תיירים ישראלים גורשו מקפריסין: "הציגו אישורים מזויפים"
קבוצת תיירים ישראלית הציגה בנמל התעופה אישור הזמנה למלון בפאפוס, אך בפועל הזמינה אוטובוס לצפון קפריסין שנחשב לשטח כבוש. הרשויות גירשו את הישראלים בחזרה לארץ. הטורקים הזהירו: "לא נשב בחיבוק ידיים"
קבוצת תיירים ישראלים גורשה השבוע מקפריסין לאחר שניסתה לחצות את הגבול לחלק הטורקי של האי שעומד במרכזו של עימות דיפלומטי חריף.
משרד החוץ של קפריסין הטורקית טען כי קפריסין היוונית מנעה לפני כמה ימים את כניסתם של יותר מ-30 תיירים ישראלים שהגיעו לחופשה לרגל השנה האזרחית החדשה. גורמים במשרד החוץ הישראלי אמרו כי לכל הידוע רק עשרה ישראלים הוחזרו לארץ.
הקפריסאים עלו על כך שהישראלים בדרכם לצפון קפריסין וסירבו את כניסתם כבר בנמל התעופה הבינלאומי בלרנקה. הקפריסאים טענו שהישראלים ניסו להערים עליהם, הגישו אישור למלון בפאפוס שהתגלה בבדיקת הרשויות כפיקטיבי. הרשויות חקרו גם את נהג האוטובוס שהיה אמור לאסוף אותם מנמל התעופה וגילו את יעדם המקורי - ובעקבות כך החליטו לגרש אותם בחזרה לישראל.
בתגובה לגירוש הישראלים פרסם משרד החוץ של קפריסין הטורקית הודעת אזהרה ואמרו כי לא ישבו בחיבוק ידיים בזמן שקפריסין היוונית מסרבת לאזרחים זרים לנפוש בשטחה. המשרד הזהיר כי אם הנוהל ימשיך - הם ינקטו צעדים משלהם: "הפרקטיקה העוינת הזאת נטולת כל בסיס משפטי וננקטת באופן שרירותי שלא עולה בקנה אחד עם הדין הבינלאומי ועקרונות האיחוד האירופי", נכתב בהודעה.
לדברי קפריסין הטורקית מדובר בשיטה שנועדה לבודד אותה בתחום הכלכלי, התרבותי והספורטיבי. "הפרקטיקה הזאת מעמיקה את משבר האמון בין שני הצדדים. הגישה הזאת היא תוצאה של מנטליות שמנסה למנוע מאיתנו להיות בקשר עם העולם בכל הזדמנות וזה לא מקובל. בזמן שמצד אחד יש דיבורים על הצורך ליצור אמון בין הצדדים, בצד שני יש מאמצים למנוע קשרים של קפריסין הטורקית עם העולם. מדובר בצעד לא הוגן".
זו לא הפעם הראשונה שקפריסין היוונית מגרשת תיירים ישראלים שמגיעים לאי בדרכם לחופשה בקפריסין הטורקית. בנובמבר 2017 גורשה קבוצה של 39 ישראלים שהיו בדרכם לבתי מלון בקפריסין הטורקית.
גורמים המעורבים בתיירות הישראלית לקפריסין אמרו כי בשל ההנחיות החדשות נרשמה ירידה במספר הישראלים שמגיעים לקפריסין הטורקית.עם זאת, ישראלים רבים שהספיקו ללמוד את השיטה ומציגים, כמו התיירים שנתפסו השבוע, אישור מזויף למלון בחלקו היווני של האי. הקפריסאים בתגובה הקשיחו את המדיניות והחלו לבדוק אם אכן מדובר באישורים אמיתיים או פיקטיביים.
קפריסין היוונית טוענת שהשטח הצפוני הוא שטח כבוש והכניסה אליו אסורה לפי החוק המקומי. הרשויות פרסמו רשימה שחורה של יותר מ-100 בתי מלון שנגזלו לדבריהם מהתושבים היוונים שנאלצו לברוח מהאזור לאחר כיבוש הטורקים ב-1974.