מחפשות מודל לחיקוי: הכל מתחיל מהבית
למרות שנשים מהוות 51% מהאוכלוסייה, הן מהוות רק 24 עובדים מכל 100 בהיי טק הישראלי - אז איך עושים שינוי ומדוע זו משימה לאומית של כולנו לשלב עוד נשים, ולהתחיל כבר בגיל צעיר, ואיזו השפעה יש להורים על עתיד בנותיהן?
בשיתוף תעשייה אווירית
"רד אלינו אווירון, קח אותנו למרום". עוד בגיל צעיר ממש, שלוש או ארבע, התנדנדתי מדי צהרים על הנדנדה שבחצר, כי אמא ישנה בבית, הסתכלתי לשמיים וחלמתי בהקיץ על היום שגם אני אטוס במטוס ויותר טוב – אטיס אחד בעצמי. השנים עברו, והחיבה למטוסים לא עברה. בניתי דגמים עם אבא שלי והייתי הבעלים הגאה של מנוי לביטאון חיל האוויר.
בגיל ארבע עשרה הצטרפתי לגדנ"ע אויר, שתי בנות בים של בנים. בצבא, נאלצתי לוותר על החלום להיות טייסת קרב, בגלל המשקפיים – וגויסתי ליחידת מודיעין עילית, בחיל האוויר כמובן. עשרים שנה חלפו לפני שחזרתי להיות קרובה למטוסים – ידידי הוותיקים.
מה קרה בעשרים השנים האלה? מלווה בשיעורים מבית הורי ששום דבר לא יוכל לעצור אותי, הצטרפתי לסטארט אפ, הקמתי סטארט אפ ועמדתי בראשו, ייעצתי לגופים בינלאומיים והייתי כמעט תמיד האישה היחידה בתמונה, או אחת ממספר נשים שניתן לספור על כף יד אחת.
מנתונים שנאספו ע"י הלמ"ס ומשרד העבודה עולה כי שיעור הנשים העובדות בחברות המוגדרות חברות טכנולוגיות, או כפי שנהוג לקרוא להן היי טק - עומד על 23.8%. כלומר, למרות שנשים מהוות 51% מהאוכלוסייה, הן מהוות רק 24 עובדים מכל 100 בהיי טק הישראלי. זהו נתון מעורר השתאות. המחקר נוטה לקשור זאת בהסללה המתחילה בביה"ס התיכון. האמנם? מתברר כי 47% מבעלות תעודת הבגרות סיימו מתמטיקה ברמה של חמש יחידות לימוד ו-36% פיזיקה ברמה של חמש יחידות. נראה אם כך, כי המקור נמצא במקום אחר. נתוני צה"ל מראים כי רק 27% מהבנות בעלות הנתונים המתאימים מגיעות לקורס תכנות (ממר"ם) ורק 12% לקורסי הסייבר היוקרתיים, מהם הדרך להי טק הישראלי פתוחה לרווחה.
הנה עוד עובדה מעניינת – להיי טק הישראלי היו חסרים 12,000 עובדים בשנת 2017 והמספר רק גדל. אם מדינת ישראל רוצה להישאר ה-startup nation, מובילה עולמית בתחום התעשיות החכמות, היא חייבת למצוא את הדרך לשלב מיעוטים, בכללם המיעוט הכולל 51% מהאוכלוסייה הכללית.
בעקבות הנתונים הנ"ל, נערך סקר ב-SNC (ראשי תיבות של Start Up Nation Central) שכלל כ-1700 משיבים. התוצאות הראו כי ההשפעה הרבה ביותר לבחירה במקצועות טכנולוגים היתה ההשפעה ההורית והמסר כי נשים הן שוות לגברים. המרכיב השני היה מסרים בחינוך העל יסודי ובראשם יעוץ קריירה עוד בחטיבה וביתר שאת בתיכון. יתרה מזו, המרכיב של מנטור משפיע ודוחף ושל דמות מפתח role model נשי בבחירת המקצוע והתעשייה בגיל העשרה היוו פקטור משמעותי בבחירה במקצוע טכנולוגי בחברת היי טק.
המשימה היא משימה לאומית, לא פחות, וחשובה להמשך הצמיחה של הכלכלה הישראלית. היא נוגעת בצורך הבסיסי הן של חברות הן סטארט אפים, מרכזי מו"פ בינלאומיים והן חברות ישראליות גדולות ומבוססות.
החשיפה לנשים העובדות בחטיבת התעופה במגוון תפקידים, החל מטיפול במטוסים, דרך ניהול פרויקטים במאות מיליוני דולרים, פתירת בעיות באופן מקורי הנובע ממגדר שונה ועד היכולת לייצר חדשנות בתוך תעשייה מסורתית מאפשרת לכל נערה להתחבר לרול מודל המתאימה לה וללמוד ממנה כיצד הגיעה לתפקידה ומה נדרש ממנה על מנת להגיע לשם.
לפיכך תכניות, בהן יחשפו נערות צעירות למנטוריות בתפקידי ניהול שונים בחברות טכנולוגיות ויפתרו ביחד אתגרים טכנולוגים אמיתיים בפניהם עומדת החברה, הן המפתח לשינוי. הגיע הזמן להעלות את כולם וכולן על קטר החדשנות הישראלית.
מתכנתות את העתיד מחדש
פרויקט "מהנדסות העתיד" המשותף ל-ynet, "ידיעות אחרונות" והתעשייה האווירית, מציין שנה רביעית של פעילות ענפה שנולדה מתוך ההכרה המשותפת בצורך לעודד נשים ונערות לבחור בלימודי מקצועות מדעיים וטכנולוגיים, ובמקצועות ההנדסה בפרט. כל את מתוך ההבנה כי תעסוקת נשים בתחומים אלו תתרום להגברת הפריון במשק ולקידום חדשנות ותחרותיות במשק הישראלי.
המיזם שם לו למטרה לחשוף תלמידות י"א מרחבי הארץ לעולמות הטכנולוגיה, במטרה לעודדן ללכת בעקבות חלומותיהן. עד כה עבדו 300 בתלמידות על פרויקטים פורצי דרך במטרה ליצור שינוי חברתי, אישי וערכי בתחומים בהן עסקו. יחד עם המהנדסות הבכירות של התעשייה האווירית, פיתחו המהנדסות הצעירות מיזמים טכנולוגיים בתחומי התעופה, הסייבר והסביבה, ואף פיתחו פתרונות בשיתוף היחידה הטכנולוגית ליבשה של צה"ל ועוד
ההרשמה לפרויקט מסתיימת בסוף השבוע הנוכחי, אם את רוצה להיות חלק ממיזם "מהנדסות העתיד", זה הזמן להירשם ולהתחיל להגשים את החלומות שלך
צביה ברון היא מנהלת HANGAR, מעבדת החדשנות בחטיבת תעופה בתעשייה האווירית
בשיתוף תעשייה אווירית