שתף קטע נבחר
 

שיעור הצמיחה ברבעון השלישי עודכן כלפי מעלה ל-2.3%

האומדן הקודם לרבעון זה עמד על 2.1%. עם זאת, הסימנים המדאיגים נותרו על כנם ולא השתנו באופן מהותי: שיעור הצמיחה של התוצר העסקי נותר על כנו, חלה האטה בצריכה הפרטית וההשקעה בנכסים קבועים ירדה. מקור הצמיחה: בהוצאה הממשלתית

חדשות טובות יותר: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה הבוקר (ד') את שיעור הצמיחה במשק לרבעון השלישי של השנה כלפי מעלה: לפי הנתונים של האומדן השלישי (ואחרון) לאותה תקופה, הצמיחה ברבעון השלישי היתה בקצב שנתי של 2.3%, לעומת האומדן הקודם לרבעון זה שעמד על 2.1%.

 

אומדן ראשוני: המשק צמח ב-3.2% ב-2018

כך חרג משרד האוצר מההוצאות המתוכננות לשנת 2018

ה-OECD: "הגירעון גבוה מדי, צריך להשאיר מרחב לתמרון"

 

הצמיחה ברבעון השלישי של השנה מגיעה אחרי צמיחה כמעט אפסית ברבעון השני (0.6% בלבד) ומהווה עלייה של יותר מ-4% בהשוואה לארבעת הרבעונים שקדמו לו (מהרבעון השני ב-2017 ועד הרבעון הראשון של 2018).

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

הלמ"ס מנטרל את הצמיחה ללא מיסוי יבוא (בניכוי יבוא רכבים), המאפשרת לקבל תמונה מדויקת יותר; לכן, הצמיחה ברבעון השלישי מזנקת לכמעט 3%. קרי, קצב הצמיחה של המשק עדיין נותר נמוך, קל וחומר כאשר מכניסים את הריבוי הטבעי למשוואה (גידול באוכלוסיית ישראל) שהופכת את הצמיחה לנפש לכמעט אפסית.

 

מנועי הצמיחה המרכזיים - כבו

אלא שהסימנים המדאיגים נותרו על כנם ולא השתנו באופן מהותי מהאומדן הקודם. ראשית כל, השיפור בשיעור הצמיחה של התוצר העסקי (ללא מיסוי), הקטר האמיתי של המשק, לא עודכנה כלפי מעלה ועמדה ברבעון השלישי של שנת 2018 על 2.3% בלבד, זאת בהמשך לעלייה של 1.4% ברבעון השני ועלייה של 4.6% ברבעון הראשון של 2018. מדובר בקצב צמיחה נמוך לכל הדעות.

 

כמו כן, חלה האטה דרמטית בצריכה הפרטית כאשר הצריכה פרטית לנפש נותרה כמעט ללא שינוי, לעומת הרבעון הקודם. יתרה מזו, ההוצאה לצריכת מוצרים בני קיימא למחצה לנפש ירדה ב-5.4% וההוצאה למוצרים בני קיימא לנפש ירדה ברבעון השלישי ב-7%, בהמשך לירידה של 41.9% ברבעון הקודם, בעיקר על רקע הצניחה ברכישות כלי רכב לשימוש פרטי.

 

עוד מנוע צמיחה שכבה הוא ההשקעה בנכסים קבועים (ההשקעה בבתי מגורים והשקעות ענפי המשק בבנייה, בציוד וכלי תחבורה) שירדה ברבעון השלישי של 2018 ביותר מ-10% בחישוב שנתי, בהמשך לירידה של 5.7% ברבעון הקודם. ההשקעה בנכסים קבועים הוא גורם קריטי לצמיחה ארוכת הטווח של המשק, וכאן מסתמנת מגמה של העמקת הירידה - דבר מטריד במיוחד.

כחלון מצהיר: על אף הגירעון, לא נעלה מיסים    (צילום: משה מזרחי)

כחלון מצהיר: על אף הגירעון, לא נעלה מיסים    (צילום: משה מזרחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפירוט בהשקעה בנכסים קבועים עולה כי ההשקעות במכונות ובציוד אחר (שאינן כוללות ציוד ICT - ציוד ענפי טכנולוגיית המידע והתקשורת שדווקא עלה), ירדו ב-37.6%. אם לא די בכך, ההשקעות במוצרי קניין רוחני ירדו ב-3.8%, ההשקעות בכלי תחבורה יבשתיים ירדו ב-32.4% וההשקעות בבנייה למגורים ירדו במקצת, דבר שעלול לבשר על התחדשות עליות מחירי הדיור למגורים. יתרה מזו, ההשקעות בענפי המשק צנחו בכמעט 15%, וזאת אחרי ירידה של 6% ברבעון השני - נתונים שמעלים תמונה בעייתית.

 

כאשר שואלים מהיכן נובעת הצמיחה אם כלל הקטרים נכבים, התשובה ברורה: מהממשלה. ההוצאה הממשלתית ברבעון השלישי רשמה זינוק חד של 10%,

דבר שמסביר גם את הגירעון הטופח שלה. כמו כן, למרות מלחמת הסחר שמתחוללת בעולם, נרשם שיפור בנתוני יצוא הסחורות והשירותים (ללא יהלומים וחברות הזנק), שעלה בכמעט 5% לאחר ירידה של 10% ברבעון הקודם. ביצוא ניכרת העלייה ביצוא שירותים לרבות שירותי תוכנה, מו"פ ותחבורה, כאשר היצוא התעשייתי נותר חלש ועלה בפחות מ-3%.

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים