שתף קטע נבחר

תמונות אינסטגרם נשלפו כדי לדחות תביעה של נכת צה"ל

אגף השיקום במשרד הביטחון השתמש בתמונות פייסבוק ואינסטגרם של ק', נכת צה"ל שלקתה בתסמונת CRPS, במסגרת ערעור על אחוזי הנכות שלהם היא זכאית. במשרד הביטחון טענו כי "אין מניעה לעשות שימוש בתמונות המפורסמות בפומבי ברשתות החברתיות", אך בית המשפט התערב לטובת ק' והורה להסירן מההליך

ק', נכת צה"ל שלקתה בתסמונת CRPS (תסמונת כאב אזורי מורכב) כתוצאה מרשלנות רפואית במהלך שירותה הצבאי, נדהמה לגלות שאגף השיקום במשרד הביטחון פנה לחשבונות הפייסבוק והאינסטגרם שלה, במטרה לאסוף תמונות שיוכיחו כי היא אינה זכאית להגדלת אחוזי נכות.

 

בית המשפט קבע היום (ה') כי האגף יסיר את התמונות שליקט מהרשתות החברתיות מהליך הערעור שק' מנהלת כדי לנסות להגדיל את אחוזי הנכות שירדו מ-21% לכ-50%.

נכת צה
אחת התמונות שנשלפו כדי להדוף תביעת נכות
 

התיק בעניינה של ק' עבר לוועדה רפואית שחבריה השתמשו בפרופילים שפרסמה ברשתות החברתיות, כדי להוכיח לכאורה שהיא אינה זכאית להגדלת הסיוע ממשרד הביטחון, בשל תמונות שבהן נראתה כעומדת בביתה ללא עזרה.

 

נכת צה
"השתמשו בתמונות לצורך קביעת נכות"

ק' שירתה בצה"ל לפני כשמונה שנים, ובמהלך הקורס שעברה התלוננה על כאבים עזים ברגליה, אך לדבריה זכתה ליחס מזלזל, וההחמרה במצבה הובילה לכך שעד היום היא סובלת מכאבים כרוניים בברכה, ואף נעזרת בקביים כדי ללכת.

 

משרד הביטחון הכיר בכך לפני כשש שנים וקבע לה נכות צה"ל בשיעור של 22%, אך בהמשך הפחית מכך ל-11% בטענה שהנכות הייתה זמנית. בשנה האחרונה הנכות עלתה חזרה לשיעור של 21%, וכאמור, בשל חוות דעת רפואיות שהציגה ק', היא הגישה בקשה להגדלת השיעור ל-50%, אך בקשה זו נדחתה.

 

כאשר ק' ערערה על ההחלטה, היא נדהמה לגלות שלא רק חוות דעת רפואיות של שני הצדדים וטיעונים משפטיים רפואיים לגיטימיים מנחים את משרד הביטחון בהתנהלויות מעין אלה מול נכי צה"ל. "ישבנו לפני מספר חודשים בוועדה הרפואית העליונה שדנה בעניינה מול חברי הוועדה, ובהם פסיכיאטר. בנוכחותה של ק' ומול אימה הוא לקח את הטלפון הנייד שלו, כתב את שמה, גיחך והעבירו בין חברי הוועדה", תיאר עורך דינה, אלי סבן.

 

"לא הבנו מה קרה. ק' יצאה החוצה בוכה. רק אחר כך קיבלנו את התמונות שלה, שבהן כביכול היא עומדת רגיל. ההשפלה הזו הייתה מזעזעת, טראומטית. יו"ר הוועדה טען שזה חוקי. יש פה בעיה קשה, ואנו תלויים באנשים שקובעים פה גורלות של אנשים", הוסיף.



נכת צה
נכת צה"ל

ק' תיארה את טענותיה: "באגף השיקום ידעו שהתסמונת היא כרונית ואין שום תרופה להקלת הכאב. בארבע השנים של הנכות הזמנית ביקרתי בהרבה מקומות 'כיפיים' כמו בית החולים השיקומי רעות, שבו הייתי מאושפזת כמעט בכל שבוע, ובהמשך עברתי שיקום של שמונה חודשים בתל השומר, שבסיומם נופנפתי ללא כל טיפול או תשובות".

 

תסמונת CRPS שממנה היא סובלת גורמת כאב כרוני שמופיע לרוב לאחר חבלה. הכאב מתפשט לאזור המוכה, ופוגע לאורך זמן בתפקוד האיבר שנפגע. "הפגיעה באיכות החיים עשויה להיות כה עזה, עד שלעיתים ממליצים על כריתת האיבר החולה", ציינה ק'.

עו"ד אלי סבן המייצג את הנכה שערערה על אחוזי הנכות ()
עו"ד אלי סבן המייצג את הנכה שערערה על אחוזי הנכות
 

השופטת ריקי שמולביץ' מבית המשפט המחוזי בלוד המליצה לצדדים בהחלטתה מהשבועיים האחרונים לפתוח מחדש את הליך הערעור של ק' בפני הרכב אחר של הוועדה הרפואית העליונה, ולהוציא מהתיק את התמונות שנלקחו מהרשתות החברתיות. זאת, מבלי שההחלטה תהווה תקדים לתיקים אחרים.

 

גם הפרוטוקולים וההתכתבויות בין חברי הוועדה, שעסקו במשמעויות של התמונות מהרשת, ייגנזו ולא ייעשה בהם כל שימוש. ההמלצה התקבלה על ידי שני הצדדים וזכתה לתוקף של פסק דין, לקראת חידוש מאבקה של ק' להגדיל מחדש את קצבת הנכות שלה.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "אגף שיקום נכים פועל למען נכי צה"ל באחריות ובמקצועיות. דרגת הנכות נקבעת על פי בדיקה גופנית, חומר רפואי והתרשמות מקצועית של רופאי הוועדה, וכך היה גם במקרה של ק'. ככלל, אין מניעה בדין לעשות שימוש בתמונות המפורסמות בפומבי ברשתות החברתיות. בדיון בערעור שהגישה ק' לוועדה העליונה, לאחר שנבדקה על ידי רופאי הוועדה ולאחר שניתנה לה ולבא כוחה ההזדמנות לטעון טענותיהם, לרבות בנושא התמונות, החליטה הוועדה להעלות את אחוזי הנכות שנקבעו לה מ-11% ל-21%. האגף לשיקום נכים פועל למען נכי צה"ל באחריות, ברגישות ובמקצועיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התמונות נשלפו כדי להדוף תביעת נכות
מומלצים