"קנדית אמיצה": הסעודית הבורחת התקבלה כגיבורה
רהף אלקונון בת ה-18, שסיפור בריחתה מהמשפחה המתעללת בסעודיה ריתק את העולם, נחתה בטורונטו לבושה בקפוצ'ון עם הכיתוב "קנדה". שרת החוץ קיבלה את פניה. אלקונון, שהודיעה כי היא כופרת באיסלאם, צייצה מהמטוס תמונות דרכון וכוס יין עם ההשטאג #עשיתי_את_זה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנמל התעופה בטורונטו חיכתה לאלקונון שרת החוץ הקנדית כריסטיה פרילנד. כשזרועותיהן של השתיים שלובות אמרה פרילנד: "זו רהף אלקונון, קנדית חדשה ואמיצה מאוד". בצאתה מהדלת המיועדת לנוסעים בטיסות הנוחתות, לבשה אלקונון קפוצ'ון שעליו הכיתוב "קנדה" וחבשה כובע עם הכיתוב "הנציב העליון של האו"ם לענייני פליטים".
אלקונון, נזכיר, ברחה בטיסה לתאילנד מכוויית, שם שהתה עם משפחתה בחופשה. בסעודיה אישה אינה יכולה לטוס לחו"ל בלי אישור מ"גבר מפקח", ולכן הביקור בכוויית היה הזדמנות פז עבורה לברוח. היא ביקשה מקלט מדיני בבנגקוק, ואילו משפחתה בסעודיה דרשה לקבל אותה חזרה לידיה. אלקונון התבצרה בחדר במלון בנמל התעופה ובשעות אלה תיעדה את עצמה והעלתה תמונות וסרטונים לרשתות החברתיות. היא הסכימה לצאת רק כשקיבלה חסות מאנשי האו"ם.
בלי בעלך אין דרכון: למה הסעודיות בורחות?
אלקונון ביקשה תחילה לנסוע לאוסטרליה בתקווה לקבל שם מקלט, אך בעוד אוסטרליה בוחנת את העניין הודיעה קנדה, מדינה הנמצאת בעיצומו של סכסוך עם סעודיה בשל מחלוקות איתה בענייני זכויות אדם, כי תסכים להעניק לה מקלט בעצמה.
שרת החוץ פרילנד אמרה הערב עם הגעת אלקונון כי הסעודית מעדיפה לעת עתה שלא להשיב על שאלות. "היה לי הבוקר לעונג לקדם בברכה את פניה עם הגיעה לביתה החדשה", אמרה פרילנד. "מטבע הדברים היא עייפה מאוד אחרי שעברה דרך ארוכה, והיא העדיפה ללכת להתמקם. אבל זו החלטתה של רהף מתי לצאת ולהגיד שלום לקנדים. היא רצתה שהקנדים יראו שהיא כאן, שהיא בסדר ושהיא שמחה להיות בביתה החדש". פרילנד אמרה כי אלקונון הספיקה לדבר איתה על מזג האוויר הקר, וסיפרה כי הרגיעה אותה ואמרה לה שבקנדה מזג האוויר הולך ומתחמם.
בדרך מבנגקוק לטורונטו הייתה לאלקונון עצירת ביניים בסיאול, בירת דרום קוריאה. מהמטוס היא צייצה שתי תמונות מהמושב שלה. באחת היא נראית יושבת כשלצדה כוס יין, וגם דרכונה נראה בה. בתמונה האחרת היא נראית מחזיקה בדרכון, והיא צירפה לה את ההשטאג "עשיתי_את_זה" ואימוג'י שבהם נראים מטוס, לבבות וכוס יין. אלקונון, נזכיר, הודיעה עם בריחתה מסעודיה כי היא אינה מחשיבה את עצמה עוד למוסלמית. באיסלאם שתיית יין אסורה.
ההחלטה להעניק מקלט מדיני לאלקונון עשויה לערער עוד יותר את היחסים בין קנדה לסעודיה. באוגוסט גירשה סעודיה את שגריר קנדה בממלכה והחזירה את השגריר שלה מקנדה, אחרי שמשרד החוץ הקנדי פרסם ציוץ שבו הביע תמיכה בפעילות למען זכויות הנשים בסעודיה שנעצרו בממלכה. סעודיה גם מיהרה למכור השקעות קנדיות והורתה לאזרחיה הלומדים בקנדה לעזוב את המדינה.
היום נמנעה פרילנד מלהתייחס לשאלה כיצד תשפיע פרשת אלקונון על היחסים עם סעודיה. "קנדה מאמינה אמונה גדולה מאוד בעמידה לצד זכויות האדם ברחבי העולם", אמרה. "אנחנו מאמינים באמת ובתמים שזכויות הנשים הן זכויות אדם". ממשלת סעודיה טרם הגיבה על ההתפתחויות.