העונש למורה שגיבשה דרישות שכר: הדחה מהסתדרות המורים ושיימינג
מורה מדרום הארץ הודחה מחברות בהסתדרות המורים - שפרסמה את שמה באינטרנט והאשימה אותה ב"פעילות נגד האגודה". הרקע: פתיחת קבוצת וואטסאפ לגיבוש דרישות לקראת המו"מ על הסכם שכר. הסתדרות המורים: "החלטה מעין שיפוטית, הפרסום מקובל"
מורה מדרום הארץ הודחה השבוע מחברותה בהסתדרות המורים בטענה ל"פעילות נגד האגודה". אך מלבד להדחתה, הוחלט לפרסם את שמה ודבר הדחתה באתר האינטרנט הפופולרי של ההסתדרות, שאליו נכנסים אלפי מורים מדי חודש, תחת הקטגוריה "חדשות".
מורים ותיקים רבים הופתעו מעצם הדחתה של המורה, אך גם מפרסום שמה באתר האינטרנט, ומספרים כי אינם זוכרים מקרה שבו שם המורה המודח פורסם ברבים והודו שמדובר במקרה חריג. מנגד, בהסתדרות המורים אומרים כי ההחלטה היא "מעין שיפוטית", וסירבו להשיב מדוע הודחה המורה.
הרקע להדחת המורה מההסתדרות פתיחת קבוצת וואטסאפ לקראת סיום תוקפו של הסכם השכר "אופק חדש" וחידוש המגעים עם משרד החינוך לטובת הארכת ההסכם.
באחת התכתובות בקבוצה, העלתה המורה קישור להצטרפות לעמותה שפועלת למען עובדי הוראה, שאינה מהווה אופוזיציה או פועלת נגד הסתדרות המורים. "אני מנסה להבין למה הודחתי", אמרה ל-ynet המורה המודחת. "הצטרפתי למטה המאבק הארצי של עובדי ההוראה כדי שנכתוב מסמך וניפגש עם צוות המשא ומתן של הסתדרות המורים. פנינו להסתדרות בעניין אך לא קרה עם זה שום דבר".
המורה סיפרה כי נדהמה מכך ששמה פורסם ברבים. "אני חושבת שכל השיימינג הזה סביבי זה נורא ואיום. לפני שלושה שבועות הם שלחו לי שתי בקשות לשימועים, ובגלל שזה היה בזמן העבודה לא יכולתי להגיע. מצבי הכלכלי לא מאפשר לי ייצוג משפטי וביקשתי שיסייעו לי בעניין - והם לא אהבו את זה", אמרה המורה. "השבוע כבר קיבלתי מכתב שאני מודחת מהסתדרות המורים. אנחנו במדינה דמוקרטית וזו זכותנו לתמוך בעמותה כזו או אחרת שפועלת למען עובדי ההוראה", היא מסבירה.
המורה הוסיפה כי "הם גם הדיחו אותי וגם הכפישו את שמי, למרות שהם לא בית משפט והם לא מעל לחוק. אני לא יודעת מה לעשות עכשיו. לא חטאתי, לא פשעתי ולא עשיתי שום דבר בניגוד לחוק. זה נפל עליי כרעם ביום בהיר ואני לא יודעת איך להתמודד עם זה, במיוחד כי לא חתרנו תחת הסתדרות המורים".
מבדיקת התכתובות הפנימיות של אחת הקבוצות שבהן הייתה פעילה, התייחסה המורה למזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד וציינה, בניגוד לטענותיה, כי "אנחנו אופוזיציה ליפה".
"בקבוצה הזו היו שתולים של הנהלת ההסתדרות", אמר גורם שמכיר את פרטי המקרה. "אבל המטרה שלה הייתה להעלות רשימת דרישות מהשטח לפני שמחדשים את ההסכם. האשימו אותה בחתירה נגד הארגון ועקרונותיו בגלל שהביעה את דעתה לגבי ההסכם. היא בסך הכל תמכה בעמותה הזו ובעקבות כך האשימו אותה ב-'חתירה'".
מורים רבים הגיבו בזעם לפרסום שמה של המורה באתר הסתדרות המורים. "אני מורה כבר יותר מ-20 שנה ואני לא זוכר שיימינג כזה", הוסיף הגורם. "מה המטרה? לבייש אותה? בשביל מה? אסור לנו להביע את דעתנו? בגלל שמורה הביעה את דעתה, היא הודחה מחברות בהסתדרות המורים, ולא די כך, אלא ששמה גם פורסם. אם היו מפרסמים את השם שלי הייתי הולך עם זה לבית המשפט. זו התנהלות דיקטטורית. איזה מן דבר זה? שיימינג בלי בושה".
בהודעת ההדחה של המורה נמסר כי ההחלטה התקבלה על פי סעיף בחוקת הסתדרות המורים הקובע כי הדחה מחברות בהסתדרות אפשרית במקרים של הפרה של משמעת הסתדרות המורים, פגיעה ברעה בזדון, פעילות נגד האגודה
או בנושאי תפקידיה במוסדותיה או הפרת החלטות של נבחרי ומוסדות ההסתדרות. עם זאת, בחוקת ההסתדרות אין כל הנחייה המתירה את פרסום של החבר המודח.
"סילוק עובדי הוראה מארגון והסתדרות המורים באמצעות בתי דין פנימיים הנה פעולה הפוכה ומנוגדת לערכים אותם אמורים להוביל אנשי חינוך כמו חירות, שוויון ודמוקרטיה", אומרים בארגון עובדי ההוראה 'יציגים'. "אנו עדים למציאות קשה ובלתי נסבלת המצביעה על כך כי לא אנשי חינוך מנהלים את אותן אגודות עות'מאניות אלא עסקנים שהקשר בינם לבין חינוך הוא מקרי בהחלט".
מהסתדרות המורים נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה מעין שיפוטית, המקובלת גם בגופים אחרים הנוהגים לפרסם את החלטותיהם".