שתף קטע נבחר

 

"אנחנו קורסים והחולים נפגעים": עובדי המשק בבתי החולים הכריזו על שביתה

אחרי חודשים של ניסיונות למצוא פיתרון. התפוצץ המו"מ בין העובדים לאוצר. העובדים, שמוחים על העומס ותנאי ההעסקה, מתכננים להשבית מיום רביעי את כל בתי החולים הממשלתיים, בהם יינתנו רק טיפולים דחופים ושירותי חירום. יו"ר הוועד: "אנחנו העובדים השקופים של מערכת הבריאות"

שביתה כללית בבתי החולים הממשלתיים? עובדי המנהלה והמשק דורשים שיפור בתנאי העסקה, והכריזו היום (א') על שביתה החל מיום רביעי. המשמעות: בבתי החולים יינתנו רק שירותי חירום וטיפולים מצילי חיים. בוועד דורשים להקטין את העומסים בבתי החולים ולשפר את תנאי ההעסקה של 12,000 העובדים.

 

ועד עובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים (מנמ״ש) הכריז על שביתה כבר לפני ארבעה חודשים, אך השביתה בוטלה לאחר שבית הדין לעבודה קבע כי יתקיים מו"מ אינטנסיבי בין הצדדים.

 

בחודשים האחרונים נפגשו נציגי ועד מנמ״ש, ההסתדרות הכללית, פקידי האוצר, ומשרד הבריאות במטרה לגשר על הפערים, אך לא נמצא כל פתרון והמשא ומתן הגיע לנקודת רתיחה והתפוצץ.

 

מחלקת טיפול נמרץ, בית חולים איכילוב (צילום: עמית שעל)
מסדרונות בית החולים(צילום: עמית שעל)

 

"העומס גדל ומספר העובדים נשאר זהה"

בוועד טוענים שהסיבה להשבתה היא בכדי לגרום לאוצר לאשר לראשונה בישראל מפתח תקינה לבתי חולים. כיום מחלקות נפתחות או גדלות ללא תוספת של עובדי מנהל ומשק, וחלק מבתי החולים הכפילו את גודלם ואת מספר המיטות אך לא נוסף אפילו עובד אחד.

 

עוד הם טוענים כי במקביל היקפי הפעילות המקצועית הנדרשת מהעובדים הולכת וגדלה, נוספו תפקידים רבים ובכל זאת מעולם לא נקבעו תקנים לעובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים. בחלק מבתי החולים הפעילות הוכפלה ויותר מכך והעומס הנתון על העובדים הקיימים בלתי אפשרי. בכל בתי חולים קיימת תקינה מעודכנת לרופאים ואחיות אך לא לעובדי מנהל ומשק.

 

דרישה נוספת של העובדים היא השוואת שכרם לעובדים המקבילים בקופות החולים כפי שנקבע על ידי וועדת פדה לפני למעלה מ-30 שנה. משמעות ההשוואה היא העלאה שכר ממוצעת של 10-15%.

 

"האוצר נשאר מבוצר בעמדותיו ולא מוכן לראות את המצב האבסורדי בו נמצאים עובדי המנהל והמשק בבתי החולים כבר שנים רבות" הסביר אלי בדש, יו"ר וועד עובדי מנהל ומשק של בתי החולים הממשלתיים, והוסיף: "לאחר לא מעט מפגשים בין כל הגורמים אנחנו מבינים שאין לנו ברירה אלה להשבית את הפעילות שלנו בבתי החולים״. 

 

בדש ציין כי "האוצר לא מוכן לדון בנושא התקינה, לא מוכן לעמוד בהתחייבויותיו להשוות את השכר לתנאים של עובדי הכללית, ולא לעדכן את התפקידים הנדרשים בבית החולים. המענה שלהם לדרישות שלנו היה יותר ממגוחך. יצאנו לפני כמה חודשים למאבק לאחר עשרות שנים של סחבת. גם מערכת המשפט הבינה שאין היא יכולה להגביל אותנו מלרדוף אחר זכויותינו. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להישאר שקופים".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "אגף שכר והסכמי עבודה במשרד האוצר מצר על איומי השביתה של עובדי מנהל ומשק בבתי החולים, שכן שביתה זו תהווה פגיעה חמורה בציבור מוחלש אשר נזקק לשירותי בתי החולים, על אחת כמה וכמה בתקופה זו בה רבים הנפגעים מחצבת, משפעת וממחלות נוספות. אנו בעיצומו של מו"מ ענייני, וללא מיצוי מסלול ההידברות נציגי העובדים בחרו בצעד בלתי מידתי של שביתה מלאה.

 

"יתרה מכך, לאור פיזור הכנסת והבחירות אשר בפתח, חלות הגבלות בהפעלת סמכויות על כלל משרדי הממשלה, לרבות משרד האוצר, ושביתה בעיתוי זה מהווה פגיעה קשה ומיותרת בציבור. אגף השכר פונה לנציגי העובדים לביטול השביתה המתוכננת ולשוב לדיוני המו"מ, במוכנות לבחון לעומק את טענות העובדים".

 

השביתה אמורה לכלול 30 מרכזים רפואיים: כל בתי החולים הכלליים הממשלתיים, בתי החולים לבריאות הנפש, בתי החולים לשיקום וגריאטריה. במסגרת השביתה לא יהיו שירותי אדמיניסטרציה, אחזקה, ניקיון, מטבח, כוח עזר ועוד ולכן כל השירותים בבתי החולים יבוטלו למעט: אונקולוגיה, המטולוגיה, דיאליזה והיחידה להפריות חוץ גופיות בהם יעבור איש כוח עזר אחד בלבד; מחלקות פגים, חדרי לידה, חדרי ניתוח למקרים דחופים - כוח עזר אחד בלבד; אספקה סטרילית למקרים דחופים - עובד אחד בלבד; קבלה מיון ילדים ומיון מבוגרים - תורן אחד וכדומה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים