שתף קטע נבחר

חדש בישראל: הבדיקה שתגלה מדוע את לא מצליחה ללדת

נשים רבות חוות תסכול נוראי משום שאינן מצליחות להרות או שהן עוברות הפלות חוזרות. עד היום, הן עברו בירורים מוגבלים בלבד: צילום רחם כדי לוודא שאין בעיה מבנית, הערכת סדירות ביוץ ובדיקת איכות הזרע לבן הזוג – ואחריהם התחילו בהפריות חוץ־גופיות. בדיקת דם חדשה בשם Fertilome, אשר מאתרת 49 שינויים גנטיים שיכולים לגרום לבעיה, תחסוך הרבה זמן וכאבי לב

בלעדי: בדיקה גנטית פורצת דרך, תוכל לנבא את יכולת האישה להרות ולשמור על ההריון בהסתמך על אבחון שינויים גנטיים, תושק בחודש הבא בישראל.

  

נשים רבות חוות תסכול מאחר שהן לא מצליחות להרות. אחרות סובלות מהפלות חוזרות ונשנות. חלק לא מבוטל מהן זוכות לאבחנות רפואיות מבלבלות כמו "אי הצלחה להרות מסיבה לא ידועה", ונכנסות בעל כורחן לעולם ההפריות החוץ־גופיות (IVF).

 

בדיקה המאבחנת 49 שינויים גנטיים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדיקה המאבחנת 49 שינויים גנטיים (צילום: shutterstock)

  

בדיקת חדשה בשם "פרטילום" (Fertilome), אותה תפיץ בארץ חברת "אונקוטסט", אמורה לחסוך להן זמן וכאב. "מדובר על בדיקה המאבחנת 49 שינויים גנטיים ב־32 גנים שנמצאו כקשורים לבעיות פיריון כגון אנדומטריוזיס, הפלות חוזרות, מנופאוזה מוקדמת, תסמונת השחלה הפוליציסטית, גיל מעבר מוקדם, רזרבה שחלתית נמוכה והפרעות אחרות המקשות על נשים להרות או להחזיק הריון", מסבירה ד"ר ליאור שושן־גוטמן, מנכ"לית ומייסדת "אונקוטסט" ואחת המומחיות המובילות בישראל בתחום של בדיקות גנטיות ורפואה מותאמת אישית.

 

  ( )

 

כ-15% מהזוגות הצעירים סובלים מאי פריון

הבדיקה, שמתבצעת באמצעות דגימת דם פשוטה,פותחה על ידי מעבדות Celmatix מניו־יורק והושקה בעולם לפני כשנתיים. תוצאותיה מתקבלות כעבור חודש בלבד.

  

"נהוג להגדיר אי פריון לאחר שנה של ניסיונות כושלים של בני זוג להרות. בשלב זה אנו כרופאים מניחים כי ישנה אולי בעיה", מסביר פרופ' דניאל זיידמן, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ־גופית במרכז הרפואי שיבא. כיום, ההערכה היא שכ־15% מהזוגות הצעירים סובלים מאי פיריון.

  

"בשנים האחרונות ניכרת עלייה בשכיחות אי הפריון בישראל. הדבר ונובע מאורח החיים המודרני, המתאפיין בדחיית מועד מיסוד היחסים והחתונה, הריונות בגיל מבוגר יותר, ילדים בפרק ב' של הזוגיות, מתן עדיפות לקריירה וסיבות אחרות המובילות נשים רבות להגיע לניסיונות להרות בגיל מבוגר יותר", מסביר פרופ' זיידמן.

  

כשנשים מגיעות לבירור בתום שנה של ניסיונות כושלים להרות, כשהן בגיל מתקדם, אין לרופאים זמן לבירורים ארוכים. כדי לא לקחת סיכון הם עוברים מיד להליך של שאיבת ביציות, שכרוך בלא מעט סבל.

  

הבדיקות המקובלות כיום, לאחר שנה של ניסיונות לא מוצלחים ללדת, הן בדיקת איכות הזרע לבן הזוג, הערכת סדירות הביוץ אצל האישה וצילום רחם לוודא שאין בעיה בחצוצרות או במבנה הרחם.

  

עד עכשיו, לאחר בירורים אלה החלו הרופאים בטיפולי פוריות לאותן נשים למרות שאבחנה מדויקת של הבעיה הייתה מובילה לטיפול שונה לגמרי.

  

"לא מעט אבחנות כרוכות בבדיקות פולשניות, מהן אנו מנסים להימנע מחשש להשלכות רפואיות ועלויות", מסביר פרופ' זיידמן, "דוגמת לפרוסקופיה במקרה של אנדומטריוזיס (גדילה של רירית הרחם באזורים שמחוץ לרחם.

 

הבדיקות הגנטיות יעזרו לרופא לחסוך זמן וטיפולים מיותרים. הן יקבעו את האסטרטגיה שלו, שתייעל משמעותית את התהליך. ככל שהרופא ידע יותר על המטופלת שלו בזכות הפאנלים הגנטיים האלה, הוא יוכל להתמקד בכיוונים הנכונים, לשאול את השאלות הנכונות, לבצע את הבדיקות הרלוונטיות ולתת את הטיפול המותאם ביותר למטופלת שלו על מנת לסייע לה להגשים את חלום ההורות שלה".

  

הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות, אם כי ייתכן שבעתיד תיכנס לביטוחים המשלימים. עלותה כיום היא 4,500 שקלים. היא מיועדת, כאמור, לנשים שלא הצליחו להרות במשך שנה או לנשים שרוצות לדעת מה סיכוייהן להרות בעתיד ושוקלות האם להקפיא ביציות. הבדיקה מושקת היום באופן רשמי בישראל, והחל בחודש הבא ניתן יהיה להשיג אותה דרך "אונוקטסט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמירה על ההריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים