שתף קטע נבחר

 

לקראת חקירה בחטיבת הצנחנים: "הלוחמים לא מוכשרים לחצות מכשול מים"

צה"ל יתחקר בימים הקרובים קצינים בחטיבת הצנחנים על מנת להבין מה גרם למותו של הלוחם אביתר יוספי שנסחף בנחל חילזון במהלך ניווט. "ברגע אחד הנחל יכול להיראות כמו נהר הירדן", סיפר ל-ynet תושב האזור

חילוץ הצעיר באזור נחל חילזון (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)
(צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון)

בעקבות התאונה הטרגית שבה נהרג סמל אביתר יוספי ז"ל ושני לוחמים נוספים נפגעו באורח קל מהיפותרמיה, המשטרה הצבאית החוקרת צפויה לגבות בימים הקרובים גרסאות מקצינים שונים בחטיבת הצנחנים, ממפקדי הפלוגה, דרך מפקד הגדס"ר וייתכן שגם מהמח"ט, אלוף משנה יקי דולף, שאישר שלשום (שבת) את הניווטים באזור נחל חילזון שליד כרמיאל.

אביתר יוספי ז
אביתר יוספי ז"ל(צילום: עמוד הפייסבוק)

 

דודתו של אביתר יוספי, הערב    (צילום: ליהי קרופניק)

דודתו של אביתר יוספי, הערב    (צילום: ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משיחות שערכנו עם לוחמים בעבר ובהווה שניווטו באזור, עולה כי גם במזג אוויר חורפי לא בוטלו אימוני ההתמצאות - אך נראה שתפיסתית צה"ל היה יכול לשנות את נהלי הבטיחות שלו בזרוע היבשה, ובנוסף גם לצפות מהמפקדים להפעיל שיקול דעת במקרה האחרון.

 

צה"ל משתמש כבר עשרות שנים בגליל התחתון, ובפרט באזור ההררי שבין כרמיאל לסחנין, כשטח לאימוני ניווט של יחידות מובחרות. לא בכדי זכה האזור שבו נהרג יוספי לכינוי "גבעות גורל" של הצפון, בהקבלה לשטח המפורסם ליד באר שבע שבו נערכים אימוני ניווט בסיסיים.

מפה של אזור נחל חילזון ()
צה"ל משתמש פעמים רבות באזור הנחל לניווטים
התחזיות ניבאו מזג אוויר גשום וקר גם בגליל התחתון, אך לפי צה"ל, דרגת עומס הקור שהוערכה ע"י גורמי הבטיחות ביחידה הייתה אפס, כלומר כזו שלוחמים יכולים להתאמן בה. לצורך ההשוואה, גם בשבוע שעבר נערך אימון מפרך של חטיבת גבעתי בצפון בקעת הירדן, בכפור ובגשם שוטף, באזור בוצי ותחת חשכת הלילה, כמעט ללא שינה, לאורך עשרות ק"מ. 

 

"צריך להפעיל שיקול דעת"

"הבעיה היא שעומס קור לא בהכרח רלוונטי לסוגיית מעבר נחלים, שאמור להיות אסור בתכלית האיסור", סיפר ל-ynet קצין שפיקד על צוות באחד מגדודי הסיור. "אם חייל שנמצא באמצע ניווט נדרש להגיע לנקודת הכינוס כפי שקרה בלילה ללוחמי הצנחנים, יש לו זמן מוגדר ומוגבל לזה. ובחשיכה, כשהוא מותש ורטוב הוא יכול להחליט שהוא חוצה נחל עם זרימה לא חזקה בעיניו, כדי להספיק להגיע בזמן לנקודת הסיום שבה מחכה יתר הפלוגה".

 

הקצין הוסיף כי "לא תמיד יהיה ללוחם כוח לעקוף נחל ולצעוד עוד 2-3 ק"מ. הם לא מוכשרים ולא אמורים להיות מוכשרים לחצות נחלים, בטח כשהם לבד או בזוג. אלה לוחמים שגמעו בקושי יותר משנה של מסלול הכשרה, עברו כבר חודשים ארוכים של אימונים קשים, והשבוע המסכם הוא 'הגרוש ללירה' שחסרה להם כדי להיות לוחמים מוסמכים בגדס"ר אחרי שצלחו את רוב ההכשרה. דווקא במצבים שכאלה נדרש מקצינים להפעיל עוד קצת שיקול דעת, להימנע מסיכון ולזכור מה קרה באימונים דומים בעבר באותו מקום".

חילוץ הצעיר באזור נחל חילזון (צילום: אחיה ראב
החיפושים בנחל חילזון(צילום: אחיה ראב"ד)

בדבריו התכוון הקצין למספר מקרים בשני העשורים האחרונים שבהם לוחמים ניווטו במרחב נחל חילזון, אך חלקם נסחפו בזרם. אירועים אלה הסתיימו ללא הרוגים ובחילוץ עצמי או חיצוני מוצלח, לעיתים עם מסוקי 669 שהוקפצו.

 

ספק אם לקחיהם הופקו ביחידות המובחרות הבאות שהגיעו לעשרות נקודות הציון שפזורות לאורך הערוץ המתפתל. מדובר באזור הררי נמוך יחסית כאשר רק בשיא החורף יש זרימה בנחל עצמו, אך בשל אפיקיו הרבים והשלוחות התלולות שבצידי חלקים מהוואדי, גשם חזק לפרק זמן קצר ממלא אותו במהירות הבזק, ובעוצמת זרימה אדירה.

 

אחד הכיוונים שייחקרו נוגע למצב הקרקע הוא האם נלקחה בחשבון העובדה שהאדמה באזור כבר נהייתה רוויה מגשמי השבועיים האחרונים, ולכן עליית המים על גדות הנחל היא עניין של דקות בודדות, סוגיה שעלולה להטעות חייל שמתחיל את החצייה.

"ברגע אחד נחל חילזון יכול להיראות כמו נהר הירדן", תיאר בשיחה עם ynet תושב האזור שהתאמן כלוחם ביחידה מובחרת בניווטים בנחל. "ביחידות מובחרות יש משמעת והקפדה על נהלי בטיחות. בודקים עם לוחמים כל חצי שעה תקינות במכשירי הקשר ומתדרכים אותם. אבל ממצאי תחקירים, אם לא נגמרו בהרוגים או פצועים קשה, נשארים לרוב בתוך היחידות ולא עוברים הלאה".

 

בצה"ל אמרו אתמול כי תיק התרגיל לאימון אושר באופן סדור ע"י המח"ט, וכי נפתחה חקירת מצ"ח לצד ועדת מומחים בראשות אלוף משנה שתתחקר את נסיבות האירוע. עוד נמסר כי את האימון ליוו שני חפ"קים בשטח, של מפקד הפלוגה וסגנו, וכי על כל לוחם היה מכשיר קשר והתקן GPS.

פורסם לראשונה 07/01/2019 22:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון
החיפושים בנחל
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז צפון
מומלצים