שתף קטע נבחר
 

מחשבות טורדניות: לטפל ב-OCD ללא תרופות

אחד מכל 50 אנשים סובל מ-OCD - הפרעה כפייתית טורדנית - שגורמת להופעת מחשבות חסרות שליטה ומעוררת חרדות והתנהגויות בלתי רצויות. מודל חדשני שיעילותו הוכחה משלב מיינדפולנס ותרגול קוגניטיבי ומפחית את הדחפים שמקושרים לתסמונת

אלפי מחקרים הוכיחו שמודעות קשובה היא יכולת שאפשר ללמוד ולפתח, ושתרגול ואימון מיינדפולנס מביאים את התוצאות הטובות ביותר. שיטת המיינדפולנס, שפותחה בשנות ה-70 על ידי פרופסור ג'ון קבט-זין בביה"ס לרפואה במסצ'וסיטס, נחקרה בארה"ב ובאנגליה ונמצאה יעילה לאנשים שסובלים מדיכאון וחרדה, כמשפרת את יכולת הקשב, הלמידה והזיכרון וכמועילה בהתמודדות עם כאב כרוני.

 

מחקרים הראו כי 40% מהסובלים מ-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) מתקשים לשתף פעולה עם הגישה ההתנהגותית הקלאסית (חשיפות ומניעת תגובה), ומכאן נוצר הצורך למצוא אלטרנטיבה שתיטיב עם מצבם. בסוף שנות ה-90 פיתח ד"ר פבריציו דידונה מאוניברסיטת פדובה באיטליה מודל ייעודי להתמודדות עם התסמונת באמצעות שילוב של תרגול מיינדפולנס ועבודה באמצעים קוגניטיביים.

 

OCD - המלכודת של הכפייתיות

כפייתיות היא מצב מתסכל ביותר. אם איתרע מזלכם להיות אחת או אחד מ-50 אנשים שסובל/ת מהפרעה כפייתית, אתם ודאי יודעים שאין כל היגיון במה שאתם חושבים ושאין באמת ממה לחשוש. עם זאת, הספק בלבכם כופה עליכם להמשיך לבצע מעשים מיותרים שמובילים לחרדות ולחיכוכים עם הסובבים אתכם, אתם תוהים אם המחשבות שלכם עלולות להפוך למציאות ולגרום נזקים, והספק מכרסם בכם שמא "חוסר האחריות" שלכם יגרום אסון או שגורם סביבתי, למשל זיהום, עומד לפגוע בכם או בקרובים לכם.

 

איש מדוכא (צילום: shutterstock)
אין היגיון במה שחושבים. OCD(צילום: shutterstock)
 

אתם נמצאים במלכודת. מלכודת מוחית שאפילו בעיניכם היא לא הגיונית, אך אתם מוכנים לסבול בעבורה, והרבה. אתם יודעים שאם רק תבצעו פעולות מסוימות, תשתחררו, אבל המוח שלכם לא מאפשר לכם לבצע אותן. מול המלכודת שהיא המחשבות שלכם, אפילו שיטות הטיפול היעילות עומדות חסרות אונים.

 

שיטת הטיפול של דיאדונה "משטה" במחשבות שלכם באמצעות שילוב של הרפיה בעזרת מיינדפולנס והסבר עדכני של תהליכי החשיבה - ההרפיה מורידה את רמת החרדה, וההסבר המאפשר לכם לשלוט בסיטואציה באמת.

 

עוד כתבות: 

השיטה של עידן רול להתנתק מהטירוף - ולהגיע לשקט פנימי

מתי דאגות של הורים צעירים דורשות טיפול?

הסוד לחיים רגועים של הנזיר המפורסם בעולם  

 

על פי גישה זו, אפשר להמשיג הפרעה טורדנית כפייתית כמצב קיצוני של חשש מ"חוסר תשומת לב". בהתאם לגישת המיינדפולנס, המטופל לומד לזהות את המחשבות שלו כארועים פנימיים ולנתק את הקשר בין התוכן שלהן ובין המשמעות ההרסנית והמטען הרגשי שהן מעוררות. המטופל לומד כך להפסיק להתווכח עם התוכן ולנסות לשנות אותו, ובמקום זאת מקבל אותו כפי שהוא, והמחשבות מתקבלות בלי הצורך לעשות משהו לגביהן.

