השאטדאון מגיע אלינו
שיא נשבר וקיפאון הממשל (השאטדאון ) עליו הכריז הנשיא טראמפ, ארוך מאי פעם. את המחיר משלמים יותר ויותר אנשים וגם אלו מבינינו שזקוקים כעת להכרעות שונות בתיקי ההגירה שלנו, עומדים מול מציאות חדשה ומלאת עיכובים ושאלות. עו"ד גדי זוהר עם כל הפרטים והתשובות
כל אלו מהווים מכה כואבת לכל אחת ואחד מעובדי המדינה. המכה מורגשת היטב גם למקבלי אותם שירותי מדינה. מהפחות מדוברים מביניהם, אבל כאלו שלנו אולי, כמהגרים מוכר היטב, הוא שירות ההגירה. USCIS אמנם ממומן בעיקר על ידי דמי הבקשה (האגרות) שמקבלים, כאשר המחלקות החיוניות ביותר של USCIS בתוך הממשלה, כגון ICE (המחלקה להגירה ואכיפת הכס) ו- CBP (המחלקה למכס והגנת הגבולות), ממומנות ואינן מושפעים מהשאטדאון, ועדיין, חלק ניכר מהמרכזים שייך לקבלנים פרטיים חיצוניים כמו מתקני מעצר וקצינים שאינם ממומנים על ידי הממשלה ועד היום לא קיבלו תשלום. מה שגרוע עוד יותר הוא שאין שירותים בבתי המשפט לענייני הגירה.
עם זאת, כל מי שהגיש בקשה למרכזי ההגירה לא אמור להיות מושפע, בשלב זה, מהשאטדאון והבקשה עדיין אמורה להיות בתהליך. במצב כזה, יש לשפר, לחזק ולשים עין על הבקשות שלכם, זאת כי זמני ההמתנה של רוב הבקשות הולכים ומתארכים עם הזמן.
היום, יותר מתמיד, מומלץ להקפיד ולהגיש את התיק שלכם בצורה הכי מהודקת, לצמצם כל אפשרות שתאפשר למרכזי ההגירה לשלוח בקשה למסמכים נוספים ולגרור את התיק שלכם לזמן ממושך. המלצה חיוניתלא פחות בימים אלו היא היערכות מיטבית לראיונות. זאת בכדי שהתיק יאושר במהירות ויחסוך זמן. אני מייעץ לכל מי שהגיש בקשה לגרין קארד על בסיס נישואים לדאוג שיהיה לו או לה את מלוא ההוכחות לחיזוק התיק מאז תאריך החתונה, לחדש את כרטיס העבודה ואישור היציאה שישה חודשים לפני גמירת התוקף. לכל אלה שמגישים בקשה לאזרחות, יש ללמוד למבחן ולהכין את המסמכים הנחוצים אחרי שליחת התיק ולכל מאות התיירים שנכנסים לארה"ב באופן חודשי, שימו לב שעליכם להגיש את הארכת שהות התיירות שלכם חודש וחצי עד יומיים לפני גמירת השהייה, לצאת מארה"ב לפני שזמן ההארכה החדש פג התוקף. אם התיק עדיין בתהליך ואתם מעוניינים להמשיך את השהות החוקית שלכם בארה"ב, יש להתייעץ עם עו"ד לענייני הגירה ולהגיש לשינוי סטטוס, או בקשת עבודה, לימודים או הארכה נוספת בזמן שההארכה בתהליך.
מאוד חשוב לשמור על שהות חוקית ממושכת ולא לקחת את הסיכוי שבו תצטרכו להסתבך באיזשהו אופן עם שוטרי ההגירה שמסתובבים בכל מקום. כעורך דין לענייני הגירה, אני שומע על מקרים רבים של ישראלים שנתפסים בקניון בגלל שעובדים ללא רשות או שהולשן עליהם מחבר, שכן או עובד. וזה קורה גם בימים אלו. יש גם ישראלים רבים היום כאן בארה"ב שהבקשה שלהם אושרה או נדחתה, אך בעקבות העיכובים נשארו מעבר לזמן השהייה וכרגע יושבים בכלא ההגירה.
כל בתי המשפט לענייני הגירה ומשרדי היועצים הממשלתיים סגורים עד היום, וכל מי שלא במעצר ובכלא, הוזמן לבית משפט אך הזימון נדחה. כל אחד מאלו יקבל הזמנה חדשה ברגע שהממשלה תפתח את דלתיה לשירותי הציבור. השופטים עדיין מכבדים ומקיימים את בתי המשפט של האנשים שבמעצר ובכלא. לא פשוט בימים אלו להגן על זכויות של לקוחות שנמצאים במעצר או בכלא בזמן השאטדאון ויצירת קשר עם ה ICE, ה CBP וה DHS הופכת מאתגרת.
מי שנמצא בתהליכי גירוש מארה"ב, ולא יכול לצאת, יודע היום שבעקבות המצב התיק שלו יתעכב עוד יותר. תצטרכו לחכות עוד ימים, חודשים או שנים לזימון החדש מבתי משפט ההגירה בכדי ששופטים ישמעו את פרטי התיק שלכם ויכריעו את גורלכם, ועד אז האפשרויות שלכם להתנהל כאן בארה"ב מוגבלות ביותר. כעת אי אפשר להגיש בקשות חדשות לבתי המשפט, או לקבל עדכונים לגבי תיקים קיימים בזמן השאטדאון. נכון להיום, יש כ- 800,000 תיקים מוקפאים בבתי הממשפט לענייני ההגירה. המצב הזה מוביל ללחץ גדול וזמני המתנה ממושכים בבתי המשפט לקבוע ולשלוח את הזימונים החדשים.
גם בטרם נכנס השאטדאון לתוקפו, לוח הזמנים של השופטים בבתי המשפט לענייני הגירה בניו יורק, התמלא למשך שלוש השנים הבאות ולעתים אף יותר. האם זה אומר שמי שתיקו אמור היה להיבדק בימים אלו יאלץ כעת לחכות עוד 2-3 שנים כדי לפתוח את התיק? אמנם אין תשובה ברורה על מה שיקרה כאשר הממשלה תיפתח את דלתיה מחדש, אך יקח זמן רב, בין אם זה ימים, חודשים או שנים עד שיתגברו וישתלטו על כל הנזק שנגרר בזמן השאטדאוון בענייני ההגירה.
אני ממליץ לשכור שירותים משפטיים של עורכי דין של הגירה בעלי מוניטין גבוה ולקבל ייעוץ ראשוני בין אם בחינם ובין אם בתשלום בטרם שליחת כל תיק, להגיש את התיק בצורה מקצועית ביותר כדי למנוע כל בעיה שעלולה לצוץ. בשנתיים האחרונות אנחנו מזהים אינספור שינויים במשטר ההגירה, לעיתים לטובה ולעיתים לרעה. אל תגישו שום תיק בלי ייצוג ועשו הכל בכדי לשמור על שהות חוקית.
עו"ד גדי זוהר, העומד בראש Zohar Law PLLC ישמח לענות על השאלות שלכם כאן ב'ידיעות אמריקה'. כתבו ל: gadi@zohrlawpllc.com