מפחדים מרופא השיניים: למה מגיעים לטיפול ברגע האחרון
מרבית המטופלים ימצאו את דרכם למרפאת השיניים רק כאשר מדובר במקרה חמור של דלקת המלווה בכאבים או במקרה דחוף שדורש טיפול מיידי. ברוב המקרים אותם כאבים, דלקת או טיפול יכלו להימנע אם המטופל היה מגיע לביקור אצל רופא השיניים טרם לכך
השיניים שלנו הן סוג של כרטיס ביקור - הן נמצאות בקדמת הפנים ומרכיבות את החיוך שלנו. מראה אסתטי של שיניים ישרות ולבנות הוא חלום של לא מעט אנשים אשר משלמים לא מעט על מנת להגיע לתוצאות אסתטיות מרהיבות.
ועדיין, למרות שלכולנו ידועה החשיבות של שמירה על בריאות הפה והשיניים, מרבית האנשים יימנעו מלהגיע לרופא השיניים באופן קבוע או לביקורת קבועה אצל רופא השיניים ולטיפול קבוע אצל השיננית.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
מרבית המטופלים ימצאו את דרכם למרפאת השיניים רק כאשר מדובר במקרה חמור של דלקת המלווה בכאבים או במקרה דחוף שדורש טיפול מיידי. ברוב המקרים אותם כאבים, דלקת או טיפול יכלו להימנע אם המטופל היה מגיע לביקור אצל רופא השיניים טרם לכך.
הסיבה העיקרית לכך שמטופלים - מבוגרים וצעירים כאחד - נמנעים מלהגיע לרופא השיניים באופן קבוע היא הפחד מהכאב והטיפול עצמו. למרות שהרפואה המתקדמת והטכנולוגיה החדישה קיצרו משמעותית את זמני הטיפולים השונים והורידו באופן עוד יותר משמעותי את רמת הכאב עד ללא קיים כלל - עדיין מרבית האנשים לא יבואו אל רופא השיניים מיוזמתם לבדיקה.
זה הזמן לעדכן את כל המטופלים המעוניינים במראה אסתטי וחיוך רחב מלא בשיניים לבנות ובריאות שהדרך הטובה ביותר לטפל בפה ובשיניים היא מניעה! לא צריך להגיע למצב של דלקת כואבת או צורך בסתימה או טיפול שורש, כשאפשר פשוט לבצע מעקב ובדיקות באופן תדיר - שישמרו את היגיינת הפה ויאפשרו שימור של הבריאות ומניעה של מחלות ודלקות עתידיות.
שמירה על היגיינה אוראלית לא מסתכמת בלסמן וי על ביקור אצל רופא השיניים כל מספר חודשים ודורשת שמירה והקפדה גם ביום יום וזאת על מנת להימנע ממחלות וזיהומים.
5 עצות לשמירה על שיניים בריאות
1. ביקורת אצל הרופא - ביקורת קבועה אצל רופא השיניים כל חצי שנה. הביקורת נועדה לבדוק את מצב השיניים והחניכיים ולוודא שלא מתפתחת עששת או דלקת אחרת. מטופלים רבים בטוחים שהם סובלים מדלקת חניכיים ומנסים טיפולים ביתיים כאלה ואחרים כאשר מדובר בנסיגת חניכיים או מצב רפואי אחר שדורשים טיפול אחר.
כמו כן, מטופלים אשר נוטלים תרופות קבועות או סובלים ממחלות כרוניות עלולים לפתח מחלות חניכיים ודלקות שונות ולכן עליהם להגיע לביקורת אצל הרופא טרם נטילת התרופות ובמהלך טיפולים רפואיים.
2. טיפול שיננית כל שלושה עד שישה חודשים - בהתאם להמלצת הרופא ומצב השיניים. טיפול שיננית נועד לצורך הסרת אבנית ופלאק, ניקוי יסודי של השיניים, הסרת כתמים והלבנת השיניים בעזרת פלואוריד.
3. הקפדה על היגיינה אוראלית - מלבד ביצוע הניקוי תפקידה של השיננית הוא להדריך את המטופל לגבי טיפול ושמירה על השיניים ביום יום בעצמו. במצבים שונים של נסיגת חניכיים למשל, יומלץ על מברשת חשמלית או כאשר יש דלקת יומלץ על משחה מסוימת ולכן חשוב לקבל את ההדרכה מהשיננית לאחר הטיפול בהתאם למצב השיניים של המטופל ולהתמיד בה.
4. הקפדה על צחצוח - יש לצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום, כאשר לפחות אחת מהפעמים היא לפני השינה. אין חשיבות מרבית לסוג המשחה אלא לאורך הצחצוח שעליו להיות כשתי דקות. גם לצורת ההברשה ולכיוון יש חשיבות. הברשה נכונה מתחילה מהשן האחרונה בצידה האחד של הלסת ומעבר על כל השיניים עד לשן האחרונה בצד השני של הלסת.
חשוב להשתמש במברשת רכה ולא ללחוץ בזמן הצחצוח כדי לא לפצוע את החניכיים. בנוסף, מומלץ לצחצח בזווית כזו שהסיבים של מברשת השיניים יחדרו בין השיניים לחניכיים בזמן הצחצוח. חשוב להקפיד לצחצח גם את החניכיים ואת חלקן הפנימי של השיניים בעדינות מבפנים כלפי חוץ.
מספיק להקפיד על צחצוח השיניים פעמיים ביום- פעם אחת בבוקר ופעם אחת לפני השינה. אין צורך לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה, חלק מהמאכלים שאנו אוכלים מורידים את רמת החומציות בפה ואם נצחצח שיניים מיד לאחר מכן אנחנו נגרום להאצה של תהליך השחיקה.
5. צחצוח בלבד אינו מספיק - יש להקפיד על שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד ובנוסף לצחצוח לנקות בין השיניים בעזרת מברשת בין שינית וחוט דנטאלי המסיעים להגיע למקומות שהמברשת הרגילה לא מגיעה אליהם.
מצב השיניים שונה בין מטופל למטופל ולכן חשובה ביותר הביקורת והמעקב אצל הרופא המטפל שיוכל מראש לדעת מהן הסיכויים לפתח דלקות ועששת ולספק טיפול מניעתי בהתאם. כמובן שלא ניתן למנוע את כל המחלות והדלקות בפה ובשיניים אך טיפול מניעתי והקפדה על היגיינת הפה יעילים ביותר ברוב המקרים ומבטיחים שמירה על בריאות הפה לאורך שנים.
ד"ר צבי גוטמכר הוא מומחה לשיקום הפה ואסתטיקה