"מלחמת הכוכבים" וחיישנים בחלל: אסטרטגיית ההגנה האמריקנית
הפנטגון חושש מהטילים המתקדמים של רוסיה וסין ומחפש דרכים לחזק את ביטחון ארה"ב - מהחלל. בדו"ח שיחשוף טראמפ נבדקות כמה אפשרויות, כולל חיישנים שיעקבו אחרי טילים ונשק "מלחמת הכוכבים" של רייגן
דונלד טראמפ צפוי לחשוף היום (ה') פרטים על האסטרטגיה החדשה של ארה"ב להגנה מטילים. הפנטגון מחפש דרכים לחזק את ביטחונה של אמריקה, ובוחן כמה אפשרויות – כולל מערכת חיישנים מתקדמת בחלל שתעקוב אחרי טילים של מדינות אויב.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
דו"ח סקירת ההגנה מטילים – הראשון שנכתב מאז 2010 – צפוי להתפרסם היום במהלך ביקור טראמפ בפנטגון. בדו"ח דורש הפנטגון לפתח מערכות הגנה מתקדמות יותר, כדי להגן על האיומים הקיימים מצפון קוריאה ואיראן ולהתמודד עם מערכות הנשק המתקדמות שרוסיה וסין מפתחות.
גורם בכיר בממשל אמר שמאז הדו"ח האחרון ב-2010 ארה"ב הבחינה בהתקדמות גדולה בפיתוח הטילים המתקדמים של היריבות שלה. "הטילים האלה מסוגלים לאיים על ארה"ב, על בעלות הברית שלנו, על השותפות שלנו ועל הכוחות האמריקניים ברחבי העולם".
בסקירת ההגנה מטילים נכתב מה צריך לעשות כדי להגן כראוי על אמריקה. לפי הפנטגון ארה"ב חייבת לשפר את טכנולוגיות ההגנה שלה בחלל, וצריכה להגביר את הקצב שבו היא מאתרת טילים, עוקבת אחריהם ומיירטת אותם. גורם בממשל האמריקני אמר לקראת פרסום הדו"ח שהחלל הוא "המפתח" להגנה מטילים.
הגורם אמר שאחת האפשרויות שנבחנות היא מערכת חיישנים חדשה בחלל, "שתעזור שתהיה לנו התרעה מוקדמת, ומעקב אחרי הטילים כשהם משוגרים". עם זאת הגורם הדגיש כי כרגע הצבא רק בודק אם מערכת כזאת יכולה לעבוד.
הדו"ח גם ממליץ לבחון טכנולוגיות ניסיוניות, כולל הסיכויים של מערכות לייזר בחלל ליירט טילים של מדינות אויב. מדובר ביוזמה שהנשיא לשעבר רונלד רייגן כינה בשנות השמונים בשם "מלחמת הכוכבים". היוזמה הזאת נשכחה בעקבות פירוק ברית המועצות. בפנטגון מודעים לחששות הכבדים מהימצאות נשק בחלל, ולכן מבקשים לבצע מחקרים לפני שננקטים צעדים דרמטיים.
החשש של ארה"ב הוא לא רק מטילי שיוט וטילים בלסיטיים, אלא גם מטילים על קוליים. לאחרונה חשף נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשקים אסטרטגיים חדשים, בהם כאלה שלדבריו "לא ניתן ליירט". אחד הטילים הוא טיל על קולי ש"מהיר פי 20" ממהירות הקול.
רוברט אשלי, ראש הסוכנות להגנה מודיעינית, אמר אשתקד לקונגרס שההתפתחות בנשקים העל קוליים יגרמו למהפכה בלוחמה - "ויאפשרו לתקוף מטרות במהירות רבה יותר, ממרחק גדול יותר ובעוצמה גדולה יותר". הוא הזהיר לא רק מרוסיה, אלא גם מסין: "סין מפתחת גם כן ראשי נפץ מתקדמים של טילים בליסטיים ועל קוליים, כדי להתמודד עם מערכות ההגנה מטילים בליסטיים".
כיום מערכות ההגנה האמריקניות נמצאות ביבשה ועל ספינות. טראמפ וסגן הנשיא מייק פנס מאמינים שהשלב הבא הוא מערכות הגנה בחלל. טראמפ מייחס חשיבות גדולה לנוכחות האמריקנית בחלל. בשנה שעברה הורה לפנטגון להקים "חיל חלל", שיהפוך לזרוע השישית של הצבא האמריקני. הנשיא אמר שמדובר בעניין של ביטחון לאומי, והוסיף שהוא לא רוצה ש"סין, רוסיה ומדינות אחרות יעקפו" את ארה"ב.
"כשזה נוגע להגנה על אמריקה לא מספיק רק שתהיה נוכחות אמריקנית בחלל. אנחנו חייבים שתהיה דומיננטיות אמריקנית בחלל", אמר טראמפ אשתקד. "הממשל שלי רוצה להחזיר את המורשת האמריקנית בתור המדינה עם היכולות הגדולות ביותר בחלל. המהות של האישיות האמריקנית היא לחקור אופקים חדשים ולביית חזיתות חדשות".