אלו 3 הדיאטות שהכי אהבתם ב-2018
סדרת כתבות הדיאטה "איך לרזות - כל הדיאטות שעובדות" שהתפרסמה לאורך 2018 כוללת 15 כתבות, וכל כתבה סקרה סוג דיאטה שונה. כל דיאטה זוכה לבחינה מעמיקה של מקור הדיאטה, עקרונות השיטה, המחקרים, יתרונות, חסרונות וכמובן השאלה הגדולה - אם היא יכולה להפוך לאורח חיים בריא למשך שנים. הנה 3 הנקראות ביותר
לסכם את שנת 2018 זה לא פשוט בכלל, אבל מה שבטוח זה ש"הדיאטה" הייתה חלק בלתי נפרד מסדר היום של הישראלים. אומנם לפי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם בדצמבר 2018, רק 21% מהאוכלוסייה בישראל עושים בפועל דיאטה, אך הרבה יותר אנשים חושבים ומתעניינים בנושא.
סדרת הכתבות שהתפרסמה בשנת 2018 תחת הכותרת "איך לרזות" זכתה להתעניינות רבה. מבין כל הדיאטות בסדרה, שלוש דיאטות זכו למספר הכניסות הגדול ביותר, ואף גררו התעניינות רבה מצד כלי תקשורת נוספים בארץ.
תחילת 2019 זה בדיוק הזמן לחזור ולתת כבוד לשלוש הדיאטות שעוררו הכי הרבה עניין בשנת 2018, ולהבין מה בדיוק היה הייחוד שלהן.
במקום השלישי: דיאטת 8:16 - אכילה וצום לסירוגין
מי לא רוצה לקבל את האפשרות לאכול כל מה שהוא רוצה ועוד להצליח לרדת במשקל? דיאטת ה-8:16 שהפכה ללהיט גדול בארה"ב, ואף גוררת אחריה לא מעט ישראלים, נשמעת בדיוק כך בפרסומים הרבים. אומנם יש הגבלה אחת דרסטית, והיא אכילה בתוך טווח של 8 שעות בלבד ביממה, אבל גם כאן יש גמישות מסוימת, ואפשרות להזיז את תחילת זמני האכילה בהתאם לסדר היום והאירועים החברתיים המערבים אוכל.
מפתח הדיאטה הוא דיוויד זינצ'נקו (David Zinczenko), שפרסם את עקרונות הדיאטה בספרו "The 8 Hour Diet" שהתפרסם בדצמבר 2012. זינצ'נקו הוא דמות מוכרת מתוכניות הבריאות בטלוויזיה האמריקנית. העיקרון המרכזי של הדיאטה הוא שבמשך 8 שעות ביום אוכלים ואז מקפידים על צום במשך 16 שעות.
למרות האמירה שאפשר לאכול כל מה שרוצים במשך 8 שעות ולרזות, הדיאטה מעודדת לבחור תזונה בריאה ומאוזנת במשך 8 שעות האכילה. ההמלצה היא לשלב בתפריט כל יום: ביצים, בשר רזה, קטניות, מוצרי חלב, אגוזים וירקות. בנוסף לכך, מוגדרת רשימת מזונות מיוחדים המוגדרים “Power foods”.
הרשימה כוללת פירות יער, אגוזים, מוצרי חלב, קטניות, ירקות ירוקים, לחם מקמח מלא, דגני בוקר מלאים ושיבולת שועל. זינצ'נקו מעודד שילוב של הרבה סיבים תזונתיים בתפריט והקפדה על אכילה כל 4-3 שעות כדי לשמור על רמות קבועות של גלוקוז בדם ולהימנע מנפילות סוכר. מכיוון שמדובר בדיאטה חדשה יחסית, אין עדיין תמיכה מחקרית שתקבע אם הדיאטה אכן עובדת באופן מובהק ואם היא יכולה להפוך לאורח חיים לשנים.
במקום השני: דיאטת הזון - לאכול מאוזן ולרזות
יש לא מעט טרנדים של דיאטות הממליצים להימנע מאחד מאבות המזון: ללא פחמימות, דל שומן ואף צומות לסירוגין. "דיאטת הזון", שזכתה להתעניינות רבה מצד הגולשים ונבחרה לאחת משלושת הדיאטות הכי נקראות ב-2018, דווקא מציעה פתרון אחר: אכילה מאוזנת של שלושת אבות המזון בכל ארוחה.
לפי התיאוריה שעליה מבוססת דיאטת הזון (The Zone), אוכל הוא כמו סם. לכן חשוב כל כך לקחת את המינון הנכון בתזמון הנכון. המטרה של הדיאטה היא להשאיר את הסוכר וההורמונים בתוך הטווח הרצוי - "In the Zone".
מפתח דיאטת הזון הוא הביוכימאי ברי סירס (Berry sears), שפרסם את ספרו הראשון בנושא בשנת 1995 (The Zone: A Dietary Road Map). על פי התיאורה של סירס, רמות גבוהות של סוכר חוברות בגוף אל חומצות שומן אומגה 6, ויחד הם גורמים לעלייה במשקל בשל עידוד הפרשה של הורמונים נוספים היוצרים מצב דלקתי בגוף.
הדרך לרדת במשקל בדיאטת הזון היא על ידי איזון מצב הדלקת בגוף, כלומר יצירת איזון הורמונלי ושמירה על רמות סוכר מאוזנות. כדי לשמור על ערכים מאוזנים בדם, טוען סירס, יש לאכול בכל ארוחה את השיעור הבא של אבות המזון: 40% פחמימות, 30% חלבון ו-30% שומן ממקור בריא. כמות הקלוריות היומית בדיאטה היא 1,200 קלוריות לאישה ו-1,500 קלוריות לגבר. התוכנית כוללת 3 ארוחות מרכזיות ו-2 ארוחות ביניים.
מספר מחקרים בדקו את השפעת דיאטת הזון על ירידה במשקל. התוצאות הראו ירידה במשקל, אך המומחים גורסים שהסיבה לירידה אינה בהכרח היחס בין אבות המזון שעליו דורשים להקפיד בדיאטת הזון, אלא החסר הקלורי הגדול שתפריט הדיאטה מבוסס עליו.
ובמקום הראשון: דיאטת DASH
הדיאטה שקטפה את המקום הראשון הייתה באופן מפתיע לאו דווקא דיאטה טרנדית שמבטיחה תוצאות מהירות בזמן קצר. מדובר בדיאטת ה-DASH, שפותחה בכלל ככלי רפואי להורדת לחץ דם באמצעים תזונתיים.
כאמור, דיאטת ה-"DASH" פותחה בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת. במקור, מטרת הדיאטה הייתה להוריד יתר לחץ דם, ומכאן מקור השם: DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension.
דיאטת ה-DASH מתמקדת בעקרונות התזונה המיועדים להורדת יתר לחץ דם תוך מספר ימים או שבועות. העקרונות כוללים הפחתה ניכרת של צריכת נתרן בתפריט, התבססות על מזון טרי עשיר בירקות ופירות והפחתה ניכרת בכמות מזון המעובד התעשייתי בתפריט. מבחינה מקצועית, דיאטת ה-DASH נבחרה במשך שמונה שנים לדיאטה הבריאה והטובה יותר בעולם. נראה שזו אחת הסיבות לכך שהיא זוכה גם לפופולריות רבה בקרב הקוראים.
הדיאטה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן, ואף שמה דגש על צריכה של מזונות דלי שומן בכלל. עם זאת, ישנה התייחסות לשילוב מקורות בריאים של שומן עם דגש על אומגה 3, לצד הימנעות מסוגים מסוימים של שומן שהוגדרו כ"לא בריאים" (שמנים טרופיים). הדיאטה כוללת גם דגים, עוף, אגוזים וקטניות. במסגרת הדיאטה ישנה הנחיה ברורה להימנע ממשקאות מתוקים, ממתקים, שומן רווי, מוצרי חלב שמנים וסוגים מסוימים של שמנים.
עיקרון מרכזי בדיאטה הוא הפחתת נתרן (מלח) בתפריט היומי במקביל להעלאת תכולת המגנזיום, הסידן והאשלגן, החשובים לאיזון יתר לחץ דם. הנחיות התזונה במסגרת דיאטת ה-DASH לא רק מגבילות צריכה של מזונות ומשקאות עשירים בסוכרים אלא גם שמים דגש על צריכה נמוכה של שומנים בכלל, ושומן רווי בפרט.
מחקרים לאורך השנים הראו כי לדיאטה השפעה מובהקת גם על הורדת ערכי לחץ הדם וגם בירידה במשקל. היא הוכחה כתוכנית תזונה שיכולה להשתמר לאורך שנים ולהפוך לאורח חיים בריא. גם בקרב הגולשים היא הייתה הכי פופולרית, וקיבלה את המקום הראשון בשנת 2018 כ"כתבה הכי נקראת" מתוך סדרת הדיאטות.