שכונת החלומות בטורקיה הפכה לעיירת רפאים
732 וילות זהות הוקמו בפרויקט בורג' אל-באבאס בטורקיה. המשקיעים הערבים מיהרו לקנות דירות והיזמים היו אופטימיים. אלא שאז מחירי הנפט צנחו וכלכלת טורקיה נקלעה למשבר. האם הווילות הגותיות יישארו ריקות?
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הבנייה של פרויקט בורג' אל-באבאס החלה ב-2014, סמוך לעיירה מודורנו באזור בולו בצפון מערב טורקיה. 732 וילות לבנות עם גגות שחורים, שנראות כאילו נלקחו מסרט של דיסני, נבנו במורדת הגבעות. גם קניון הוקם בפרויקט היוקרתי.
תג המחיר שקבעה האחראית על הפרויקט, קבוצת סארוט, נע בין 400 ל-500 אלף דולר לכל וילה. חוץ מטורקים קהל היעד של קבוצת סארוט היה ערבים עשירים מארצות המפרץ שמחפשים לגור בטירה בחו"ל.
המשקיעים הערבים, לפחות בהתחלה, לא אכזבו. סגן נשיא סארוט אמר שהחברה מכרה 351 וילות למשקיעים ערבים. אך הצניחה במחירי הנפט פגעה בלקוחות וחלק מהעסקאות התבטלו. המשקיעים לא יכלו לשלם על הבית החדש שלהם.
במקביל נפגעה קבוצת סארוט מ"ההשפעה השלילית של התנודות הכלכליות על העלויות בענף הבנייה בטורקיה". והגישה בקשה לפשיטת רגל. סארוט היא אחת ממאות חברות טורקיות שעשו זאת בגלל המצב הכלכלי.
עלות הפרויקט מוערכת ב-200 מיליון דולר. עד כה הושקעו כ-100 מיליון. למרות מצבה אמרה סארוט שהיא יכולה להמשיך למכור את הווילות, ושהיא מקווה להשלים את הפרויקט באוקטובר 2019.
בורג' אל-באבאס לא לבד. המצב הכלכלי בטורקיה גרם למשבר חמור בענף הבנייה, וברחבי המדינה אפשר לראות שלל פרויקטים לא גמורים.
טורקיה סבלה באוגוסט מאינפלציית שיא ומצניחה בערך המטבע המקומי. הלירה הטורקית איבדה 28% מערכה מול הדולר, והשווקים עדיין לא יודעים אם הממשלה של הנשיא ארדואן מסוגלת להתמודד עם המצב הכלכלי.