מוביל מחאת מלחמת יום כיפור רץ לכנסת: "לתקן עוולות של שנים"
מוטי אשכנזי דרש אחרי מלחמת יום כיפור את פיטוריו של שר הביטחון משה דיין והוביל מחאה נגד הממשלה. כעת, בגיל 79, הוא הקים את מפלגת צדק חברתי שמתמודדת לכנסת. גד הרן, מראשי המפלגה: "אין לנו גנרלים, אנחנו באים מהעם ומדברים על החיים"
מפלגת צדק חברתי, בראשות גד הרן ומוטי אשכנזי, השיקה היום (א') בבית ציוני אמריקה בתל אביב את קמפיין הבחירות. "באנו לתקן עוולות של עשרות שנים. לא ניתן לעשות זאת בבת אחת ולכן החלטנו להתחיל בחקיקת 'חוק ייסוד התקיימות בכבוד' שמשמעותו שמדינת ישראל תיתן מסד כלכלי לכל אזרח כדי שיוכל לחיות בכבוד", אמר מוטי אשכנזי, שזכור בזכות מחאתו נגד הממשלה אחרי מלחמת יום כיפור.
הרן אמר במסיבת העיתונאים: "היום יש חומה המפרידה בין אלה שחיים מצוין לאלה שחיים במצוקה אמיתית ומפלגת צדק חברתי מתחייבת לפעול ולתקן את המצב. במפלגה ישנם נציגים בולטים ממאבק הנכים ושל האזרחים הוותיקים. במפלגתנו אין גנרלים, טייקונים, אין נסיכים או פוליטיקאים, אנחנו באים מהעם ומדברים על החיים".
יונתן תדמור, אחד הפעילים במאבק הנכים: "70 שנה דפקו אותנו ועבדו עלינו בעיניים – לא עוד. כל מה שאנחנו מבקשים הוא לא חיי מותרות, אלא לחיות בכבוד. מפלגת צדק חברתי היא הבית שלנו וביחד נוכל להביא שינוי ולהגיע להישגים".
יוליה בן משה, נציגת משפחות של אנשים עם מוגבלויות: "אני פעילה שנים בזירה הציבורית ונכנסת לזירה הפוליטית בחששות לא מעטים. כאמא לילד עם תסמונת גנטית נאלצתי שנים להיאבק ולהילחם על זכויותיו. אני לא לבדי במאבק, ישנם עוד אלפי הורים שנאבקים ונתקלים בחומות של ציניות ואטימות מהממסד. אני קוראת ל-330 אלף משפחות הילדים עם מוגבלות להצטרף אלינו כדי ליצור שינוי אמיתי ולאפשר לילדינו לחיות ולהיות חלק בלתי נפרד מקהילה שוויונית, מכבדת ונאורה".
דרש מדיין להתפטר
אשכנזי, בן 79, נודע בעיקר בשל מאבק המחאה שהוביל לאחר מלחמת יום כיפור, בדרישה להתפטרותו של שר הביטחון דאז משה דיין. אשכנזי, שהשתתף במלחמה בתור קצין מילואים בדרגת סרן, פיקד על מעוז "בודפשט" בתעלת סואץ, היחיד שלא נפל בידי המצרים. 30 מחייליו של אשכנזי נהרגו בקרבות הקשים והוא יצא מהמלחמה בתחושה שמישהו חייב לתת את הדין.
כחודש לאחר המלחמה פתח אשכנזי בהפגנת יחיד מול משרד ראש הממשלה בירושלים ודרש את התפטרותו המיידית של דיין, בשל אחריותו לכשלי המלחמה. אשכנזי אף שבת רעב למשך 48 שעות. ככל שחלפו הימים תפסה מחאתו של אשכנזי תאוצה והצטרפו אליו עשרות אלפי אזרחים וחיילי מילואים, שקראו להתפטרות הממשלה. שלושה חודשים לאחר תחילת המחאה, ולאחר פרסום מסקנות ועדת אגרנט – התפטרה ראש הממשלה דאז גולדה מאיר מתפקידה. תנועת המחאה של אשכנזי הלכה ודעכה עד להיעלמותה כמה חודשים לאחר מכן.
בשנת 2002 הודיע אשכנזי כי ירוץ לכנסת בראש רשימה שנקראת "צדק". אז אמר אשכנזי: "אנחנו רוצים להביא לשינוי סדר העדיפויות הלאומי. אנחנו יוצאים נגד שכבת הבוזזים שהתבססה ב-20 השנים האחרונות, שיצרה את קו העוני, פער המעמדות והאבטלה. מדובר בשכבה של אנשי עסקים שהפכו את המשאבים הציבוריים לנכסיהם הפרטיים". היום, כאמור הודיע יחד עם הסופר והפעיל החברתי, ממקימי תנועת עמ"י, גד הרן, על ריצה לכנסת עם מפלגת "צדק חברתי" בראשה יעמדו השניים.