למה השינה בחורף פחות טובה - ו-3 דרכים לשיפור
רופא משפחה מסביר למה במיוחד בעונה הקרה איכות השינה שלנו נפגעת, איך להתמודד ומי נמצא בסיכון מוגבר
שינה מהווה מרכיב בעל חשיבות ותרומה רבה לתפקוד תקין של הגוף והמוח. השינה חיונית להתנהלות נכונה של האדם והפרעת באיכות השינה פוגעות באופן משמעותי ביותר באורח ובאיכות החיים ומשפיעה על מגוון רחב של תחומי החיים.
בכל גיל חייב האדם לישון ולתת לגוף ולמוח זמן מנוחה ומרגוע אולם בגיל השלישי, החשיבות של שינה טובה ואיכותית היא בעלת ערך עליון.
מחקרים מראים שמבוגרים ישנים פחות וכמחציתם סובלים מהפרעות שינה המתבטאות בקשיי הירדמות, שינה שטחית, יקיצה מוקדמת, מחזורי שינה קצרים וישנוניות לאורך היום.
עוד במדור 60 פלוס:
סולמות וחבלים: להתמודד נכון עם שינויים בגיל מבוגר
חורף: התזונה והתרגילים שימנעו מחלות וכאבים
במיוחד בחורף: 8 המלצות לטיול בטוח ומהנה בטבע
השפעת החורף על איכות השינה והסיכון לדיכאון
העונה הקרה מעמיקה את בעיות השינה בגיל השלישי ומעוררת קשיים פיזיים ונפשיים. בגיל מבוגר סובלים רבים משחיקה ושינויים ניווניים של המפרקים, שינויים אלה גורמים כאבי מפרקים ונוקשות בתנועה, בתנאי מזג אויר קר עשויים כאבי המפרקים והנוקשות להחמיר. כמו כן כאבים כרוניים מסוג זה לרוב מחמירים בשעות הלילה ופוגעים באיכות השינה.
בחורף אנו חווים פחות שעות שמש. החשכה המוקדמת ומיעוט האור מגבירים את תחושת הדכדוך בכלל ובגיל השלישי באופן בולט. ההשערה המקובלת היא שהגורם לדיכאון חורף הוא עליה ברמת המלטונין, הורמון האחראי בין היתר לבקרה על זמני שינה וערות. החשיפה המוגבלת לאור בימי החורף הקצרים והסגריריים גורמת לעליה ביצור המלטונין, שגורמת לדיכאון חורף.
בעוד שהסיכוי של האוכלוסייה הכללית ללקות בדיכאון הוא 20% כאשר מדובר באוכלוסיה המבוגרת הסיכון גובר לעד 50% מבני הגיל השלישי שסובלים מסימפטומים דיכאוניים בעוצמה קלה ו-4% מהם סובלים מדיכאון קליני מלא. דיכאון חורף בגיל השלישי בא לידי ביטוי בעייפות, נדודי שינה, איכות שינה ירודה ותסמינים נוספים.
3 דרכים לישון טוב יותר בחורף
כיצד ניתן לטפל ולסייע למבוגרים להתמודד עם קשיי השינה בחורף ולישון שינה חמימה ונעימה? לפניכם מספר דרכים שיהפכו את השינה בחורף לידידותית יותר במיוחד בגיל מבוגר.
1: הערכות לחורף חם: אחד הסימפטומים הבולטים עליהם מדווחים בגיל השלישי הוא כאבי מפרקים ושרירים. הטמפרטורות הנמוכות בחורף עשויות להגביר כאבים קיימים ולפגוע באיכות השינה.
מומלץ להקפיד על חום גוף תקין בימים הקרים, במיוחד במפרקים החשופים. חשוב ללבוש בגדים שישמרו על חום הגוף, להקפיד על חימום סביבת המגורים לטמפרטורה קבועה בחדר של כ-20 מעלות ולא פחות.
בנוסף, יש להקפיד על פעילות גופנית, אפילו מינימלית, שכן התנועה עצמה משפרת את זרימת הדם ותורמת לתחושה הטובה ומפחיתה את כאבי המפרקים. פעילות גופנית מסייעת לשיפור מצב הרוח ומפחיתה סיכון ולסייע ברצף ואיכות השינה.
2: תמיכה וחברה: העונה הגשומה והקרה עשויה לגרור דכדוך ומצב רוח ירוד בגיל השלישי. כיון שהפעילות מחוץ לבית מוגבלת, מומלץ להגביר את תדירות ביקורי המשפחה והחברים בחורף כדי למנוע תחושת בדידות ולשמור על מצב רוח טוב.
אפשר ליזום פעילות חברתית כגון קונצרטים, הצגות, הרצאות וארוחות משפחתיות. מומלץ לוודא שבני הגיל השלישי מקפידים על נטילת התרופות הקרובות, אוכלים בצורה מסודרת ושוהים בסביבה חמימה, מאווררת ובטוחה.
3: טיפול תרופתי ופסיכולוגי - במידת הצורך: הרפואה מציעה מגוון פתרונות תרופתיים הכוללים כדורי שינה ותרופות שונות להרגעה והקלה על מצבים פיזיים ונפשיים שונים אשר משליכים על איכות השינה בחורף.
הטיפול התרופתי מצריך מעקב בידי רופא מומחה ומומלץ אף לפנות למעבדות שינה בה ניתן לעקוב אחר מחזורי השינה ולבצע ניתוח של הנתונים על מנת לאבחן את הגורמים לבעיה ואת ביטויים.
מלבד הטיפול התרופתי והפיזי, ניתן ואף מומלץ לשלב טיפול פסיכולוגי והתנהגותי אשר מלמד את בני הגיל השלישי טכניקות של הרפיה ומקל על מצבם הנפשי, כאשר שקט נפשי ידוע כחשוב ביותר לשינה עמוקה וטובה.
הכותב הינו מומחה לרפואת משפחה 'מכבי שירותי בריאות' בשיתוף מזרני פולירון, קיבוץ זיקים
משתמשים בכדורי שינה? לפניכם 5 תופעות לוואי שעלולות להופיע
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"