קנדה: שלוחת קק"ל נחקרת בחשד לתרומות אסורות לצה"ל
כלי התקשורת הקנדיים דיווחו כי ארגון הצדקה הישראלי השתמש בניגוד לחוק בתרומות שהועברו לטובת פרויקטים בצה"ל. השלוחה הקנדית דחתה את ההאשמות ואמרה כי הפסיקה עם גיוס התרומות לצבא כבר ב-2016
הקרן הקיימת לישראל עלתה אמש (ו') לכותרות בכלי התקשורת הקנדיים בעקבות חקירה של רשויות המס במדינה, הטוענות כי היא מימנה פרויקטים של צה"ל מכספי התרומות שאספה בקנדה.
החוק בקנדה אינו אוסר על האזרחים לתרום לצה"ל דרך משרד הביטחון הישראלי, אך אוסר על ארגוני צדקה שפטורים ממס לסייע לצבאות זרים ומונע מהם את האפשרות לניכוי מס עבור התרומות.
לפי כלי התקשורת בקנדה דיווחו כי במסגרת התרומות הועבר כסף שנועד לשבועות גדנ"ע ופיתוח בסיס חיל החינוך בקיבוץ שדה בוקר. השלוחה הקנדית של ארגון קק"ל דחתה את הטענות ומסרה כי הארגון מימן פרויקטים של צה"ל בעבר, אך הפסיק לעשות זאת ב-2016 לאחר שהובהר כי הדבר עומד בניגוד לחוק.
מייגן מקנזי, מגשרת ויועצת לפתרון סכסוכים, אמרה לרשת CBC כי היא נדהמה לגלות את המעורבות של קק"ל במימון הצבא, ובתחקיר שערכה התוודעה לפרטים אודות פרויקטים לייעור מעבר לקו הירוק ובשטחי הגדה המערבית: "ככל שגיליתי יותר פרטים, כך הזדעזעתי יותר".
איסמעיל זייד, תושב העיר הליפקס שנולד בכפר בית נובא, טען כי הוא התלונן לרשויות המס בקנדה נגד הפעילות של קק"ל ב-40 השנים האחרונות. "כתבתי שוב ושוב וענו לי שהחקירה בעיצומה. כששאלתי בנוגע לממצאים אמרו לי שהם חסויים".
בין המסמכים השונים שהוצגו לרשויות המס הקנדיות נחשפו בין היתר פרוייקטים לאיסוף תרומות לטובת מתחם ביקורי הורים בבסיס צה"ל ותוכנית לפיתו ציר גישה באזור מושב קדש ברנע, סמוך לגבול מצרים, שיסייע לכוחות הביטחון להתנייד באזור.
בתיאור הפרויקט צוין כי הוא יאפשר לכוחות סיור וביטחון לפטרל באזור בצורה בטוחה ויחזק את הנוכחות הצבאית.
בשלוחה הקנדית ציינו כי המימון סייע לארגון במטרתו לשיפור חיי האזרחים בישראל, וכי הצבא היה מעורב בפרויקטים באופן עקיף בלבד. "הפרויקטים שצוינו היו על קרקעות שנמצאות בבעלות הצבא. כשנודע לנו לפני כמה שנים שהדבר נוגד את החוק, עצרנו את מימונם", אמר לאנס דיוויס, מנכ"ל השלוחה הקנדית של קק"ל.
דיוויס הוסיף כי הפרויקט האחרון שבמימונו סייע הארגון לצה"ל היה ב-2016, ובמסגרתו הוקם מגרש משחקים עבור ילדי שיכון המשפחות בבסיס חיל האוויר בחצרים.