האסיר שהפך לכוכב פודקאסט קיבל חנינה
ארלון וודס מקליפורניה, מנחה תוכנית הרשת "Ear Hustle", צבר מעריצים מניו זילנד עד קטאר. למאזינים תיאר את החיים מאחורי הסורגים: הבדידות, ההמתנה לעונש המוות – וגידול עכבישים כחיות מחמד. גם בלשכת המושל הקשיבו – וקצבו את עונשו אחרי 21 שנה: "הראיתי שאסירים הם בני אדם"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
וודס השתחרר לאחרונה מהכלא בקליפורניה אחרי שהמושל ג'רי בראון קיצר את העונש של 31 שנות מאסר שהושת עליו בגין שוד מזוין. בראון נימק את החנינה בָּעזרה של וודס לאסירים אחרים ובעבודתו ב"Ear Hustle" ("ציתות", בסלנג של בית הכלא), תוכנית פודקאסט שהוא שותף בהנחייתה ובהפקתה ושמתעדת את חיי היום-יום בכלא.
אחרי שחרורו נשכר וודס כמפיק במשרה מלאה של תוכנית הפודקאסט, תוכנית רוויית צחוק ולפרקים נוגעת ללב. מאז שעלתה לאוויר ב-2017 זוכה התוכנית להצלחה אדירה: הופקו לה כ-30 פרקים, ומעריצים מרחבי העולם הורידו אותה 20 מיליון פעם. מאזינים מרעיפים עליה שבחים באינטרנט, וכתבו בין השאר שמדובר בתוכנית מאירת עיניים שהופכת את האנשים שבהם היא עוסקת לאנושיים עבור המאזינים.
אחת הביקורות המשמעותיות ביותר עבור וודס באה מלשכת המושל, כשאנשיו של בראון התקשרו אליו ובישרו לו את החדשות הטובות. "הגברת אמרה לי 'אנחנו במשרד אוהבים את הפודקאסט שלך'", הוא מספר. "אני לא יודע אם המושל מאזין, אבל אנשים בלשכה שלו מאזינים. אנשים באמת אוהבים את מה שאנחנו עושים".
במסגרת התוכנית וודס ושותפתו, נייג'ל פּוּר המתנדבת בכלא, נותנים למאזינים הצצה לקשיים ולרגעי השמחה הקטנים של גברים הכלואים בבית הסוהר. בראיונות עם המגישים דנים אסירים באתגרים שלהם כגון הקושי למצוא שותף הולם לתא, שגודלו מטר וחצי על שלושה מטרים; מספרים מדוע הם מטפלים בצפרדעים ובעכבישי אלמנה שחורה כחיות מחמד; או מתארים כיצד משפיעה הבדידות של הכלא או ההמתנה לעונש המוות.
כבר לא לא אותו אדם
וודס, אדם חביב עם חיוך כובש וחוש הומור חד, מסייע למאזינים להבין את החיים בכלא, ושותפתו פור מוסיפה את הזווית של המתבונן מבחוץ ושואלת שאלות מלאות תובנה, שלעתים גורמות לאסירים להרהר כיצד הגיעו אל מאחורי הסורגים. לדברי וודס, שהספיק לשהות 21 שנה מאחורי סורג ובריח, הפודקאסט מספק למאזינים מבט אינטימי על חייהם של אנשים שהחברה אינה מרבה לחשוב עליהם.
"אנשים רואים את מרדפי המכוניות, את המשפט שמתנהל, אבל הם לא יודעים מה קורה אחרי שאתה נכנס לכלא", הוא אומר. "באמת הצלחנו להפוך אנשים לאנושיים, ואנשים מבינים שאסירים בכלא הם פשוט בני אדם שקיבלו החלטות מטופשות".
המושל בראון מסכים איתו, ובמכתב החנינה שלו, שהונפק יום לפני חג ההודיה, כתב כי וודס "הראה בבירור שהוא אינו עוד האיש שהיה כשביצע את הפשע. הוא הפך את עצמו לדוגמה חיובית עבור עמיתיו, ובאמצעות הפודקאסט שלו שיתף סיפורים רבי משמעות מחיי האסירים".
לפודקאסט יש מעריצים בכל רחבי העולם, ומאזינים שלחו ליוצריו הודעות ומכתבים ממדינות רחוקות: מניו זילנד דרך קטאר ועד למאוריציוס. לתוכנית, שניתנת להורדה בחינם, אפשר להאזין גם בבתי כלא בקליפורניה ובבריטניה. פרקים חדשים שלה מתפרסמים בכל שבועיים. מאז שוודס הודיע בפרק ששודר ב-24 בנובמבר כי המושל בראון נתן לו חנינה הוא זכה לגל עצום של אהבה והערכה.
ביצה ראשונה, ומה זה סמרטפון?
הדבר הראשון שוודס עשה כשיצא דרך שערי הכלא ב-30 בנובמבר היה ללכת להביט במפרץ סן פרנסיסקו ובאוקיינוס הכי רחוק שהוא יכול. בהמשך הועלתה לרשת תוכנית פודקאסט שבה עסק ברגעיו הראשונים כאדם חופשי.
מאז הספיק להבחין במגמות חדשות שפקדו את העולם בשנים שבהן היה כלוא: נשים שמסתובבות בכל מקום בבגדי יוגה ואנשים שהולכים ברחוב כשראשם מושפל. הוא הבין מהר מאוד שהם פשוט מביטים בסמרטפון שלהם, מוצר שלא היה קיים כנכנס לכלא ב-1997. הוא הספיק גם לבקר בדיסנילנד, ולאחרונה הכין ביצים לראשונה זה שני עשורים.
בארה"ב מאות אסירים רשומים כמתים. למה?
העונה הרביעית של התוכנית "Ear Hustle" תצא לאור בקיץ הקרוב, ובה יובאו סיפורים על השתלבותו מחדש של וודס בחברה. יהיו בה ראיונות עם אסירים אחרים ששוחררו אחרי שנים ארוכות בכלא. הוא ופור מתכוונים גם לבקר בבתי הכלא השמורים ביותר ולהביא למאזינים את סיפוריהם של אסירים שם. "יש שם הרבה אנשים שצריכים להיות בחוץ", אומר וודס. "אני יצרתי פודקאסט, אבל אני לא היוצא מהכלל".