שי ניצן: האמירה שמיליונים ייצאו לרחובות בגלל אישום נגד נתניהו - סופר בעייתית
הצמרת המשפטית עדיין נסערת מדברי יו"ר הקואליציה, שלפיה "מיליונים לא יקבלו" העמדה לדין של רה"מ נתניהו. פרקליט המדינה הצטרף ליועמ"ש מנדלבליט בביקורת על אמסלם: "אמירתו סופר בעייתית". המשנה ליועמ"ש נזרי הסתייג, אך תקף גם את רה"מ לשעבר ברק: "השמיע אמירות מסוכנות"
פרקליט המדינה שי ניצן הצטרף לביקורת של הצמרת המשפטית נגד ח"כ דוד אמסלם (הליכוד) ברקע הדברים שאמר יו"ר הקואליציה לפני שבועיים, ולפיהם "אם מישהו יחליט להעמיד לדין ראש ממשלה על תיקים הזויים כאלה - מיליוני אנשים לא יקבלו את זה". במהלך כנס משפטי שנערך בחיפה, אמר הבוקר (יום ו') פרקליט המדינה ניצן כי "מדובר באמירה סופר בעייתית". דברים דומים השמיע אמש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. ynet העביר את דבריו של ניצן בשידור חי.
לדברי פרקליט המדינה ניצן, "אני יודע שזה כבר נשמע שחוק, אבל גן, גם הממשלה כפופה לחוק, לא לפעמים. יש אנשים שמדברים, לא כולם, אבל לפעמים אני שומע דיבורים. אתמול היועמ"ש הזכיר שאם יחליט להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה, מיליונים ייצאו לרחובות ולא יקבלו את הדבר הזה. זה דבר שצריך לחשוב עליו, זה דבר סופר בעייתי".
ניצן הוסיף כי "אם שר עושה דבר שלדעתנו הוא לא חוקי, תפקידנו להגיד לו 'לא'. אין לכם מושג איזה עימותים מתפתחים, איזה אמוציות, כי באמת שרים לפעמים לא מבינים את הדבר הזה. הם אומרים 'אנחנו באנו לשלוט, בשביל זה בחרו אותנו. איך אתם יכולים להגיד לנו שצעד כזה הוא לא טוב'. אבל זה התפקיד שלנו".
עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כינה את האמירה של ח"כ אמסלם "דבר מסוכן ביותר". מנגד, נזרי תקף בדבריו גם את ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. לדברי נזרי, "יש פוליטיקאים שאומרים 'אם לא תקבלו החלטה כזו וכזו, לא נקבל את ההחלטה. שמעתי אתמול את ראש הממשלה לשעבר ברק שבא ואומר ברדיו 'אם ההחלטה תהיה כך וכך', הוא לא יקבל. זאת תמונת ראי של אותן אמירות. הן אמירות מסוכנות".
נזרי אמר עוד כי "אני נמצא לא מעט שנים במערכת ואני מכיר מקרוב את היועץ המשפטי ואת פרקליט המדינה. לא האמירות האלה ישפיעו בסופו של דבר על ההחלטה. ההחלטה תתקבל לפי הראיות שאנחנו יושבים עליהן ימים ולילות. נשמעות אמירות מצד ימין ש'אם היועמ"ש יעשה ככה אז הוא רודף ומפילים שלטון' וכו', ומצד שמאל ש'אם היועץ יעשה ככה וככה אז זה בעצם מריחה'. האמירות מערערות את האמון במוסד הייעוץ המשפטי וזה דבר מסוכן בהחלט. זה לא ישפיע על ההחלטה, אבל זה מזיק לרמת אמון הציבור".
המשנה של מנדלבליט הוסיף: "במסגרת תפקידי עבדתי עם ארבעת היועצים המשפטיים לממשלה האחרונים והתמודדנו עם חקירות של ראשי ממשלה, נשיא, שרים ורבנים והכול. אני מרגיש שוני בגלל ההתעצמות של האמירות הקשות משני הצדדים - אמירות קצה נגד היועץ לא ישפיעו. זה לא שאסור לבקר את היועץ, מה שאני מזהה הוא אמירות קצה. כשאתה קורא ליועץ המשפטי 'קונסיליירי', זה לא איום על היועץ אלא על אמון הציבור במערכת. הנזק לאמירות הללו משני הצדדים הוא על אמון הציבור".
הנאום התקיף של מנדלבליט
הכנס, שנערך במלון דן כרמל ביוזמת העמותה למשפט ציבורי, החל אמש עם נאום תקיף של היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט, שבמהלכו אמר בהתייחסו לדברים של ח"כ אמסלם כי "קיימות אמירות חסרות אחריות, למשל שמיליוני אנשים לא יקבלו החלטה כזו או אחרת. אין ביניהן לבין האמת ולא כלום, והן חסרות אחריות למדינה ולעם שלנו".
מנדלבליט אמר עוד ברקע הדיווח שלפיו הצמרת המשפטית עושה מאמץ לסכם את שלושת תיקי החקירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוך כחודש וחצי - עוד לפני הבחירות לכנסת ה-21, כי "מערכת אכיפת החוק תמשיך לפעול אך ורק על פי מצפן אחד שמכוון את דרכנו והוא טובת המדינה שבאה לידי ביטוי בהקשר של תפקידנו בחובת השמירה הקפדנית על שלטון החוק. זו דרך הישר של חקר וגילוי האמת.
"בדרך הזו אני הולך גם בימים האלו עם שותפי לדרך פרקליט המדינה שי ניצן. אנו מודעים לכובד האחריות שמוטלת עלינו. אחריותנו לחתור לחקר האמת, לקבל החלטות צודקות נכונות וישרות בתיקי החקירה שכרגע מעסיקים את כולנו. אני אומר לכולם - רק הראיות ידברו, שום דבר אחר לא ידבר. נמשיך לעשות את זה במהירות האפשרית באופן סדור מבלי להתפשר על תוכן ועל איכות ההחלטה".
נתניהו מצדו פרסם אמש סרטון
, שבו אמר בהתייחס לתיקי חקירותיו כי "במשך שנים מפעילים מפגיני השמאל והתקשורת לחץ בריוני ולא אנושי על היועץ המשפטי לממשלה כדי שיגיש נגדי כתב אישום בכל מחיר - גם כשאין כלום. הלחץ הזה מגיע לשיאו בימים אלה. מנסים לכפות על היועץ להתערב התערבות גסה בבחירות על ידי הזמנתי לשימוע - כשידוע מראש שלא ניתן לסיים את השימוע עד הבחירות".
ראש הממשלה הוסיף כי "לא ייתכן לפתוח בשימוע לפני הבחירות, אם לא ניתן לסיימו עד הבחירות. לא יעלה על הדעת שהציבור ישמע רק טענות של צד אחד ולא ישמע את התשובות של הצד השני. הרי השמעת התשובות הביאה פעם אחר פעם לסגירת תיקים בעבר.
"זאת בדיוק הסיבה שאף פעם לא פתחו בשימוע לפני הבחירות אם לא יכלו לסיים אותו עד הבחירות. וזאת בדיוק הסיבה שהשמאל מנסה לעשות עכשיו את ההפך, כי המטרה שלו ברורה: לנסות להדיח ראש ממשלה באמצעות משפט שדה וגניבת הבחירות מכם, אזרחי ישראל".
בסיום הסרטון אמר ראש הממשלה: "איך אמר אחד מחברי הליכוד? 'הם יודעים שהקבוצה שלנו תמיד מנצחת, אז הם מנסים ללחוץ על השופט להוציא את מסי מהמשחק'". שורה של פוליטיקאים מהאופוזיציה תקפו אמש בחריפות את ראש הממשלה. ח"כ יאיר לפיד אמר כי "הוא היה צריך לדרוש לפרסם את המסקנות". ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה: "סכנה חמורה שאתה מחזיק בכוח לרסק את שלטון החוק".
התנגדות חריפה לחוק הלאום
בתחילת הדיון הבוקר עסקו משתתפיו ב חוק הלאום, שמעגן את מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרן ברק, אמר כי "התנגדתי לחקיקת חוק הלאום. הזמן לא מתאים. יש מקום לקבוע שמדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. משום מה הכנסת ראתה דחיפות לכונן את החוק הזה והיו נימוקים שהביאו לדחיפות, אבל חלק מהנימוקים לא ראויים. אמרו שהבג"ץ יקבע שחוק השבות לא חוקתי. זו לא טענה - זו דמגוגיה".
ברק הוסיף כי "אחר כך נאמר שבג"ץ ביטל את האיזון בין 'יהודית' ל'דמוקרטית' וזה ישיב את האיזון למקומו. בית המשפט העליון שמר כראוי את האיזון הראוי מאז ועד היום הזה. בית המשפט עומד על זה שהערכים היהודיים לא גוברים על הדמוקרטיים והדמוקרטיים לא גוברים על היהודיים. זו טענת שווא.
"אני רוצה להתמקד בסעיף אחד, סעיף רע וגרוע - לא משום שאני חושב שמדינת ישראל היא לא מדינת לאום של העם היהודי. אנחנו מדינת לאום, זכות ההגדרה העצמית של היהודים היא בארץ ישראל. אני מקבל את זה. הסעיף הראשון מקובל עליי, גם שהיא מדינת הלאום של העם היהודי בלבד. אבל אני מתנגד לסעיף הזה משום שכפי שהוא חוקק כעת, בלי חוקה מלאה, בלי מגילת זכויות מלאה, בלי אזכור להיבט הדמוקרטי של מדינת ישראל והזכות לשוויון, זו טעות חמורה".
נשיא העליון בדימוס ברק אמר עוד כי "דמוקרטיה היא שלטון הרוב אבל היא לא שלטון עריצות הרוב. גם אם יש לך רוב, אתה לא יכול לעשות הכול. יש מגבלות על הרוב, חלקן מגבלות חוקתיות וחלקן צריכים להיות מגבלות עצמאיות. אין מנוס רבותיי השופטים אלא להילחם על הדמוקרטיה. אם אתם השופטים לא תגנו על הדמוקרטיה, הדמוקרטיה לא תגן עליכם".
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה נזרי אמר בהתייחסו לנושא כי "בקיץ האחרון, כשהתקיימו הדיונים האחרונים לקראת סיום, הופעתי בכנסת בשם היועץ, לאחר שעתיים של שיג ושיח ואמרתי בכנסת שאני מרגיש פספוס: מדינה יהודית-דמוקרטית אני מאמין בזה בכל לבי כאזרח ומשפטן. יהודית ודמוקרטית מופיעים בחוקי היסוד הראשונים.
"אלא שהרושם שנוצר הוא כי לכאורה ערכים יהודיים שייכים רק לימין וערכים דמוקרטיים רק לשמאל. זה פספוס גדול. כאשר יוצרים הנגדה ורושם שזה שייך למחנה אחד וזה למחנה אחר, אתה יוצר אצל הציבור התנגדות לדעות של המחנה האחר. אם שניים יחזיקו במדינה הזו, בסוף עלולים להגיע לשני עמים במדינה אחת - זה יהודי וזה דמוקרטי.
נזרי אמר עוד: "היה סעיף שמכפיף את החוקים האחרים לחוק הזה. זה מה שהיה יוצר הכפפה של הדמוקרטיה ליהודית. אני שמח שהצלחנו לשכנע אותם להסיר את הסעיף הזה. שינינו גם את הסעיף שאמור היה לאפשר הקמת יישוב לבני לאום אחד בלבד. זה היה כתם ואני שמח שהוא הוסר".