שתף קטע נבחר

נספק לכם מים גרועים, ואתם גם תשלמו עליהם

חקלאי הנגב קיוו שהפגישה עם מנכ"ל רשות המים תביא בשורה אבל אין חדש תחת השמש ושוב הולעטנו בבולשיט. אתם תשלמו על זה בבריאות


 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

בשבוע שעבר הוזמנתי, ואולי יש לומר הזדמנתי, לפגישה שיזם מנכ"ל רשות המים גיורא שחם עם חקלאי הנגב במשרדי משרד החקלאות בגילת שבנגב המערבי. האולם היה גדוש בחקלאי מערב הנגב, אלה שמגדלים ביום וחוטפים בלילה. או להפך. הרשים אותי שהמנכ"ל, שבימים שכתיקנם גר בצפון הגשום, מדרים עד לגבול הרצועה להיפגש איתנו. חשבתי שהוא מביא בשורה, שהוא בא להבטיח שלא יקצצו יותר מים לחקלאות, שהשנה הברוכה, אחרי רצף של שנים די בינוניות (ובלי שום בצורת) תוציא את רשות המים מקיבעונה ומנכ"לה הגיע לתנות אהבים עם עובדי הארץ המוכים שניסיונם מהחקלאות המפוארת שהקימו נמכר לכל העולם ורק הם חיים מהיד לפה. טעיתי כמובן. הוא בא להאכיל אותנו ביוב ולעדכן שנשלם על זה.

 

 

מנכ"ל רשות המים הוא היורש של מה שהיה פעם נציב המים. נציב המים היה איש גדול מהחיים שניהל את משק המים הישראלי כשתה"ל (תכנון המים לישראל) עוזרת לו להפריח את השממה ולהשקות אנשים, מפעלים גינות ושדות. אלא שתה"ל הופרטה, רשות המים הפכה מגוף עצמאי ליחידה ממשלתית שנשלטת על ידי שר התשתיות (שטייניץ איש הגז), ובראשה עומד היום מהנדס מים בוגר הטכניון.

 

שחם בא לספר לחקלאי הנגב שהוא מתכונן להכפיל את השפד"ן (המכון לטיהור שפכים) עם צינור ענק שיוסיף למימיו גם את הביוב של הרצליה וכפר סבא. כל זה כמובן על חשבון החקלאים, כי מביאים להם עוד ביוב שמישהו צריך לשלם עליו וזאת בטח לא תהיה המדינה.

 

שהרי עם ההתפלה והממשלה הפכו המים לפני עשור מצורך חיוני שהמדינה מחויבת לספק לכל אזרח, למוצר שנמכר בכסף. פעם ראשונה ייקחו כסף מתושבי הרצליה וכפר סבא ושאר תושבי הארץ באגרת ביוב לכל קוב, ופעם שנייה ישלמו החקלאים עוד ועוד על המים המושבים.

 

כי מה יעשו עם הביוב? סתם יטהרו וישפכו לים? ישקו איתו גינות עירוניות וישטפו מכוניות? לא. שנשלם. ואתם אומרים, מה אתה מתלונן, אז יעלה קצת ויהיו לנו מים מושבים בתקן שפד"ן, המחמיר בעולם.

 

הכול נכון חוץ מבעיה קטנה אחת. לפני שנים, כשחקרתי את נושא המים הישראליים עבור הערוץ הראשון ושאר גופי עיתונות, אמר לי פרופ' גדעון סיני מהטכניון שבמי השפד"ן אכן אין חיידקים, אבל יש בהם בהחלט קוסמטיקה, הורמונים ותרופות שהמסננים לא מסננים.

 

הוא הסתמך על מחקרים אוסטרליים. האוסטרלים הם האנשים הקפדנים בעולם. לא סתם קוואנטס נחשבת לחברת התעופה הבטוחה בעולם. הם נודניקים בכל תחום. הם בדקו מה נשאר במים מושבים וגם מצאו מה זה עושה לנו: עקרות, אין אונות, סרטן ועוד. פרופ' סיני בדק את מי השפד"ן ומצא, הפלא ופלא, שאריות קוסמטיקה, תרופות והורמונים שיורדים בכל שירותים.

 

עזוב, אמר לי מכר, זה לא עולה בצמחים. נכון, מה שמושקה בהמטרה נספג בעלים, אבל מה לגבי חדירה דרך השורשים? אז פניתי לערן הרכבי, מדריך הכרם והיין הראשי שאני מכיר, איש בגילי עם 40 שנות ניסיון, והוא אמר שאכן יש מחקרים שמראים שאכילת פירות וירקות שמושקים במים מושבים (מי שפד"ן) גורמים להצטברות התרופות וההורמונים בגוף. ומדובר בחצי מהחקלאות הישראלית.

צור שיזף (צילום: שמעון בוקשטיין)
צור שיזף(צילום: שמעון בוקשטיין)

במפגש שאלתי את מהנדס המים גיורא שחם מה הוא אומר על זה. הוא לא ענה. אז שאלתי אותו למה שלא ישימו את הממברנות היקרות, שימנעו מההורמונים, התרופות והקוסמטיקה להגיע למים המושבים. הוא לא ענה. הרי למה שיסננו את המים אם אפשר להעלות את המחיר ולשכנע את איכרי הנגב המערבי שיממנו את הרעלתנו?

 

נזכרתי במה שסיפר לי חבר עיתונאי: האיראנים, אחרי שהם מוציאים מישהו להורג, מתנים את החזרת הגופה למשפחה בזה שתשלם עבור הכדור שהרג אותו.

עוד מעט קט לא תוכלו לשתות מים טבעיים אלא רק מים מותפלים (שתשלמו עליהם) ומים מושבים, אלה שיימכרו לכם פעם שנייה דרך אגרת ביוב ויירכשו על ידי החקלאים שיאלצו אתכם לאכול את התרופות, ההורמונים והקוסמטיקה.

 

שאלתי את המהנדס גיורא שחם אם לא אכפת לו מבריאות הילדים והנכדים שלו. הוא לא ענה. הוא בסך הכול מהנדס מים מהטכניון שמינה שטייניץ ולא מתעסק בדילמות מוסריות או בבריאות הציבור. הוא צריך לספק מים ולפרנס את מולך הכסף.

 

כדאי לכם לשאול מעכשיו מאיפה מגיעים הפירות והירקות שלכם. תוודאו שהם מגודלים במים אמיתיים. לא מושבים ולא שפד"ן. יום אחד אולי נבחר לנו שרים וחברי כנסת ראויים שידאגו לבריאותנו ולא יחשבו שהכול כסף, ואלה ידאגו לסנן את המים כמו שצריך וללכוד את המים הטובים והזולים שמגיעים מהשמיים ואין בהם מחלות, תרופות, הורמונים וסרטן.

 

לבריאות.

 

  • צור שיזף הוא סופר, עיתונאי וחקלאי. תושב מצפה רמון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים