ברקזיט ללא הסכם? היום: רגע האמת של מיי
ניסיון אחרון של תרזה מיי למנוע מפלה בפרלמנט, לקראת ההצבעה היום על הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי. בריטניה עלולה לפרוש ללא הסכם – ומיי מזהירה מאיום על עתיד הממלכה המאוחדת: "האחדות שלנו בסכנה"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפרלמנט יתכנס הערב להצבעה על ההסכם שגיבשה מיי עם מנהיגי האיחוד האירופי על תנאי הפרישה ממנו. החברים, כך מסתמן, צפויים להצביע נגד ההסכם – ואפילו ברוב גדול – ומיי תידרש להציג הסכם חלופי. ההצבעה תהיה קצת יותר מחודשיים לפני המועד לפרישת בריטניה מהאיחוד: 29 במרץ.
ההסכם של מיי סופג ביקורת קשה מכל הצדדים בממלכה. מתנגדי האיחוד האירופי טוענים כי ההסכם משאיר את בריטניה כבולה לאיחוד וכי מדובר למעשה בפרישה-למחצה בלבד, ואילו תומכי האיחוד האירופי טוענים שיש לקיים משאל עם חדש, משום שלפי סקרים שונים רוב הבריטים תומכים כעת, משהבינו את השלכות הפרישה, בהישארות באיחוד.
אם בריטניה לא תעמוד בדד ליין (29 במרץ) היא עלולה למצוא את עצמה פורשת ללא סיכום שיגדיר את היחסים החדשים בינה לבין האיחוד. תומכי ההסכם של מיי מזהירים כי פרישה ללא הסכם תגרום לכאוס כלכלי ותחבורתי בממלכה, ולמחסור במוצרי יסוד. בניסיון האחרון לשכנע את הפרלמנט הזהירה מיי ממצב של פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם.
"את מי שחושב שאנחנו צריכים לדחות את ההסכם הזה לטובת מצב שבו אין הסכם, כי אנחנו לא יכולים לקבל כל ערובה שאנחנו רוצים, אני שואלת: מה ברקזיט ללא הסכם יעשה לחיזוק כוחם של אלה שפועלים לעצמאות סקוטית או לאלה שדורשים משאל על גבולות צפון אירלנד?", אמרה מיי. "זה האיום האמיתי על האחדות שלנו. בוודאות".
"אני אומרת לחברים מכל הצדדים בבית הנבחרים: מה שאולי חשבתם בעבר לא משנה. במהלך 24 השעות הקרובות תבחנו את ההסכם הזה פעם נוספת", אמרה אתמול מיי. "לא, הוא לא מושלם, וכן, זו פשרה. אבל כשספרי ההיסטוריה ייכתבו אנשים יסתכלו על ההחלטה של הבית הזה מחר, וישאלו אם אנחנו ביצענו את ההצבעה של העם לעזוב את האיחוד האירופי? האם שמרנו על הכלכלה שלנו, על הביטחון שלנו ועל האומה שלנו? האם אכזבנו את העם הבריטי? אנחנו צריכים לבצע את זה למען העם הבריטי, ולבנות עתיד טוב יותר למדינה שלנו באמצעות תמיכה בהסכם מחר".
מיי, נזכיר, התכוונה להביא את ההסכם להצבעה בפרלמנט כבר בחודש שעבר, אך נאלצה לדחות את ההצבעה יממה לפני כן, כשנעשה כבר ברור לגמרי שאין לה הרוב הדרוש כדי לאשר אותו. במעמד דחיית ההצבעה בדצמבר הבטיחה לחברי הפרלמנט לנהל שיחות נוספות עם מנהיגי האיחוד כדי שיספקו לבריטניה ערבויות בסוגיה שהטרידה את המחוקקים יותר מכול, סוגיית הגבול בין מדינת אירלנד העצמאית לבין הטריטוריה הצפון-אירית, השייכת לבריטניה.
במסגרת המאמצים לשכנע את הפרלמנט לאשר את ההסכם פרסמה מיי את הערבויות שמובטחות לבריטניה בהסכם הפרישה. ראשי האיחוד האירופי מסרו למיי שהם מחויבים לנסות לחתום על הסכם סחר בעידן שאחרי הברקזיט, עד סוף השנה הבאה. הם אמרו שלהתחייבות הזאת יש ערך משפטי ושגם אם לא ייחתם הסכם סחר חדש תהיה לבריטניה אפשרות להאריך את הסטטוס קוו בגבול בין אירלנד לצפון אירלנד. נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד ינוקר, ונשיא המועצה האירופית דונלד טוסק, הבטיחו למיי לפעול במהירות כדי למצוא אלטרנטיבות שישמרו את הגבול פתוח.
בסוף השבוע התחייבו יותר מ-100 חברים בפרלמנט האירופי לתמוך בדחיית תאריך היעד לפרישת בריטניה. במכתב לציבור הבריטי הם אמרו שיסכימו לדחות את תאריך היעד, כדי לאפשר לבריטים לשקול שוב את הפרישה שעליה הוחלט במשאל עם דרמטי ב-2016. מיי אמרה אתמול לפרלמנט שהיא לא מאמינה שאירופה תאפשר לדחות את תאריך היעד.
הפסד בהצבעה היום עשוי לטלטל את ממשלתה של תרזה מיי. בחודש שעבר שרדה מיי הצבעת אי-אמון בתוך מפלגתה שלה, אבל מנהיג האופוזיציה, ג'רמי קורבין מהלייבור, הודיע כי אם מיי תפסיד בהצבעה בפרלמנט הוא ימהר לבקש לערוך הצבעת אי-אמון של הפרלמנט כולו. קורבין, מבקר חריף של ישראל, חותר לעריכת בחירות חדשות, שבהן יש לו סיכוי להוביל את הלייבור לשלטון אחרי כמעט עשור באופוזיציה.