 

מיינדפולנס ככלי למיקוד תשומת הלב

רובנו פועלים ביומיום במעין מצב של "טייס אוטומטי", גם כשהחיים מתנהלים בחוסר שביעות רצון, היעדר סיפוק ואי נוחות כתוצאה ממחשבות לא יעילות ורגשות לא נעימים. מיינדפולנס פירושו מיקוד תשומת הלב מתוך כוונה לכאן והעכשיו, בלי ביקורת, בלי שיפוטיות ובלי ניסיון לשנות משהו.

תרגול מיינדפולנס משנה את ההתניות הישנות, כך שנוצרים קשרים חדשים במוח המשפרים את היכולות הקוגניטיביות.

 

אישה שמחה (צילום: shutterstock)
לצאת מהטייס האוטומטי. מיינדפולנס(צילום: shutterstock)
 

תרגול ההתבוננות במציאות כפי שהיא מזוויות שונות מאפשר לפתח את היכולת לאי הזדהות עם המחשבות הטורדניות או האוטומטיות ולשפר אותה, מסייע בתרגול הקשבה פעילה, תקשורת בין אישית יעילה ושיפור היכולות האמפטיות, ונותן פרספקטיבה שמאפשרת ראייה מעורבת ונוכחת שמצליחה לעצור את ההפרעה הטורדנית ולהגיע למצב של רגיעה ותחושת מנוחה. בו זמנית, מתפתחת השליטה במחשבות הטורדניות כך שגם אם מדי פעם מופיעים הגלים, הם מופיעים בעוצמה ובתדירות נמוכה.

 

איך עובד התרגול?

מיינדפולנס צריך לתרגל יום יום. ניתן לתרגל במגוון טכניקות שיכולות להתבצע אפילו תוך כדי פעולות שגרתיות מחיי היומיום כמו שטיפת כלים, איבוק, שטיפת ידיים ועוד. במהלך הטיפול קיימת למידה באמצעות תרגול אינטנסיבי, שבו לומדים כיצד לשים לב למחשבות מתוך מודעות וכיצד להכיל את ההיבטים והתכנים שהמחשבות מביאות איתן. במהלך הלמידה מתרגלים התבוננות על ההווה ברגע זה – כאן ועכשיו. התבוננות בלי פחד, שיפוטיות או ביקורת.

 

המתבונן לא מנסה לשנות שום דבר ונותן לכל מה שקורה לקרות. הוא שואל את עצמו שאלות כמו מה אני רואה, שומע ואיך זה משפיע עליי. מיינדפולנס מאפשר רוגע, מיקוד, ריכוז ושקט נפשיף ומפחית כעסים, מחשבות מטרידות או מתח. התרגול האינטנסיבי מאפשר לעצור את מפל המחשבות הטורדניות ולהתמודד נכון ומותאם עם נוכחותן.

 

הוכח מדעית כי בשלב מתקדם של תרגול המודל אצל אנשים הסובלים מ-OCD, מתפתחת היכולת להרפות מהמחשבות הטורדניות. הנטייה האוטומטית לנדוד אחרי אין סוף מחשבות פוחתת, הגוף נמצא במצב רפוי והמסוגלות להתרכז בפתרונות במקום במחשבות טורדניות משתפרת.

 

הקשיבות המודעת מחזירה את תשומת הלב לנשימה ולגוף וכך אין מקום למחשבות הטורדניות. גם כשהמחשבות הטורדניות מופיעות הן פחות משפיעות על הרגשות ולכן הדחפים המאפיינים את ה-OCD פוחתים, וכמו כן מתעצמת היכולת להשאר נוכח באי העשייה.

 

סדנה בת 20 שעות של ד"ר פבריציו דידונה בנושא טיפול ב-OCD באמצעות מיינדפולנס וטיפול קוגניטיבי תתקיים החודש במכללת רמת גן. הסדנא מיועדת לאנשי מקצוע. 

 

ד"ר ניר עישר הוא פסיכותרפיסט בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, ממייסדי מכון פסגות ומנהל רפואי בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התנהגות כפייתית ומזיקה. OCD
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים