רוסיה: לא מתערבים בבחירות. נתניהו: ערוכים לסכל התערבות
יממה לאחר שראש השב"כ הזהיר מהתערבות של "מדינה זרה" בבחירות 2019, עונה דובר הקרמלין: "לא מתערבים ולא מתכוונים להתערב בבחירות בשום מדינה בעולם. אל תקראו תקשורת ישראלית". רה"מ: "אין מדינה שערוכה טוב מאיתנו"
רוסיה מגיבה לאזהרת ראש השב"כ לפיה "מדינה זרה" עלולה להתערב בבחירות בישראל: דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר היום (ד') כי "רוסיה לא מתערבת ולא מתכוונת להתערב בבחירות בשום מדינה בעולם". ביומון הרוסי "איזווסטיה" דווח בנוסף כי פסקוב המליץ "לא לקרוא תקשורת ישראלית".
בעת שהודיע על הצטרפות השר יואב גלנט לליכוד, נשאל ראש הממשלה בנימין נתניהו מי אותה מדינה זרה שהתערבה בבחירות. הוא לא ענה, ואמר רק: "ישראל ערוכה לסכל התערבות קיברנטית, אנחנו ערוכים לכל תרחיש ואין מדינה שערוכה טוב יותר מאיתנו". במקביל, שגרירות רוסיה בישראל פרסמה ציוץ שבו, לצד דברי פסקוב, נכתב - בפראפרזה על האמירה הבריטית: "הישארו רגועים והאשימו את רוסיה, או את ההאקרים הרוסים".
אתמול, בכנס אגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב, דיבר ראש השב"כ נדב ארגמן
על "מהלך שעלול להשפיע על תוצאות הבחירות" והזהיר מפני "התערבות של מדינה זרה"
בהליך הדמוקרטי. לדבריו, "אני לא יודע לטובת מי או לרעת מי. אני לא יודע בשלב זה לזהות את האינטרס הפוליטי - אבל היא תתערב ואני יודע על מה אני מדבר". עוד הוסיף ראש השב"כ, כי אותה מדינה "תנסה לעשות זאת באמצעות אמצעים סייבריים - פצחנים, האקרים וכו'".
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי ציין כי ארגמן אמר את הדברים ככל הנראה כדי להרתיע את אותה מדינה שיש לה כוונות להשפיע על הבחירות, להזהיר את אזרחי ישראל מ"פייק ניוז", ואולי גם לגייס אותם למאמץ לזהות את אותם ניסיונות התערבות - על סמך הידע שנצבר במערכות הבחירות בארצות הברית, בצרפת ובבריטניה.
בעבר הואשמה רוסיה בהתערבות במערכות בחירות של מדינות אחרות - בעיקר בארצות הברית. בנוסף נטען במערב כי גם אירופה מהווה יעד מרכזי עבור מוסקבה. דוגמה לכך הן הבחירות שנערכו לנשיאות צרפת בשנת 2017. יום וחצי לפני אותן בחירות פרצו האקרים למחשבי הקמפיין של המועמד שניצח בסופו של דבר, עמנואל מקרון - והפיצו לרשת מאות מסמכים.
בעקבות פרסום דבריו של ארגמן, שב"כ מסר בהודעה מיוחדת כי הוא "מבקש להבהיר שלמדינת ישראל ולקהיליית המודיעין, יש את הכלים והיכולות לאיתור, ניטור וסיכול של ניסיונות להשפעה זרה, אם יהיו כאלו. ביכולתה של מערכת הביטחון הישראלית לאפשר קיומן של בחירות דמוקרטיות וחופשיות במדינת ישראל".
ח"כ רויטל סויד (העבודה), שמכהנת כיו"ר שדולת הסייבר בכנסת, קוראת למניעת התערבות זרה בבחירות. "זה נושא שאני מתריעה עליו כבר שנה ואני שמחה שנדב ארגמן העלה את זה למודעות ציבורית", אמרה ח"כ סויד בריאיון לאולפן ynet.
סויד הוסיפה כי "זה יהיה מתיימר לחשוב שמדובר רק על מעצמה זרה אחת שרוצה לבחוש פה. אנחנו יודעים שיש חשדות בארה"ב שרוסיה התערבה באופן מאוד פעיל שם במערכת הבחירות.
"מתקפת סייבר של מעצמה זרה יכולה לבוא בשני היבטים: לתקוף את מערך המחשוב המרכזי שאיתה ישראל יכולה להתמודד, והשפעה על התודעה שהיא מתוחכמת יותר ופחות אפשר לשים עליה יד".
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הודיע אתמול כי משרדו כבר מתכונן לערוך ביקורת שתעסוק במכלול היבטים במרחב הסייבר בקשר למערכת הבחירות הקרובה. לדבריו, הביקורת בנוגע לבחירות לכנסת ה-21, לרבות הפריימריז, מציבה בפנינו אתגר חדש, חשוב ומהותי, שכן כיום חלק גדול מתעמולת הבחירות מתבצע ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט. "מדובר באתגר קשה ליישום, אך ביקורת שאינה מתאימה את עצמה לרוח העידן הופכת לבלתי רלוונטית", אמר.