר את המדינה לשפיות. כאזרח המדינה ולא כיו"ר הקואליציה, אני מבין שתופרים כאן תיקים לראש הממשלה ואי אפשר להשלים עם זה. יש גם יום אחרי ואם מישהו יחליט להעמיד לדין ראש ממשלה על תיקים הזויים כאלה, מיליוני אנשים לא יקבלו את זה".

 

על כך אמר הערב מנדלבליט בכנס כי "קיימות אמירות חסרות אחריות, למשל שמיליוני אנשים לא יקבלו החלטה כזו או אחרת. אין ביניהן לבין האמת ולא כלום, והן חסרות אחריות למדינה ולעם שלנו".

 

 כנס משפט ציבורי במלון דן חיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
מנדלבליט לצד נשיאת העליון חיות ושרת המשפטים שקד, הערב(צילום: אלעד גרשגורן)

את המשך דבריו ייחד מנדלבליט לאביו ברוך ז"ל, ברקע השחתת המצבה על קברו בבית העלמין ירקון. לדבריו, "לא רציתי שזה ייצא החוצה - אבל זה התפרסם. אבא שלי היה לוחם ומפקד באצ"ל, כמעט שילם בחייו במבצע לשחרור יפו וכשהייתי ילד בהרבה הזדמנויות הוא היה מדבר איתי. בכל פעם שהייתי אמור לקבל איזושהי החלטה שהוא חשב שהיא שגויה, הוא היה תופס אותי לאיזה סיבוב בשכונה.

 

"יש האומרים שהייתי די מוכשר בכדורגל, כשהתקבלתי לעתודה משפטית החלטתי שאני רוצה ללכת לגולני. אבא לקח אותי לסיבוב בשכונה ושכנע אותי ללמוד משפטים ומשם התגלגלתי לאן שהתגלגלתי. כשהתחלתי לקיים מצוות, בערך בגיל 25, הוא לא אמר לי כלום וזה נורא הציק לי. חלפו שבע שנים ובגיל 32 קרה הרצח של רבין וקיבלתי טלפון היסטרי מאבא שלי: 'תגיד לי שאתה נגד זה'. אני חושב שהסיפור הזה מבטא את התובנה שלקחתי מאבא, שמעל לכל הדברים ישנו משהו גדול יותר מאיתנו. אני מפציר בכולם, עם כל הוויכוחים והמחלוקות אמרו חז"ל - 'חכמים היזהרו בדבריכם'".

 

מנדלבליט ציין כי "מערכת אכיפת החוק תמשיך לפעול אך ורק על פי מצפן אחד שמכוון את דרכנו והוא טובת המדינה שבאה לידי ביטוי בהקשר של תפקידנו בחובת השמירה הקפדנית על שלטון החוק. זו דרך הישר של חקר וגילוי האמת.

 

"בדרך הזו אני הולך גם בימים האלו עם שותפי לדרך פרקליט המדינה שי ניצן. אנו מודעים לכובד האחריות שמוטלת עלינו. אחריותנו לחתור לחקר האמת, לקבל החלטות צודקות נכונות וישרות בתיקי החקירה שכרגע מעסיקים את כולנו. אני אומר לכולם - רק הראיות ידברו, שום דבר אחר לא ידבר. נמשיך לעשות את זה במהירות האפשרית באופן סדור מבלי להתפשר על תוכן ועל איכות ההחלטה".

 

חיות נגד שקד - וההפך 

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, מתחה בכנס ביקורת נוקבת על אמירתה של שרת המשפטים איילת שקד (הימין החדש), שלפיה בתקופת כהונתה בממשלה היא הטתה את ספינת בית המשפט העליון מאקטיביזם שיפוטי לשמרנות באמצעות השפעה של מינוי שישה מתוך 15 שופטי בית המשפט העליון. לדברי חיות, "יש כאלה המנסים להתהדר במינויים של שופטים כאלה ואחרים ובהטיית נתיב 'הספינה' של בתי המשפט.

 

"בהקשר זה ברצוני לומר כי ממש כשם שחזקה על השופטים המתמנים כי ידעו לנתק את 'חבל הטבור' בינם ובין מי שתמכו במועמדותם, כך יש לצפות מאותם התומכים כי ינתקו גם הם את אותו החבל בקצה שלהם ויאפשרו למערכת בתי המשפט ולשופטי ישראל לעשות את מלאכתם במקצועיות ובאופן ענייני על פי הדין ללא מורא וללא משוא פנים, כדרכם של השופטים מאז ומעולם".

 כנס משפט ציבורי במלון דן חיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
השרה שקד ונשיאת העליון חיות, הערב(צילום: אלעד גרשגורן)

לדברי נשיאת העליון, "עוד חשוב לומר כי יציבותה של ספינת מערכת בתי המשפט - אם להיעזר בדימוי שהזכרתי - הוא נסמך במידה רבה על מגוון הדעות בה. ובניגוד למה שמנסים לצרוב בימים אלו בתודעה הציבורית, מגוון הדעות במערכת בתי המשפט בכלל ובבית המשפט העליון בפרט לא נולד היום. הוא מאפיין את המערכת שלנו מאז ומתמיד ויעידו על כך עשרות אלפי פסקי דין שניתנו לאורך השנים ובהם ניתן למצוא השתקפות יפה ומגוונת של דעות ותפיסות עולם".

 

חיות הבהירה כי הניסיונות לגרור את מערכת בתי המשפט ושופטיה אל השדה הפוליטי וכמוהם הניסיונות של גורמים שונים "לנכס" לעצמם שופטים כאלה ואחרים, "חותרים תחת עקרונות יסוד אלה של עצמאות ואי תלות שהם נשמת אפה של הרשות השופטת, אך הם אינם חדשים במקומותינו. שנותיהם כשנות המדינה . מאז קום המדינה היו מי שביקשו להתייחס אל השופטים שהתמנו כאל שופטים 'מטעם' וכמי שחבים את נאמנותם לאלה אשר תמכו במועמדותם. השופט מיום שהתמנה מצווה לנתק את 'חבל הטבור', ככל שהיה כזה, המחבר בינו ובין גורמים כאלה ואחרים שתמכו במועמדותו".

 

נשיאת העליון ציטטה את דברי נשיא בית המשפט העליון בארה"ב ג'ון רוברטס, בתגובה לנשיא דונלד טראמפ שסיווג את השופטים בארצו לפי הנשיאים שכיהנו לפניו. "במערכת המשפט בישראל אין שופטים 'ימניים' או שופטים 'שמאלניים', אין שופטים 'שמרנים' בכל עניין ועניין ואין שופטים 'אקטיביסטים' בכל עניין ועניין - אנו השופטות והשופטים פועלים במסירות ובמקצועיות ומשתדלים כמיטב יכולתנו לפסוק בכל סוגיה המונחת לפתחנו על פי הדין ולגופו של כל עניין מתוך דבקות בעקרונות היסוד של שיטת המשפט שלנו ובראשם שלטון החוק והגנה על זכויות אדם", אמרה חיות.

 

הנאום של נשיאת העליון חיות    (צילום: שמיר אלבז)

הנאום של נשיאת העליון חיות    (צילום: שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
שרת המשפטים שקד אמרה מנגד לבכירי עולם המשפט שישבו מולה: "הפכתם למנזר השתקנים". היא האשימה אותם בסטנדרט כפול ובהגנה על בית המשפט העליון רק כשהוא מכריע על פי נטייתם הפוליטית.
 

שקד תקפה את מה שהיא רואה כשתיקת בכירי עולם המשפט אל מול "ההסתה הפרועה של השמאל" כלפי שלושה משופטי בית המשפט העליון שמינתה - פרופ' אלכס שטיין, יוסף אלרון ויצחק מינץ. לדבריה, "מתנהל מאבק חריף וקשה, פוצע ואישי, נגד שופטים שמרנים. שתיקת עולם המשפט צועקת. עקרון עצמאות בית המשפט אינו יכול להיות מיושם באופן סלקטיבי וטקטי. השמיעו קולכם!".

 

הנאום של שרת המשפטים שקד    (צילום: שמיר אלבז)

הנאום של שרת המשפטים שקד    (צילום: שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השרה אמרה עוד כי "מאז ומעולם הייתה הקהילה המשפטית מגנתו הנאמנה של בית המשפט. הקהילה הזו הסבירה לנו שוב ושוב (בעבר) שפסיקת הלכה בבית המשפט העליון אינה ערובה לצדק. שאיננו חייבים אפילו להסכים איתה, ובכל זאת - היא סופית ומוחלטת. ובדיוק בשל כך עלינו לנהוג בה בכבוד. ובעיקר הסבירה לנו הקהילה שאין לנו בית משפט אחר וחובה עלינו לשמור עליו מכל משמר".

 

"באחרונה, התרחשה תפנית בעלילה", ציינה שקד והדגישה כי לאחר שהוועדה בראשותה מינתה שישה שופטים לבית המשפט העליון, חלקם הוגדרו שמרנים. "משהו בתוכנת ההפעלה של הקהילה המשפטית השתנה באופן יסודי. הקהילה הזו שהיא קהילה מעורבת ודעתנית, שמעולם לא פספסה הזדמנות להגן על בית המשפט, גם נגד ביקורות מופקרות, אבל גם כאשר הביקורות היו לחלוטין לגיטימיות, אינה מגיבה עוד. ההתקפות הפרועות והביקורות החריפות שכולנו נתקלנו בהן לאחרונה, האמירות הקשות ויוצאות הדופן בעוצמתן, פוגשות בקהילה משפטית דוממת. הדבר כאילו כבר לא נוגע לה".

 

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופט סלים ג'ובראן, תקף כמה חוקים שחלקם עברו בכנסת ואחרים עדיין לא אושרו ובכללם חוק הנאמנות בתרבות, חוק היועצים המשפטיים וחוק הלאום. ג'ובראן, נשיא העמותה למשפט ציבורי שמארגנת את הכנס, אמר כי פסקת ההתגברות מאיימת על הדמוקרטיה בישראל. לדבריו, "אני מצפה שהחוקים שעוד לא חוקקו ייגנזו, והחוקים שכבר חוקקו יתוקנו. שהממשלה והכנסת יחזרו להגן על המדינה וחוקיה ולא יחתרו תחתיה".

 

המפגש עם היועצים המשפטיים ופרקליטי המדינה בעבר 

לפי ההערכות, כבר עתה מסתמן כי יש נגד ראש הממשלה נתניהו ראיות מספיקות להגשת כתב אישום בעבירות של מרמה והפרת אמונים תוך ניגוד עניינים, אולם הנושא העיקרי הנדון בהתייעצויות אלה הוא אם יש ראיות מספיקות ברמת ודאות הנדרשת לצורך הרשעה גם בעבירת השוחד.

 

במפגש שנתי שערך מנדלבליט בשבוע שעבר עם יועצים משפטיים לממשלה ופרקליטי מדינה בעבר הביעו רוב הנוכחים עמדה שיש לעשות מאמץ לסכם את התיקים עוד לפני הבחירות, כדי שבפני הציבור תהיה מונחת תשתית לפני שיטילו את הפתק בקלפי.

 

עם זאת, הנוכחים הדגישו כי מנדלבליט לא התייעץ עמם מה עליו לעשות, והנושא עלה אגב עיסוק באקטואליה. הם הבהירו כי יום העיון עסק בנושאים אקטואליים שעל הפרק ובהם חוק הלאום, חוק היועמ"שים, חוק ההסדרה ועוד.

 

פרקליטיו של ראש הממשלה הודיעו בתגובה כי הם מתנגדים לפרסום הודעה על סיכום תיקי החקירה נגדו לפני הבחירות. לדבריהם, "להכריז על שימוע במערכת הבחירות בלי לשמוע את הצד השני זה עיוות רצון הבוחר ופגיעה קשה בתהליך הדמוקרטי".

 

הם הוסיפו כי "אנחנו מאמינים שלא יהיה שימוע כי לא היה כלום. זה לא דמוקרטי להתחיל שימוע לפני הבחירות כשלא ניתן לסיימו עד הבחירות. לא ייתכן שהציבור ישמע רק צד אחד ולא את הצד השני. היו מקרים רבים ששמיעת התשובות של הצד השני בשימוע הביאו לסגירת תיקים".

 

בכנס בחיפה, שיימשך בכל סוף השבוע, משתתפים שופטים בית המשפט העליון ובתי משפט מחוזיים, בכירי הפרקליטות ובכירי משרד המשפטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
מנדלבליט בכנס בחיפה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים