"ניפגש במקומות מפחידים בשב"כ": עדות חברי הנערים החשודים בטרור יהודי מחקירתם
כפי שנחשף ב-ynet, אנשי שב"כ ומשטרה פשטו על המוסד החינוכי שבו לומדים החשודים בטרור יהודי, ותשאלו כ-30 מחבריהם. אחד מהם, שהתייצב מול המצלמה, סיפר: "איימו עליי 'נעשה בך מה שאנחנו רוצים'". אחר העיד: "חוקר נצמד אליי, נגע בי, ואמר 'אנחנו יודעים שאתה קשור לזה'". הערב נעצרו שני חשודים נוספים בפרשה
עדויות על איומים, השפלות ותרגילי חקירה: יומיים אחרי שנחשף ב-ynet כי השב"כ והמשטרה פשטו על המוסד החינוכי שבו לומדים הנערים החשודים במעורבות בטרור יהודי, מספרים היום (שבת) חבריהם כיצד החוקרים ניסו לשכנע אותם לשפוך אור בפרשה. עוד לפני חקירת הנערים החשודים, בפרשה שפרטיה עדיין חוסים תחת צו איסור פרסום, הגיעו החוקרים כמה פעמים למוסד החינוכי ותשאלו יותר מ-30 מחבריהם. בינתיים, הערב נעצרו שני חשודים נוספים בפרשה ובסך הכול נעצרו חמישה בני אדם. פעילי ימין צפויים להפגין מול בית ראש הממשלה.
כלל העדים סיפרו על פרקטיקה דומה שבה נקטו החוקרים: הם הגיעו לבית תלמיד, הורו לאחד מהוריו להתלוות עם בנו לתחנת משטרה לצורך מתן עדות, ההורים נשארים בחוץ ורק אז מתחילה החקירה. לאחר מכן נכנס לחדר חוקר שב"כ שפתח בסדרת שאלות אישיות על אודות פעילותם במוסד החינוכי, ובהמשך הפעיל עליהם לחצים כבדים כדי שימסרו פרטים על חבריהם החשודים.
"הושיבו אותי על כיסא וישב לידי חוקר (שב"כ. י"פ)", סיפר אחד הנערים על החוויה בחדר החקירות. "תוך כדי כך הוא נצמד אליי, נגע בי והתחיל להגיד לי 'אנחנו מכירים אותך, אנחנו יודעים שאתה קשור לזה, והגיוני שבשבועות הקרובים ניקח אותך אלינו'. חשבתי שאני חשוד בדבר הזה ולא הבנתי מה הם רוצים ממני. אחרי חמש דקות שהם הפחידו אותי מאוד באיומים ובשאלות מוזרות - שחררו אותי".
"חיפשו עם מגנומטר כדי לראות שאין עליי מכשיר הקלטה"
חברו של הנער סיפר: "הגיעו אליי הביתה שני בלשים ממשטרת מחוז ש"י, הביאו לי זימון ואמרו לאבא שלי שהוא חייב לבוא. הגעתי לשם (לתחנת המשטרה. י"פ), ואבא שלי נשאר בחוץ. הושיבו אותי בחדר כשמולי חוקר ששאל אותי 'איפה הייתה באותו היום?', 'מי החברים שלך?', 'מה עשית באותו זמן?' ועוד כמה שאלות. לא הבנתי מה הם רוצים ממני. הוציאו אותי וחשבתי שנגמר, אבל אז החזירו אותי חזרה לעוד שאלות ואחרי זה הכניסו אותי לחדר אחר ואמרו לי שצריך לעשות עליי חיפוש. חיפשו עליי עם מגנומטר שאין לי שום מכשיר הקלטה".
הוא סיפר עוד על תרגילי השכנוע של החוקרים כי "לחדר נכנסו שני אנשי שב"כ ששאלו אותי מה שלומי. רצו שאני אדבר. אמרו לי 'תראה, אתה קשור לאירוע ואנחנו רוצים להוציא אותך מזה אבל בשביל זה אנחנו צריכים שתשתף איתנו פעולה'. הם אמרו לי 'אתה יכול לשבת בכלא' ואני חששתי. מאוד חששתי שהם מקשרים אותי לאירוע. הרגשתי מפוחד, לא ידעתי מה הם רוצים ממני. הם איימו עליי, אמרו לי 'ניקח אותך, נעשה בך מה שאנחנו רוצים'".
נער נוסף שנקרא להעיד סיפר: "הוציאו אותי אחרי הרבה זמן של חקירה, חשבתי שנגמר ובאתי ללכת ואז בא אליי מישהו, הראה לי תעודה של מאבטח ואמר לי 'בוא איתי'. ואז נכנס מישהו שניסה לתקשר איתי כמה זמן ואמר לי ש'יכול להיות שעוד ניפגש בשב"כ ונעשה לך כל מיני דברים'. זה הפחיד אותי ופשוט רציתי שזה יגמר כמה שיותר מהר".
עדות אחרת של חברי החשודים התייחסה גם היא לתרגילי החקירה. "נכנס אחד, סיפר שהוא שב"כניק ואמר לי ש'מי שעשה את זה ייכנס לכלא' ושאם עשיתי את זה, 'אנחנו ניפגש במקומות יותר מפחידים בשב"כ'. הוא אמר לי שמי שעשה את זה ייכנס לכלא להרבה שנים. הכניסו אותי לחקירה למתן עדות והוא שאל אותי שאלות לא קשורות והפחידו אותי. שאלו אותי מה אני עושה ביום שלי? מה מספר הטלפון? ולא האמינו לדברים שאמרתי להם. ואז הוציאו אותי וצחקו עליי שיש לי קרציות והשפילו אותי".
אתמול הודיעה המדינה לבית המשפט כי תאפשר לשלושת הנערים החשודים להיפגש עם עורכי דינם לכל המאוחר במוצאי שבת, אך לא שללה אפשרות כי הצו המונע זאת ופקע אתמול ב-16:00 יוארך פעם נוספת. בנוסף היא סייגה את הודעתה והתנתה את קיום המפגש בכך שלא תהיה התפתחות דרמטית בפרשה במהלך סוף השבוע.
פרקליטיהם של החשודים הביעו חשש כי שב"כ ינצל את סוף השבוע כדי להגביר עליהם את הלחץ בחקירה ולהוציא מפיהם הודאות באמצעים פסולים, ועל כן הם דרשו להבטיח את שמירת זכויותיהם ולאפשר להם להיפגש מיד עם עורכי הדין.
עו"ד עדי קידר מארגון "חוננו" שמייצג את המוסד החינוכי, מסר: "שב"כ בהיסטריה ונבוך נוכח פסקי הדין האחרונים. הוא פועל באופן דורסני - דבר שלא יוסיף לו נקודות זכות". עו"ד איתמר בן גביר, שמייצג גם הוא בתיק, הוסיף: "ההתעמרות בנפשם של ילדים רכים מסוכנת לדמוקרטיה הישראלית. נער הוא נער הוא נער, ומשטרה ושב"כ שמטרידים מוסד חינוכי לא רק שפוגעים בהישגיהם הלימודיים של התלמידים - אלא עלולים לגרום לטראומה לילדים".
במקביל, עשרות רבנים ורבניות, אנשי ונשות חינוך, שיגרו שלשום מכתב מחאה חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשרת המשפטים איילת שקד ולשר לביטחון הפנים גלעד ארדן שבו הם מאשימים את שב"כ בשיטות חקירה פסולות ודורשים למנוע את מה שהם מגדירים "רמיסת זכויות" של העצורים.
הערב אמר הרב חיים דרוקמן, ממנהיגי הציונות הדתית, את הדברים הבאים: "אני פונה לראש הממשלה ממעמקי ליבי להורות לשחרר מיד את שלושת הנערים העצורים על-ידי שב"כ. אם יש איזו בעיה, מן הראוי לחקור אותם כפי שחוקרים כל אחד במדינת ישראל, אבל בשום אופן לא במרתפי שב"כ. הם אינם מחבלים".
תגובות
ממשטרת ישראל נמסר: "החקירה מתנהלת בימים אלו תחת צו איסור פרסום ומטבע הדברים לא נוכל לפרט אודותיה. יחד עם זאת נציין כי משטרת ישראל מנהלת חקירות במקצועיות וביסודיות, תוך הקפדה יתרה על זכויותיהם של חשודים לצד השגת תכלית החקירה - הגעה לחקר האמת.
"כל פעולת חקירה מתבצעת כדין בכפוף לסמכות המוקנית לנו בחוק ובאישור גורם מוסמך ככל שנדרש. טענות ואמירות מופרכות מעין אלו - חסרות כל אחיזה במציאות ואינן מייצגות את ערכי משטרת ישראל ודרכי פעולתם של חוקרי המשטרה.
"משטרת ישראל תמשיך לנהל חקירות ביסודיות ובמקצועיות, תוך איזון מתמיד בין הגנה על זכויותיהם של נחקרים לבין הצורך בבירור העובדות והגעה לחקר האמת, ובד בבד תמשיך לפעול יחד עם כוחות הביטחון כנגד טרור ופעילות עבריינית באשר היא".
משב"כ נמסר: "שירות הביטחון הכללי הינו ארגון ממלכתי שייעודו הראשון במעלה הינו סיכול איומי טרור, וכל פעולותיו מבוצעות על פי הדין.
"הטענות שהועלו בכתבה ומקורן בגורמים בעלי אינטרס, משוללות כל יסוד ומטרתן ליצור דה לגיטימציה לפעילות השב"כ ולהסיט את הדיון מהחשדות הנחקרים ע"י שב"כ.
"שירות הביטחון הכללי ימשיך לפעול לסיכול טרור באשר הוא טרור".