שתף קטע נבחר

 

תוכנית השיקום ליציאה ממעגל הזנות: דירות חירום והוסטלים

הממשלה תאשר היום את תוכנית השיקום לנשים ולגברים היוצאים ממעגל הזנות. משרד הרווחה יקים דירות והוסטלים ויפעל עם המוסד לביטוח לאומי כדי לתת קצבת נכות ייעודית

כשבועיים לאחר אישורו ההיסטורי של החוק לאיסור צריכת זנות במליאת הכנסת, הממשלה תאשר היום (א') את תוכנית השיקום לעוסקים בזנות. מדובר בהצעת החלטה שתגיש שרת המשפטים איילת שקד, שמבוססת על המלצות הצוות הבין-משרדי לצמצום צריכת זנות, בראשות מנכ"לית משרדה אמי פלמור. בתוכנית, שעלותה כ-90 מיליון שקלים בשלוש שנים, ייקחו חלק משרדי הרווחה, הבריאות, החינוך וביטחון הפנים.

 

ארכיון (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
ארכיון(צילום: גיל נחושתן)

על משרד הרווחה יהיה להקים דירות חירום, דירות מעבר והוסטלים שיקומיים לעוסקות בזנות ולגבש תוכנית שיקום המיועדת לאימהות בזנות. כמו כן יוקם הוסטל שיקומי ייעודי לאוכלוסייה הטרנסג'נדרית וייקלטו עובדים סוציאליים ומדריכים טיפוליים לעבודה עם אנשים בזנות מאוכלוסיית הלהט"ב. המשרד גם יפעל יחד עם המוסד לביטוח לאומי כדי לבחון מתן קצבת נכות ייעודית לנשים היוצאות ממעגל הזנות.

 

משרד הבריאות ירחיב את פעילותן של המרפאות הייעודיות לנשים היוצאות ממעגל הזנות ויפתח מסגרות נוספות לטיפול בנשים במעגל הזנות. בנוסף ישקיע המשרד בהכשרת אנשי מקצוע העובדים בקופות ובבתי חולים. במשרד החינוך יקבעו תכנים לתלמידים בתחום המיניות הבריאה ומניעת פגיעה. בנוסף יורחבו תכני ההכשרה וההדרכה של הצוות המקצועי במוסדות החינוך כדי לאתר ולזהות קטינים בסיכון לניצול וזנות. המשרד לביטחון פנים יחתור להגברת האכיפה, לרבות במרחב האינטרנטי, על ידי משטרת ישראל.

 

במסגרת עבודתו של הצוות הבין-משרדי פעל צוות שמטרתו טיפול ושיקום. הצוות ערך סיורים בשטח, נפגש עם נשים ממעגל הזנות וכאלה הנמצאות בתהליכי יציאה ממנו. הצוות גם לקח חלק בסמינר מקצועי של "טאייקס" שיוסד על ידי האיחוד האירופי ונחשף להתמודדות עם תופעה זאת במדינות שונות באירופה. בהמשך לכך הוקם צוות ליישום ההמלצות.

 

שרת המשפטים איילת שקד אמרה לקראת אישור התוכנית כי "המאבק לצמצום צריכת הזנות חייב להיות מלווה בתוכניות שיקום אפקטיבית. תפקיד תוכנית השיקום היא לסייע להוצאת נשים וגברים הנמצאים במעגל הזנות ולתת להם אפשרות לפתוח דף חדש בחייהם. אני מאמינה כי התוכנית תצמצם את צריכת הזנות ותשקם את אלו שיוצאים מהמעגל הזה. אני מודה למנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, על פעילותה החשובה בהכנת תוכנית השיקום".

 

הממשלה תאשר היום הצעה נוספת של שרת המשפטים להטיל על ועדת מנכ"לים לגבש תוכנית יישום למאבק בסחר בבני אדם למטרות זנות. זאת, על בסיס התכנית הרב שנתית למאבק בתופעת הסחר בבני אדם והעבדות המודרנית שגיבשה מתאמת המאבק לסחר בבני אדם שבמשרד המשפטים. כמקובל בדין הבינלאומי, התוכנית תכלול המלצה מהן הפעולות הנדרשות בתחום האכיפה, ההגנה על הקורבנות, המניעה ושיתופי פעולה עם גורמים אזרחיים.

 

לפי נתוני משרד הרווחה, בישראל חיים למעלה מ-14 אלף נשים, גברים וטרנסג'נדריות בזנות, מהם כ-3,000 קטינות וקטינים. 62% מהנשים בזנות הן אימהות לילדים מתחת לגיל 18 ו-76% העידו כי היו מעוניינות לצאת ממעגל הזנות לו הייתה להן אפשרות. עו"ד ניצן כהנא, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, אמרה לקראת אישור תוכנית השיקום לעוסקים בזנות כי "לחקיקת החוק לאיסור צריכת זנות השפעה ישירה על חייהם של 14 אלף הנשים והגברים בזנות בישראל. לכן דרשנו כל העת שלצד אישור החקיקה, יוגדלו תקציבי השיקום מזנות. הגדלת תקציבי השיקום ב-90 מיליון שקלים תוכל לייצר אלטרנטיבה אמיתית למי שהמדינה לא הושיטה יד במשך שנים. מערכי השיקום התבססו במשך שנים על תקציבים זעומים ואנו מלאות תקווה שהתוספת שתאושר מחר תהווה בשורה של ממש לרבות ורבים בזנות".

 

בעניין אישור התוכנית למאבק בתופעת הסחר בבני אדם, הוסיפה כהנא כי "הסחר בנשים חזר לישראל, בצורות שונות, אך לא פחות אכזריות מבעבר. במשך שנים התהדרה מדינת ישראל במיגור הסחר בנשים לשטחה, על אף שכל העת המשיכו סוחרי הנשים להכניס לשטחה של המדינה קורבנות רבות. אישור התוכנית מסמל את ההבנה של ממשלת ישראל כי הגיעה השעה לטפל ברצינות בסחר בנשים, ואנו מקוות שהיא תהיה יריית הפתיחה של מאבק רציני של הרשויות בנושא".


פורסם לראשונה 12/01/2019 21:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים