57 שנה אחרי: "אני הפלתי את מטוס מזכ"ל האו"ם"
מזכ"ל האו"ם השבדי דאג המרשלד נהרג ב-1961 בהתרסקות מטוס מסתורית באפריקה. יוצרי סרט דוקומנטרי חדש טוענים שטייס בלגי שהתאמן עם חיל האוויר הבריטי התוודה בפני חברו שהוא האחראי. "הוא אמר לי 'ביצעתי משימה', זה הכול. הוא לא ידע מי על המטוס"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המרשלד היה מדינאי שבדי. הוא נהרג בהתרסקות מטוס באפריקה כשהיה בדרכו לקונגו, היום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ב-17 בספטמבר 1961, כשכיהן כמזכ"ל האו"ם. אף שבמהלך השנים הועלו השערות שונות על נסיבות מותו, עד היום לא נמצאו הוכחות לכך והמקרה נותר בגדר תעלומה.
שמו של ריסגהם עלה כמה פעמים בעבר כחשוד בהפלת המטוס, בין היתר על ידי שגריר ארצות הברית בקונגו באותה עת, אך הוא הכחיש זאת. הוא טען שלא היה בדרום אפריקה באותו זמן, ואמר שהרעיון שמישהו תקף במכוון את המטוס "נשמע כמו סיפורי מעשיות". ריסגהם הלך לעולמו ב-2007, ומעולם לא נחקר על ידי הרשויות כחשוד בפרשה.
ריסגהם נמלט מבלגיה הכבושה בתחילת מלחמת העולם השנייה והצטרף לכוחות ההתנגדות באנגליה. הוא התאמן עם חיל האוויר הבריטי והשתתף במשימות באזורים שנכבשו על ידי הנאצים. אחרי המלחמה הוא חזר לבלגיה עם רעייתו, בריטית שהכיר בזמן המלחמה.
לפי הגרדיאן, יוצרי הסרט הצליחו לאתר חבר של ריסגהם, שטען שהוא התוודה בפניו כי הוא זה שהפיל את המטוס. בסרט מוצגת גם עדותו של טייס אחר, שסותרת את האליבי שהציג ריסגהם ליום התרסקות המטוס.
בסרט נטען שב-1961 היה ריסגהם טייס בשירות המורדים מקונגו, שהכריזו על מדינה עצמאית בקטנגה. עוד נטען שהוא קיבל הוראה להפיל את המטוס שבו היה המרשלד, שהגיע בחשאי כחלק ממאמציו לתווך בין הצדדים.
יומני הטיסה של ריסגהם תמכו בגרסתו. לפי הנתונים, הוא כמעט ולא טס באזור שבו התרסק המטוס באותו חודש, ושב לפעילות רק ב-20 בספטמבר, שלושה ימים אחר ההתרסקות. אלא שטייס אחר שעבד בשירות המורדים, רוג'ר בראקו, אמר ליוצרי הסרט שיומני הטיסה שהציג ריסגהם היו מזויפים, והוא אף בדה את שמו של אחד מטייסי המשנה בטיסותיו. עם זאת, בראקו ציין כי הוא אינו מאמין שריסגהם הפיל את המטוס.
פייר קופנס, שפגש את ריסגהם לראשונה ב-1965 בבלגיה והפך לחברו, אמר שהוא התוודה בפניו שהפיל את מטוס האו"ם, ואף פירט איך התגבר על קשיים טכניים בדרך להפלת המטוס. לדבריו, ריסגהם לא ידע מי היה על המטוס באותו זמן. "הוא אמר לי 'ביצעתי משימה', זה הכול", סיפר קופנס. "הוא לא ידע".
מ-1951 עד 1953 כיהן המרשלד כנציג הקבוע של ארצו באו"ם, וב-1953 נבחר לתפקיד מזכ"ל הארגון. ב-1957 נבחר לתקופת כהונה שנייה.
בתפקידו כמזכ"ל האו"ם מילא המרשלד תפקיד פעיל במשא ומתן על חילופי שבויים אחרי מלחמת קוריאה ובארגון כוח החירום של האו"ם שהוצב בסיני וברצועת עזה, אחרי מבצע קדש. הוא ניסה גם לבלום את הידרדרות היחסים בין מדינות הודו-סין לשעבר, שהוליכה לבסוף למלחמת וייטנאם.
מאמצע 1960 נעשה מעורב במצב המתוח שהשתרר בקונגו עם צאת הבלגים, וניסה לתווך בין ראש הממשלה לומומבה לבין מנהיג החבל הפורש קטנגה, מואיז צ'ומבה. זמן קצר אחרי מותו ב-1961 הוענק לו פרס נובל לשלום.