התחממות האוקיינוסים - כמו פצצת אטום כל שנייה
גובה המים עולה ומסכן את ערי החוף, ההוריקנים חזקים יותר: השלכות פליטות גזי החממה - וההשוואה המפחידה לפצצות אטום
ההתחממות הגלובלית חיממה את האוקיינוסים באופן השקול להטלת פצצת אטום אחת בשנייה ב-150 השנים האחרונות. כך עולה מניתוח בעיתון הבריטי "הגרדיאן", המתבסס על מחקר חדש.
יותר מ-90% מהחום שנגרם מפליטות גזי החממה מעשה ידי אדם שוקע בימים, ואחוזים בודדים בלבד מחממים את האוויר, היבשה והקרחונים. האנרגיה העצומה שהתווספה לאוקיינוסים העלתה את גובה פני הימים וגרמה לכך שסופות ההוריקן והטייפון יהיו חזקות בהרבה.
חלק גדול מהחום נשמר במעמקי האוקיינוס, אבל המדידות החלו רק בעשורים האחרונים. במחקר החדש, לעומת זאת, פורסמו הערכות לגבי חום האוקיינוסים מ-1871. מדענים אמרו כי הבנת השינויים בעבר של חום האוקיינוס קריטית לניבוי ההשפעה העתידית של שינויי האקלים.
חישוב של ה"גרדיאן" מצא כי העלייה בחום ב-150 השנים האחרונות שקולה להטלת 1.5 פצצות אטום הדומות לזו שהוטלה על הירושימה – מדי שנייה. אבל העלייה בחום הואצה במשך הזמן, עם עליית פליטות הפחמן, וכעת היא שקולה לבין 3 ל-6 פצצות אטום בשנייה.
"אני מנסה לא לבצע את החישוב הזה, רק בגלל שזה מדאיג", אמרה פרופ' לורה זאנה מאוניברסיטת אוקספורד, מובילת המחקר החדש. "אנחנו מנסים לרוב להשוות את החימום לשימוש באנרגיה, כדי שזה יהיה פחות מפחיד". החימום הכולל של האוקיינוסים ב-150 השנים האחרונות הוא פי אלף מהשימוש השנתי באנרגיה של האוכלוסייה העולמית כולה.
המחקר, שפורסם במגזין Proceedings of the National Academy of Sciences, שילב מדידות של הטמפרטורה בקרקע האוקיינוס מאז 1871, לצד מודלים ממוחשבים של סירקולציית האוקיינוסים.
עליית פני הים היא מההשפעות ארוכות הטווח המסוכנות ביותר של שינויי האקלים, ומאיימת על מיליארדי בני אדם שגרים בערי החוף. העלייה נובעת בין היתר מהמסת קרחונים, אבל סיבה מרכזית אחרת היא ההתרחבות הפיזית של המים עקב היותם חמים יותר. לצד זאת, הזרמים מובילים לכך שהאוקיינוסים לא מתחממים באופן זהה. למשל, הצוות מצא כי באוקיינוס האטלנטי חצי מעליית פני הים מאז 1971 נבעה מחום שהגיע לאזור דרך זרמים.