דאגה במערכת אכיפת החוק: "נתניהו עושה לנו דה-לגיטימציה"
אחרי הסרטון הנוסף שפרסם ראש הממשלה בנוגע לאפשרות שיזומן לשימוע לפני הבחירות ב-9 באפריל, שבו השווה את ההליכים נגדו ל"כריתת יד לגנב שזוכה בערעור" - אומרים בכירים במערכת אכיפת החוק: "המטרה שלו - להטיל דופי בנו. דבריו נגועים בחוסר תום לב". מטעם נתניהו נמסר: "ברור לכל שחוסר תום הלב לא נמצא אצלו"
עוד העריכו הבכירים, כי ההתבטאויות מצידו של נתניהו יגברו לקראת קבלת ההחלטה וילוו גם במתקפות מצד פוליטיקאים בכירים. לדבריהם,נתניהו היה יכול להפסיק זאת, אולם הוא כנראה לא רוצה.
"זה לא מעניין אותו, אלא להיפך: כנראה שהוא חושב שזה משרת אותו. מדאיגה אותנו מאוד הדה-לגיטימציה שנעשית לנו. זה הורס את אמון הציבור במערכת המשפט".
דבריהם של הבכירים מגיעים על רקע הסרטון הנוסף שפרסם הערב נתניהו, ובו השווה את ההליכים המשפטיים נגדו ל"כריתת יד" של גנב ב"מדינה מזרח תיכונית מסוימת". בסרטון נוסף שפרסם נתניהו ביום חמישי השבוע, הוא התייחס לכוונה שהוא יוזמן לשימוע לפני הבחירות: "במשך שנים מפעילים מפגיני השמאל והתקשורת לחץ בריוני ולא אנושי על היועץ המשפטי לממשלה כדי שיגיש נגדי כתב אישום בכל מחיר - גם כשאין כלום. הלחץ הזה מגיע לשיאו בימים אלה. מנסים לכפות על היועץ להתערב התערבות גסה בבחירות על ידי הזמנתי לשימוע - כשידוע מראש שלא ניתן לסיים את השימוע עד הבחירות".
הבכירים במערכת אכיפת החוק הוסיפו כי דבריו של נתניהו "נגועים בחוסר תום לב" כיוון שהוא פעל להקדמת הבחירות כשהבין שהחלטת היועץ מתקרבת. "מה שקורה בשבועות האחרונים, מאז שראש הממשלה הבין שייתכן שמנדלבליט יחליט על הגשת כתבי אישום בכפוף לשימוע לפני הבחירות - צפוי והיה ברור שיתרחש אחרי שתקף את המשטרה בעת שניהלה את החקירה".
בתוך כך, דחו במשרד המשפטים את דברי מקורבי נתניהו שלפיהם אין להודיע על כתב אישום טרם קיום מערכת בחירות. ערב הבחירות של 2006 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז מני מזוז כי החליט להעמיד לדין את צחי הנגבי בכפוף לשימוע בעבירות של מרמה והפרת אמונים, בעקבות מידע כוזב לכאורה שמסר לוועדת הבחירות המרכזית.
מקרה אחר, הם אומרים, קשור בראש עיריית בת ים לשעבר, שלומי לחיאני, שהועמד לדין. בקשתו לדחות את השימוע לאחר הבחירות לרשויות המקומיות נדחתה .לחיאני עתר לבג"ץ וגם עתירה זו נדחתה. במשרד המשפטים אומרים: "נמשיך לעבוד כרגיל".
ניצן ומנדלבליט נגד אמסלם
בכנס שנערך במלון דן כרמל בחיפה ביוזמת העמותה למשפט ציבורי, התייחס היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט לדברים של חבר הכנסת ויו"ר הקואליציה דודי אמסלם, לפיהם "אם מישהו יחליט להעמיד לדין ראש ממשלה על תיקים הזויים כאלה - מיליוני אנשים לא יקבלו את זה". מנדלבליט הגיב לדברים: "קיימות אמירות חסרות אחריות, למשל שמיליוני אנשים לא יקבלו החלטה כזו או אחרת. אין ביניהן לבין האמת ולא כלום, והן חסרות אחריות למדינה ולעם שלנו".
מנדלבליט אמר עוד ברקע הדיווח שלפיו הצמרת המשפטית עושה מאמץ לסכם את שלושת תיקי החקירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוך כחודש וחצי - עוד לפני הבחירות לכנסת ה-21, כי "מערכת אכיפת החוק תמשיך לפעול אך ורק על פי מצפן אחד שמכוון את דרכנו והוא טובת המדינה, שבאה לידי ביטוי בהקשר של תפקידנו בחובת השמירה הקפדנית על שלטון החוק. זו דרך הישר של חקר וגילוי האמת".
גם פרקליט המדינה שי ניצן הצטרף לביקורת של הצמרת המשפטית נגד ח"כ אמסלם ואמר אתמול כי "מדובר באמירה סופר בעייתית". "אני יודע שזה כבר נשמע שחוק, אבל כן, גם הממשלה כפופה לחוק", אמר ניצן בכנס. "יש אנשים שמדברים, לא כולם, אבל לפעמים אני שומע דיבורים. אתמול היועמ"ש הזכיר שאם יחליט להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה, מיליונים ייצאו לרחובות ולא יקבלו את הדבר הזה. זה דבר שצריך לחשוב עליו, זה דבר סופר בעייתי.
"אם שר עושה דבר שלדעתנו הוא לא חוקי, תפקידנו להגיד לו 'לא'", הוסיף ניצן. "אין לכם מושג איזה עימותים מתפתחים, איזה אמוציות, כי באמת שרים לפעמים לא מבינים את הדבר הזה. הם אומרים 'אנחנו באנו לשלוט, בשביל זה בחרו אותנו. איך אתם יכולים להגיד לנו שצעד כזה הוא לא טוב'. אבל זה התפקיד שלנו".
מטעמו של ראש הממשלה נמסר היום: "משהו מריח לא טוב. הזמן הממוצע להחלטה על תיקים של אנשי ציבור בפרקליטות מגמר חקירות המשטרה הוא 18 חודשים. בתיק 4000 זה לוקח פחות מ-18 ימים, או כמו שהדליף גורם בפרקליטות לברוך קרא - 'תיק בשבוע'.
"לא הייתה ריצת אמוק כזאת בתולדות המשפט הישראלי וספק אם בתולדות המדינות הדמוקרטיות. ברור לכל שחוסר תום הלב לא נמצא אצל ראש הממשלה נתניהו אלא אצל מי ששוב הדליף את ההתקפה משולחת הרסן וחסרת הבסיס נגד ראש הממשלה נתניהו".