פרסום ראשון: מהשנה הבאה - חיסון פפילומה ל-9 זנים לתלמידי ח'
משרד הבריאות אישר את שיווקו של החיסון החדש "גרדאסיל 9", המגן בפני תשעה זני הווירוס HPV, הגורם ליבלות באיברי המין ולסרטן. החיסון יינתן לתלמידי כיתות ח' מהסתיו הקרוב. האם כדאי להמתין עם החיסון ומה עם מי שכבר קיבל את החיסון הישן?
החיסון גרדסיל ניתן בסל הבריאות לתלמידי כיתות ח', כחלק מהמאמצים הכלל עולמיים להפחית את שכיחות סרטן צוואר הרחם, סרטן הפין וסרטן הרקטום הנגרמים על ידי נגיפי ה-HPV. החיסון הביא להפחתה משמעותית בשיעור התחלואה בנגיף ולירידה דרמטית גם בשיעור מקרי הסרטן כתוצאה מהוירוס.
עד כה שווק החיסון המגן בפני ארבעה זנים של HPV - הזנים 16 ו-18, הגורמים לסרטן צוואר הרחם, והזנים 6 עד 11 הגורמים ליבלות באברי המין. חיסון זה מאושר לשימוש בנשים מגיל תשע עד גיל 45 ובגברים מגיל תשע עד גיל 26. הסיבה למוגבלות הגיל היא טכנית: עד לאחרונה לא בוצעו מחקרים על גילאים נוספים.
בישראל הוא ניתן עד כה לילדי כיתות ח', לנשים עד גיל 45 ולגברים המצהירים בפני רופא המשפחה כי הם בקבוצת סיכון (הומואים, נרקומנים, עובדי זהות, או בני ובנות זוג של נשא או נשאית של הנגיף) אך ללא צורך לציין לאיזו קבוצת סיכון הם שייכים.
קראו עוד:
המחלה "הנשית" שפוגעת גם בגברים
בעקבות הצניחה בהתחסנות לפפילומה - הרופאים מזהירים
מחקר ישראלי: דימום לאחר יחסי מין – סיכון מוגבר לסרטן
בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים, הן בגרסה הישנה של החיסון והן בחיסון החדש, כנגד תשעה זנים. מחקרים אלה מצאו כי החיסון בגרסה הישנה והחדשה יעיל הן בגברים והן בנשים עד גיל 45 ומונע ביעילות הדבקה בנגיף הפפילומה וסרטנים הנגרמים על ידו.
מסיבה זו החליט ה-FDA בשנה שעברה לאשר את שיווקו של גרדסיל תשע, כנגד תשעה הזנים השכיחים של נגיף הפפילומה, ובהם הזנים האלימים ביותר, לנשים ולגברים מגיל תשע עד גיל 45. הסיבה למגבלות הגיל גם הפעם היא טכנית: המחקרים כללו נבדקים בקבוצות גיל אלה בלבד, וסביר להניח כי החיסון יעיל גם בגילאים מבוגרים יותר.
כעת החליט משרד הבריאות "ליישר קו" ולאשר אף הוא את שיווקו של החיסון החדש בישראל. מהסתיו הקרוב יקבלו תלמידי כיתות ח', בנים ובנות, את הגרסה החדשה של החיסון, נגד תשעה זנים. עד אז ימשיך להינתן החיסון הקיים.
החיסון החדש: שאלות ותשובות:
מהו נגיף הפפילומה?
וירוס HPV שייך למשפחת נגיפים המונה יותר 170 זנים. על פי הידוע, כ-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים מזיהום בזנים 16 18-ו של הנגיף, בעוד שזנים 6 11-ו של הווירוס אחראיים לכ-90% מהיבלות באיברי המין.
זנים אחרים עלולים לגרום למחלות רבות הכוללות יבלות עור ומיתרי הקול, סרטן פי הטבעת, סרטן הפין, סרטני פה ולוע, ובמקרים נדירים גם סרטן הנרתיק וסרטן הפות.
נגיף הפפילומה מדביק רק תאי עור ותאי ריר (כמו באיברי המין ובפי הטבעת). הנגיף מתפשט לרוב בעת קיום יחסי מין אוראליים, אנאליים או וגינליים. במרבית הפעמים לא ניתן להבחין בנגיף, והסימפטומים מופיעים רק לאחר שנים רבות. לפיכך, נשא של הנגיף עלול לא לדעת על כך ולהדביק אחרים ב-HPV.
במקרים נדירים, אישה הרה, נשאית HPV, עלולה להעביר את הנגיף ליילוד במהלך הלידה. במקרים כאלה, הילד לוקה בנגעים ויראליים חוזרים של הנגיף בדרכי הנשימה, שיכולים לגרום לצרידות ולקשיי נשימה.
האם שימוש בקונדום יכול למנוע הדבקה ב-HPV?
נגיף ה-HPV יכול לעבור בקלות רבה מכל אזור החלציים ולא רק מאיבר המין עצמו. לפיכך שימוש בקונדום אינו מספיק כדי למנוע הדבקה.
אם הנגיף עובר ביחסי מין, למה ילדים בכיתה ח' צריכים לקבל אותו?
מחקרים הראו כי ככל שהחיסון ניתן בגיל צעיר יותר, שנים לפני תחילת קיום יחסי המין, יעילות ההגנה שלו גדולה הרבה יותר וכי התגובה החיסונית האופטימלית היא כשהחיסון ניתן לפני גיל 15. מסיבה זו הוחלט בעולם לחסן את תלמידי בתי הספר סביב גיל 13-14, כלומר בכיתה ח'.
לכמה זמן החיסון יעיל?
החיסון יעיל לפחות ל-15 שנים, שזה משך הזמן מאז החל השימוש בו. מחקרים מראים כי אצל נשים שחוסנו לפני 15 שנים יש עדיין רמת נוגדנים מגינה נגד הנגיף. המומחים צופים שהחיסון יעניק הגנה לשנים רבות נוספות.
הילד שלי אמור להתחסן השבוע. האם להמתין לחיסון החדש בשנה הבאה?
משרד הבריאות ממליץ שלא להמתין לחיסון החדש, כיוון שלא ניתן יהיה לקבלו למי שאינו בכיתה ח' (המלאי המוזמן הוא לילדי כיתה ח' בלבד). עם זאת, מי שירצה לחסן את ילדו בחיסון החדש, לאחר שקיבל את החיסון הקיים, יוכל לעשות זאת ולהוסיף על ההגנה הקיימת.
מתי יכולים בני נוער ומבוגרים לקבל את החיסון?
החיסון צפוי להגיע לקופות החולים בחודשים הקרובים. משרד הבריאות מנהל משא ומתן עם קופות החולים להכנסתו של החיסון גם לשב"ן, כלומר בהנחה לבעלי ביטוח מושלם.
קיבלתי את החיסון הישן שמגן בפני ארבעה זנים. האם כדאי להתחסן גם בחדש כדי להגביר את ההגנה?
החיסון הקיים מגן בפני ארבעת הזנים האלימים והשכיחים ביותר. אין שום מניעה לקבל גם את החיסון החדש, גם אם חוסנת בחיסון הקיים. על פי ההערכות, קבלת החיסון נגד תשעה זנים אצל מי שכבר קיבל את החיסון נגד ארבעה זנים, תוסיף את ההגנה הנדרשת נגד הזנים הנוספים שבחיסון החדש.
באלו מדינות מאושר החיסון?
החיסון החדש מאושר בלמעלה מ-50 מדינות, ב-23 מהן הוא ניתן כחלק מתוכנית החיסונים הלאומית, ביניהן ארה"ב אוסטרליה וקנדה.
בפני אלו זנים מגן החיסון החדש?
החיסון מגן כנגד תשעה זנים של וירוס הפפילומה: 16, 18, 11 ו-6 (שמכוסים בגרדסיל 4) ו-31, 33, 45, 52 ו-58.
הזנים 6 ו-11 עלולים לגרום ליבלות וירליות (קונדילומות) ושאר הזנים הם מחוללי סרטן ונמצאים בשכיחות גבוהה באוכלוסיה. בין סוגי הסרטן שעשויים לגרום: סרטן צוואר הרחם, סרטן באיברי מין נשיים וגבריים וכן לסרטן בפי הטבעת, בפה ובלוע.