המכתב שבו מוותרים הפלסטינים על הסיוע האמריקני
הפלסטינים מודאגים מהרחבת החוק נגד טרור, שקובעת כי כל יישות זרה שמקבלת סיוע אמריקני תוכל להיתבע על ידי נפגעי טרור - ועלולה לחשוף אותם לתביעות ענק. לידי ynet הגיע המכתב שבו הודיעה הרשות לארה"ב על הוויתור על כספי הסיוע. בישראל חוששים מפגיעה בתיאום הביטחוני
הרשות הפלסטינית הודיעה לאחרונה באופן רשמי לממשל האמריקני כי החל מה-31 בינואר היא מוותרת על כספי הסיוע האמריקני, ובכלל זה גם על הסיוע הביטחוני למנגנונים הפלסטינים. ההודעה נמסרה בעקבות כניסתו הצפויה לתוקף בעוד שבוע וחצי של החוק נגד טרור, שיחשוף את הנהגת הרשות הפלסטינית לתביעות ענק בארצות הברית.
בשנתיים האחרונות קיצץ ממשל טראמפ כמעט את כל הסיוע לרשות הפלסטינית, בעקבות התערערות היחסים בינה לבין ארה"ב. מדובר על סכום עתק שעמד בשנת 2017 על כמעט מיליארד דולר (כולל הסיוע העקיף לארגונים בינלאומיים דוגמת אונר"א). כיום מצויות ארה"ב והרשות הפלסטינית בנתק מוחלט. הקשר היחיד שנותר בין השתיים הוא מערכת היחסים הביטחונית ההדוקה בין ה-CIA לבין מנגנוני הביטחון הפלסטינים. קשר זה כולל גם סיוע שנתי למנגנוני הביטחון בסך 61 מיליון דולר בשנה. למעשה, זהו הסיוע היחיד שארצות הברית עדיין מעניקה לרשות הפלסטינית.
הסיוע הזה קריטי להמשך השליטה הביטחונית והמודיעינית של המנגנונים על שטחי הרשות הפלסטינית. בלעדיו ייפסקו האימונים של אנשי המנגנונים וההכשרות המבצעיות שלהם בשטחי הרשות ובחו"ל, ותיפגע אספקת התחמושת ואמצעי הלחימה שלהם, שכוללים מעבר לנשק קל גם אמצעים לפיזור הפגנות, כלי רכב ממוגנים ואמצעי מודיעין מיוחדים שבהם משתמשים המנגנונים בשגרה בתחום האחריות השיפוטית של הרשות הפלסטינית.
מנסים להחריג את הרשות מהחוק
אתמול אמר מזכ"ל הוועד הפועל של אש"פ, סאיב עריקאת, כי לאור ההתפתחויות בחוק נגד הטרור, ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה העביר לאמריקנים בשבוע האחרון מסר בהוראת אבו מאזן, ולפיו הם אינם מעוניינים עוד בסיוע שנותנת וושינגטון לפלסטינים בתחום הביטחוני. לידי ynet הגיע עותק של מכתב ששלח חמדאללה למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפיאו ב-26 בדצמבר, ובו הוא מודיע לו כי הרשות הפלסטינית לא מעוניינת עוד לקבל סיוע חוץ מארה"ב בשל אישורו של החוק ומרגע כניסתו לתוקף.
מדובר למעשה בהרחבת החוק נגד טרור, שמטרתה לאפשר לקורבנות טרור לתבוע יישות כלשהי אשר סיפקה תמיכה חומרית למבצעי הפיגועים. הרחבה זו בוצעה אחרי שקורבנות טרור תבעו את הרשות הפלסטינית בגין פיגועים, אך פסקי הדין לא מומשו משום שלארה"ב לא הייתה סמכות משפטית על הרשות הפלסטינית.
התביעות שהוגשו הן בגין פיגועים שבוצעו במהלך האינתיפאדה השנייה. החוק החדש קובע כי כל יישות זרה שמקבלת מארה"ב סיוע חוץ כלשהו, תהיה מחויבת להסכים לחשוף את עצמה לתביעות משפטיות בארצות הברית. התיקון לחוק מטריד מאוד גורמים בכירים בממשל האמריקני וגם בישראל, משום שהוא עלול לפגוע בתפקודם של מנגנוני הביטחון הפלסטינים וכן להביא לעצירת התיאום הביטחוני הקיים בין הרש"פ לבין מערכת הביטחון הישראלית וה-CIA.
המחוקקים האמריקנים לא חזו את ההשלכות של החוק הזה ובחודש שעבר נשלח לוושינגטון המתאם הביטחוני האמריקני בין הרשות הפלסטינית וישראל, הגנרל אריק וונדט, כדי לשכנע את חברי הקונגרס לבצע תיקון לחוק שיחריג את הרשות הפלסטינית. עד כה מסע הלובי שביצע הגנרל וונדט לא נשא פרי.