בחירות אלקטרוניות בישראל: בשורה או מכה?
גם בבחירות הקרובות נצטרך לשלשל פתקים במעטפות אל תיבות ההצבעה שבקלפיות. כמה אנחנו רחוקים מבחירות באמצעות מערכת ממוחשבת, והאם מדובר באלטרנטיבה אמיתית או בחור אבטחה שמאיים לפגוע בתהליך הדמוקרטי?
הבחירות נמצאות במרחק שלושה חודשים בלבד, ושוב הדיון הטכנולוגי עולה על הפרק: האם תהליך ההצבעה המיושן, הכולל פתקים, מעטפות ותיבות הצבעה יכול להתנהל בצורה טובה יותר באמצעים אלקטרוניים? ואם כן, למה מערכות ממוחשבות לא מוכנסות לשימוש כבר במערכת הבחירות הנוכחית? צפו בדיון המיוחד:
זאב שטח, מנכ"ל חברת Comsign המתמחה בייצור חתימות אלקטרוניות, מאמין שתהליך הצבעה ממוחשב יכול להפוך את החיים של כולנו להרבה יותר קלים: "כמו שפעם היינו צריכים להגיע לרופא בשביל לקבל מרשם, והיום כבר כל קופות החולים מאפשרות את זה בלי הפתק, אז אותו הדבר בבחירות אלקטרוניות. יש היום לכמיליון איש ויותר תעודות זהות חכמות. אני לא יודע מה התוכניות של משרד הפנים לגבי הבחירות הקרובות, אבל אני בטוח שהם חושבים על זה ושוקלים את זה".
לצד היתרונות שמספק התהליך הממוחשב למערך ההצבעה - שעשוי לאפשר אחוז הצבעה גבוה יותר, יש גם לא מעט חסרונות, שלא לומר סכנות, בגזרת אבטחת המידע. תהליך הצבעה אלקטרוני חשוף במיוחד לפרצות וליקויי אבטחה, שעשויים לסכן את ההליך הדמוקרטי ולהשפיע על תוצאות הבחירות. "ממשלת ישראל שלא מצליחה להרים אתר שמראה את הבחירות המקומיות, תעשה מערכת שתהייה מאובטחת כדי לעשות הצבעה?", תוהה רן בר-זיק, מפתח ב-Version Media. "זה כל כך מגוחך שאני לא יכול לחשוב על זה. בכל המדינות שניסו שיטות הצבעה אלקטרוניות תמיד היו בזיונות איומים".
לטענת בר-זיק, דווקא באומת הסייבר מתגלים עוד ועוד ליקויי אבטחה ודליפות מידע. "רק בשנה האחרונה מצאנו 130 ליקויים בחברות בישראל - שהיא בסך הכל מדינה קטנה. אז דווקא פה יצליחו להרים מערכת הצבעה מאובטחת? בואו נדבר על המאגר הביומטרי, הרי דיברנו על תעודות זהות חכמות. אני מצאתי שרת פתוח, שחשף את כל מי שביקש את התעודה החכמה שלו, בעצם את הפרטים שלו החוצה. על ממשלה כזאת אנחנו רוצים לסמוך? נכון, זה נראה ארכאי, פתקים, נייר, זה מיושן. אבל זאת השיטה הכי בטוחה".
ובכל זאת, במקומות אחרים בעולם דווקא מתחילים לאמץ את השיטה הממוחשבת. את בר-זיק זה לא מרשים: "כל מכונות ההצבעה בארצות הברית נפרצו תוך דקה על ידי ילדים בני 16", אמר. ומנגד, גם בתהליך הצבעה מיושן באמצעות פתקים ומעטפות היו לא מעט זיופים וספירות חוזרות. שטח מתעקש כי הפתרון הטכנולוגי מאובטח במיוחד: "המערכת בקלפי מנותקת מכל תקשורת, אי אפשר להגיע אליה, היא לא מחוברת לרשת. חשוב להקפיד פה לא רק על אבטחת מידע, אלא גם על שמירת הפרטיות. בתום סגירת הקלפי, המערכת תיחתם בחתימה אלקטרונית ואז יפתחו עוד קווי תקשורת למערכת המרכזית של ועדת הבחירות, ואז יועברו הנתונים. אין סיכוי שתוקף או האקר יסכן את המערכת באופן הזה".