שתף קטע נבחר

 

"התקיפה הישראלית": המטוס האיראני שברח נוחת בדמשק כמעט מדי יום

מטוס האיירבוס ששב לטהרן לאחר התקיפה מבקר באזור בתדירות גבוהה מאוד. לעומתו, מטוס איראני ששמו נקשר להעברת נשק למשמרות המהפכה וחיזבאללה לא נראה באזור בעת האחרונה. שגרה מתוחה בגולן אחרי היירוט באזור החרמון: "ברור שלא יהיה שקט אבסולוטי"

 

מטוס איראני סוריה מהאן איירליינס לוח טיסות ל דמשק (צילום: shutterstock)
מבקר בדמשק כמעט כל יום. המטוס שנאלץ לשוב על עקבותיו עקב התקיפה שיוחסה לישראל(צילום: shutterstock)

 

מטוס נוסעים מסוג איירבוס A310 של חברת התעופה האיראנית "מהאן אייר" שהמריא לקראת השעה 11 וחצי מטהרן לדמשק נאלץ אתמול (א') לחזור על עקבותיו לאחר התקיפה שיוחסה לישראל בנמל התעופה בבירה הסורית. מדובר בטיסה שמפעילה חברת התעופה האיראנית בתדירות כמעט יומית. על המטוס היו בזמן האירוע כ-160 נוסעים ואנשי צוות. בישראל חושדים כי האיראנים משתמשים במטוסים אזרחיים לכאורה להעביר נשק מתוחכם לכוחות צבא אסד ולבעלי בריתו, בעיקר מחיזבאללה.

 

תקיפה בסוריה מסוג חדש - והרקטה הסורית שכוונה לחרמון / רון בן ישי

 

בניגוד למטוס של "מהאן אייר" שהגיע אתמול, וכמעט בכל יום אחר, לאזור דמשק – מטוס הג'מבו (בואינג 747) של חברת "פארס אייר קשם", ששמו נקשר בעבר להעברת נשק לידי משמרות המהפכה וחיזבאללה, לא נראה באזור מאז 9 בינואר. המטוס נצפה בעבר באזור הבירה הסורית סמוך לתקיפות שיוחסו לישראל באזור.

מטוס נוסעים של חברת התעופה MAHAN AIR מטהרן לדמשק מבצע פניית פרסה וחוזר לאיראן ()
עושה פרסה. המטוס של "מהאן אייר"

 

הטיסות בין איראן לסוריה ממקדות עניין רב בקרב גורמי מודיעין וחובבי תעופה ברחבי העולם. האיראנים משתמשים בחלק מהמטוסים להעברת ציוד לחימה מתקדם לצבא סוריה ולבעלי בריתו, בעיקר לחיזבאללה. מטוס הג'מבו 747 (EP-FAB) של חברת התעופה האיראנית Fars Air Qeshm מזוהה עם משמרות המהפכה ובעבר דווח על כמה תקיפות ישראליות לכאורה לאחר שנחת בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק. כך היה בתקיפה בסוף החודש שעבר, שעות ספורות לאחר נחיתת המטוס הזה בדמשק.

   

אחרי התקיפה המוקדמת שיוחסה לישראל הגיעה תגובה חריגה שכללה ירי רקטת קרקע-קרקע, שהתבצע כנראה במסגרת מטח טילי נ"מ לא מבוקר כדי להטעות את ישראל, וכוון לעבר החרמון. ירי הנ"מ התבצע לאחר שהמטוסים כבר היו מחוץ לטווח, כמו תמיד במקרים כאלו, או שאפילו היו בעת הנחיתה בבסיסיהם בישראל, בהנחה שישראל תקפה בסוריה.

מטוס איראני סוריה מהאן איירליינס לוח טיסות ל דמשק ()
הלו"ז של המטוס האיראני ששב על עקבותיו

מטוס איראני סוריה מהאן איירליינס לוח טיסות ל דמשק ()


אין להוציא מכלל אפשרות שחוליות פרו-איראניות הן שאחראיות לירי, וכי הן עשו זאת באמצעות משגר רקטות לטווח בינוני-ארוך, כנראה לטווח של 80-60 קילומטר. זאת בתגובה חריגה, לתקיפה ישראלית לכאורה חריגה בפני עצמה, שבוצעה לאור יום.

 

אלה יכולים להעיד על כך שצה"ל נערך לשבירת המשוואה על-ידי כוח "קודס" של משמרות המהפכה הפועלים בסוריה, שנהנים ממעטפות הגנה באזור דמשק וממשיכים בניסיונותיהם לקבל משלוחי נשק מתקדם מטהרן לסוריה, שחלקם מיועדים גם לחיזבאללה.

 

בגולן: שגרה מתוחה אחרי התקיפה והיירוט

אירוע שיגור הטיל הסורי לכיוון החרמון העלה את מפלס החשש בגולן מפני הפרת השקט, אולם הצבא מקפיד לשדר למישור האזרחי כי העסקים והשגרה נמשכים כרגיל.

 

בשיחות שהתקיימו בין גורמי הצבא לאנשי מחלקת הביטחון במועצה האזורית גולן, הבהירו הגורמים הצבאיים כי אין כל שינוי בהיערכות הציבור בגולן, והשגרה נמשכת כרגיל הן ביישובים והן באתרי התיירות. בגולן, על פי רוב סומכים על האמירות של הצבא בהקשר זה, אולם חלק מהתושבים ציינו כי עצם הצבת כיפת ברזל באזור משמעה שהצבא היה ערוך לשינוי ב"שגרה".

 

במהלך השנים היו כמה אירועי ירי וזליגה לעבר החרמון, כולל פצצות מרגמה ורקטות שנחתו סמוך למוצבי צה"ל בהר, בשנים 2013-2014. בינואר 2015 פונה האתר בעקבות ירי רקטות לצפון הגולן.

 

תיעוד: יירוט הרקטה שנורתה מסוריה לעבר שטח ישראל    (צילום:אטילה שומפלבי|יוסי אמר)

תיעוד: יירוט הרקטה שנורתה מסוריה לעבר שטח ישראל    (צילום:אטילה שומפלבי|יוסי אמר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 רגע היירוט של הרקטות מעל החרמון (צילום: אטילה שומפלבי )
תיעוד היירוט מהחרמון, אתמול (צילום: אטילה שומפלבי )

עם זאת, אתמול בחרמון המשיכו המבלים בשגרת יומם, ושבו לגלוש ולהתפלש בשלג זמן קצר לאחר תום האירוע. באתר אמרו כי קרוב ל-10,000 בני אדם פקדו אתמול את האתר, מספר שיא של מבקרים, מתוכם כ-2,000 גולשים.

 

התושבים בגולן אומרים כי לצד החששות, התחושה האישית היא של ביטחון ושקט. בחודשים האחרונים – עם התרחקות מלחמת האזרחים בסוריה מגדר הגבול – אכן שורר שקט כמעט מוחלט בגולן, אך עליו מעיבות תקריות שונות, בהן ירי לעבר חוליה שחצתה את הגבול לפני שבועיים, חיסול שבעה מחבלי דאעש באזור הגבול בקיץ האחרון או יירוטים שהיו בשמי הגולן בחודשים האחרונים.

 

"בהתחלה שרר הלם, ואז כולם הוציאו מצלמות"

עדי פיאדה תושבת קיבוץ אל רום, אמרה אמש ל-ynet: "יש חשש לאור האירוע שהתרחש. מצד שני החיים ממשיכים והתחושה הכללית היא שאנחנו מוגנים ושנמשיך לנהל את חיינו במקום היפה הזה על מי מנוחות. ברוב המקרים של אירוע ביטחוני בגזרה, הציבור אפילו אינו מודע, ממשיך בחייו בתחושת ביטחון".

 

"ברור שלא יהיה שקט אבסולוטי, ויחד עם זאת, אני עדיין מאמינה וכך גם רוב חבריי, שאנחנו חיים במקום הכי יפה בארץ. אנחנו חיים בתחושת ביטחון ביום יום שלנו", הוסיפה.

תקיפה של ישראל לכאורה ב סוריה ()
דיווח מהטלוויזיה הסורית של היירוט

תקיפה של ישראל לכאורה ב סוריה ()

תושבת אחד היישובים הקרובים לגבול סוריה אמרה כי "בצפון הגולן כבר התרגלנו לכך שהגבול לא יציב בשנים האחרונות. הילדים כבר התרגלו למציאות הזאת. אנחנו מדברים איתם וגם בבית הספר מדברים איתם על המצב. זאת שגרה של מתיחות. אנחנו מרגישים שתושבי העוטף מאוימים יותר, כל המדינה נעה בין איומים. במרכז עם פיגועים. וטוב שיש כיפת ברזל, זה מראה שהצבא ערני ומוכן לתרחישים".

 

על המהירות שבה חזרו המבלים בחרמון לשגרה, העיד עו"ד יוסי אמר, שצילם את היירוט: "היינו בסוף המסלול למטה, באזור המנוחה. תוך כדי שיחה נשמע רעש עצום מאחורינו. איך שהרמנו את הראש עברו ממש מעלינו שני טילים שנורו מרחק מאות מטרים מאיתנו, מכיפת ברזל".

 

"בהתחלה שרר הלם מוחלט, מעוצמת הרעש והמרחק הקרוב למעוף הטילים מעלינו. אחר כך כולם כבר שלפו טלפונים לצלם, וכמובן מחאו כפיים ושרקו מיד עם הצלחת היירוט. אתר החרמון המשיך להתנהל רגיל כאילו כלום לא היה. אף אחד לא היה מוכן לוותר על המקום שלו בתור הארוך לרכבל", סיפר.

 

הוא הוסיף כי כתושב אשקלון לשעבר כבר חווה שיגורים של כיפת ברזל, אך האירוע הפעם היה חריג. "ברגע אחד חולפים לאלפי נופשים שני טילים מעל הראש, מבצעים יירוט, וכולם מוחאים כפיים וצוהלים, ואחרי דקה הכול חוזר להתנהל כרגיל", אמר.


פורסם לראשונה 20/01/2019 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המטוס האיראני ששב על עקבותיו
צילום: shutterstock
מומלצים