הבורסה ננעלה בירוק; ת"א 35 קפץ ב-2.3%, טבע זינקה ב-5%
מדד ת"א 125 טיפס ב-2%, ת"א בנקים ב-1.9% - מזרחי טפחות הוסיף 2.6%, לאומי עלה ב-2.3%; עוד בלטו: לייבפרסון קפצה ב-5.4%,אופקו זינקה ב-7.8%; ביו ויו נסקה ב-34% לאחר חוזה בסין
הבורסה בתל אביב נעלה את יום המסחר הראשון של השבוע בעליות חדות - ת"א 35 קפץ ב-2.3%, ת"א 125 עלה ב-2%, ת"א בנקים טיפס ב-1.9% - מניית מזרחי טפחות עלתה ב-2.6%, לאומי ב-2.3%. מניית הביומד ביו ויו נסקה ב-34.4% על רקע חוזה בסין.
בלטו בת"א 35 - אופקו זינקה ב-7.8%, לייבפרסון הוסיפה 5.4% וטבע קפצה ב-5.2%.
המשק הישראלי נכנס להאטה בצמיחה כלכלית בשנת 2018, והמגמה צפויה להחריף ב-2019. הנתונים הכלכליים האחרונים ממחישים זאת היטב. כך לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש. לפי זבז'ינסקי, הצריכה השוטפת של משקי הבית צמחה ב-2018 בקצב נמוך יותר מאשר בשנים הקודמות, הגירעון הממשלתי בדרך לרמה שתחייב טיפול, וגם מחירי הנדל"ן, שעלו בעקביות וסיפקו תחושת ביטחון, נכנסו לקיפאון.
"בתנאים של האטה בצמיחה, האינפלציה צפויה להישאר נמוכה. ספק אם בנק ישראל יוכל למשש את תוכניתו ולהעלות ריבית בהדרגה. הממשלה תצטרך לחשוב באיזה דרך להתמודד עם המצב, כאשר היא נכנסת להאטה בצמיחה עם גירעון גבוה. כל הגורמים במשק צריכים לחשב מסלול מחדש ולהיערך להאטה בצמיחה", סיכם זבז'ינסקי, "כי כיוון הרוח משתנה".
בורסת ת"א נכנסת הבוקר לשבוע המסחר המלא הראשון של 2019, לאחר פתיחה לא מלהיבה במיוחד – בשלושת הימים הראשונים של השנה החדשה רשם מדד ת"א 35 נסיגה משמעותית של 0.9%, לצד ירידה של 1% בת"א 125 (בסיכום השבוע השלם של החלפת השנה רשמו ת"א 35 ו-125 עליות של 0.2% ו0.5% בהתאמה).
מניות מרכזיות
חברת אשדר בחרה את בעלת השליטה בה קבוצת אשטרום לקבלן המבצע בפרויקט רקנאטי ברמת אביב. התמורה שתקבל אשטרום בפרויקט המתוכנן צפויה לעמוד על 226.4 מיליון שקל בתוספת מע"מ. במסגרת הפרויקט יהרסו 6 מבנים קיימים עם 96 יחידות דיור ויוקמו במקומם 3 מבנים מגורים בני 17 קומות ו-198 יח"ד (פלוס מרתף חניה של 3 מפלסים). אשדר תהיה רשאית לשלם לבעלת השליטה עד 3% מהתמורה האמורה בשל עבודות נוספות או שינויים בהיקף או מהות העבודה. כמו כן, אשטרום תהיה זכאית לתמורה נוספת מרוכשי הדירות בשל שינויים בדירות בהתאם להסכמים החוזיים.
חברת הביומד ביו ויו התקשרה בהסכם הפצה עם חברה סינית (Livzon Cynvenio Diagnostics) לשיווק ומכירה של מערכות ההדמיה שלה בסין, כרכיב מרכזי בבדיקה החדשנית שפותחה על-ידי Livzon Cynvenio לגילוי סרטן הריאה. ביו ויו מתמחה במחקר, פיתוח, שיווק ומכירה של מערכות הדמיה ממוחשבות לזיהוי תאים חריגים ובפיתוח בדיקות חדשות לגילוי סרטן.
לפי תנאי ההסכם, החברה הסינית תקבל זכויות הפצה בלעדיות לשיווק ומכירה של פתרון משולב של מערכות הסריקה של ביו-ויו בצירוף הבדיקות שפותחו על-ידי Livzon בשטחי סין, הונג קונג, מקאו וטייוואן. תקופת ההסכם היא ל-5 שנים ובכוונת Livzon לרכוש במהלכה מוצרים של ביו ויו בסכום שלא יפתח מ-70 מיליון שקל.
חוזה חדש וגדול מאד לאלביט מערכות, מול מערכת הביטחון הישראלית (ובהמשך לחוזים קודמים): החברה תספק לצבא תחמושת בעסקה של 5 שנים, החל משנת 2026. התמורה בעסקה תעמוד על 333 מיליון דולר (1.25 מיליארד שקל).
שתי מניות יכנסו למדד ת"א 35 (שכולל עתה 33 מניות). מבחינת הכללים אנרג'יאן היא הנכנסת הבטוחה למדד, אך יתכן שהבורסה תמנע את כניסתה, באופן חריג, בשל הסחירות הנמוכה במניה. גם אם המניה תיכנס למדד, הבורסה צפויה לקבוע למניה פקטור משקל של 0.4 שיגביל את המשקל היחסי של המניה בו. מניית שפיר הנדסה ביצעה הפצת מניות על מנת להגביר את סיכוייה להיכנס למדד. אם מחיר המניה הממוצע בשבועיים הקרובים יהיה לפחות 11.75 שקלים, ערך השוק של החזקות הציבור במניה יהיה מעל ל-1.5 מיליארד שקל והמניה תיכנס למדד. אם שפיר לא תעמוד בתנאים או אם כניסתה של אנרג'יאן תימנע, יואל תהיה הנכנסת השנייה למדד – אך עם פקטור משקל אפס.
אשר למדד ת"א 90, מעבר לשתי המניות שיעברו ממנו לת"א 35, צפויות לצאת המניות שלאג וביוטיים, ובסבירות גבוהה גם אטראו שוקי הון. תנאי היציאה מהמדד הוא דירוג 100 ומטה מבין המניות שמקיימות את תנאי המדד - נכון לעכשיו אטראו שוקי הון, ביוטיים ושלאג מדורגות 101, 105 ו 106 (בהתאמה). לפיכך, מניית אטראו שוקי הון צריכה לטפס שני מקומות בדירוג כדי להישאר במדד. המניות שיצאו ממדד ת"א 90 בשל דירוג נמוך ישולבו במדד sme60. בכיוון הנגדי, למדד ת"א 90 "יעלו" (מ- sme6) כמעט בוודאות המניות אלוט, (מנועי) בית שמש וויקטורי. אם גם אטראו תצא מהמדד מניית רדהיל צפויה לתפוס את מקומה".
פרשן כלכליסט אורי טל טנא על השינויים הצפויים במדדים: "עדכון הרכב המדדים, שייכנס לתוקף בשלב הנעילה של ה-7 בפברואר, ייקבע לפי שיעור החזקות הציבור בתאריך ה-31 בדצמבר, לפי מחיר המניה הממוצע בשבועיים הקרובים, ולפי כמות המניות הרשומות שיהיו ב-17 בינואר.
עשות תיסחר היום על רקע הדיווח בחמישי בערב על הארכת הסכם עם חברה אמריקאית מתחום התעופה (לאספקה של מערכות אלקטרו מכניות ומייצבים למטוס) לשלוש שנים נוספות, עד תום 2023. ההיקף הכספי של הפרויקט החל מהשנה עומד על 53 מיליון דולר.
כלל ביטוח יוצאת לתהליך התייעלות. "כלכליסט" מדווח שבעקבות החלטת הדירקטוריון על המהליך החליט המנכ"ל יום נווה לא לפטר עובדים אלא לא לאייש משרות של כאלה שעזבו. בחברות הביטוח קיימת תחלופה טבעית של כ־10% מהעובדים בשנה, ול"כלכליסט" נודע שמתוכנן להגיע ל־200 תקנים – 5% מהמשרות בכלל ביטוח – שיבוטלו בכל החטיבות. דובר החברה סירב לאשר נתון זה וטען כי בשום שלב לא ננקב מספר כלשהו.
ברקע למסחר
העלות החדות שנרשמו בשישי בניו יורק, לאחר שיו"ר הפד ג'רום פאוול פתח אפשרות לשינוי במדיניות הריבית (פאוול אמר שמתווה ההעלאות ייבחן מחדש אם תהיה לכך הצדקה מבחינת הנתונים הכלכליים). דוח תעסוקה חזק תרם גם הוא לאווירה האופטימית בשוק.
מדד דאו ג'ונס נעל את המסחר בשישי בעלייה של 3.3%, נאסד"ק טיפס ב-4.3%, S&P 500 התחזק ב-3.4% (יום חמישי הסתיים בנסיגה – דאו ג'ונס ירד ב-2.8%, נאסד"ק נחלש ב-3% ו-S&P 500 ב-2.5%).
לילך גראוס, אנליסטית רוסאריו ייעוץ ומחקר, בסקירה מעודכנת על מניית נאוויטס (תחת הכותרת 'תגובה לדו"ח רבעון 3 ולפרסום דו"חמשאבים מותנים מאוחד בפרוייקט Shenandoah'): "אנו מפרסמים הבוקר עדכון לחברת נאוויטס עם שווי הוגן למניה של 19.5 שקל - נזכיר כי בדצמבר האחרון, מחיר המניה נגע ב- 15 שקל ואנו חושבים שכדאי לנצל את הירידות החדות במניה בחודש האחרון. עדכנו במודל הערכת השווי את שווי מאגר בקסקין בהתאם להתקדמות וכן את שווי מאגר שננדואה.
השותפות ממשיכה במימוש התוכנית האסטרטגית וניצול ההזדמנויות שקיימות היום בתעשייה ובפרט באזור מפרץ מקסיקו, ארה"ב. בשל היותה שותפות קטנה, בעלת הנהלה מנוסה יש לנאוויטס יכולת לחשוב ולקבל החלטות בזמן יחסית קצר בהשוואה למתחרות בתעשייה ובכך אנו רואים יתרון גדול להמשך הרחבת פעילותה בתחום. כמו כן, יכולת נאוויטס להציע פתרונות פיננסיים למימון העסקאות, מהווה עבורה יתרון נוסף בבואה לבצע עסקאות בשוק".