הקרנפית קרן פלס המליטה גורה חדשה
הקרנפים קרן פלס ועטרי חובקים גורת קרנף חדשה שנולדה בחודש שעבר. מאז ההמלטה הן הסתתרו במתחם מבודד משאר הקרנפים ולפני מספר ימים יצאו לשטח הפתוח. בואו להצביע עבור השם החדש לגורה הקטנה
קרן פלס, קרנפית רחבת שפה (קרנפית לבנה) המליטה בחודש שעבר גורת קרנף בספארי ברמת-גן. לפני כשנתיים נצפו קרן והזכר עטרי מזדווגים. המטפלים שיערו כי קרן תמליט בקיץ, אך כשלא נראו סימנים להמלטה, הם העריכו כי יתכן והזדווגה במועד מאוחר יותר הרחק מעיני המטפלים.
המלטה בהפתעה
"לרוב, מספר ימים לפני ההמלטה, האם מרחיקה את הגורה הקודמת כי אין לה מספיק חלב לטפל בשני גורים. היא צריכה להשקיע מאמץ בהמלטה ובגור החדש, זה סימן לכך שהיא אמורה להמליט", אומר ל-ynet אלעד.הרשקוביץ', מטפל בבעלי חיים בשטח האפריקני הפתוח של הספארי ברמת גן. "קרן לא עשתה זאת. בסוף החודש שעבר, הגענו בבוקר וגילינו גורה חדשה, כשקיפנזי בת השלוש וחצי, עדיין לצידה וקרן לא הרחיקה אותה כלל. היינו מופתעים לגלות גורה חדשה. דענו שהיא אמורה להמליט, אך לא ידענו יום מדוייק".
עם דבר הגילוי, הוזעק צוות המטפלים להכין את מתחם המלטה המכוסה סביב בצמחייה וגדר בצפון השטח הפתוח בספארי. המתחם המרופד בחלקו בחציר, מאפשר לקרנפיות שהמליטו לטפל בגורים ולהניק אותם ללא חשש משאר הקרנפים וחיות הבר, מאחר וקרן המליטה את הגורה בשטח, עוד לפני שהספיקו להכניס אותה למתחם. המטפלים הצליחו לפתוות את הקרנפית באמצעות חציר ותערובת שפוזרו בצורת שביל לעבר המתחם והשתיים נכנסו פנימה בהצלחה.
הקרנפית ה-31 בספארי ברמת גן
"הגורה נולדה בשבוע סוער וגשום. חששנו בתחילה כי הגורה חסרת נפח ומשקל, אך קרן דאגה לה לחימום ואנחנו סייענו באמצעות תוספת של ערימות חציר שיאפשרו לה להתחמם", מסביר הרשקוביץ'. "הקרנפים ובעלי החיים יכלו להתקרב, להריח ולראות את הגורה החדשה. זה שלב ראשון בהסתגלות של היכרות עם הגורה ושהיא תכיר בעלי חיים חדשים".
ביום חמישי שעבר, הגורה הצליחה לצאת דרך סורגי המתחם והחלה לרוץ בשטח הפתוח, שם פגשה את אביה עטרי. הזכר הוותיק החל לדחוף את הגורה והמטפלים הרחיקו אותו ממנה, עד שהאם הגיעה ולא אפשרה לו להתקרב לגורה. "הגורה רצה במשך זמן רב, כשקרן רצה אחריה ושומרת עליה", הוא מסכם. זו הקרנפית ה-31 שנולדה בספארי ברמת גן מאז היווסדו. הספארי נחשב לאחד מגני החיות הפוריים ביותר באזור אירופה ואסיה, בכל הנוגע לרביית של קרנפים המצויים בסכנת הכחדה.
בספארי מתלבטים כעת לגבי השם החדש שיינתן לגורה, שיתחיל באות ק', האות הראשונה בשמה של האם קרן. בין ההצעות הסופיות שמקורן בשפה הסוואהילית: קמילי (מושלמת), קיביבי (אשה קטנה), קוטוקה (הכחדה), קניה, קיצ'י (בוהק השמש) וקיילה (זר עלי דפנה).
ניצודים באפריקה
הקרנפים הלבנים בטבע נחשבים ליונקים היבשתיים הגדולים בעולם אחרי הפילים ועשויים להגיע למשקל של עד כשלושה טון. מצבם של הקרנפים הלבנים בטבע טוב ויציב, בהשוואה למינים אחרים של קרנפים, המצויים בסכנת הכחדה חמורה וחלקם מצויים על סף הכחדה מהטבע.
אוכלוסיית הקרנפים הלבנים שמרבית מהאוכלוסיה שלה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה – מוערכת בין 19,682 פרטים ל-21,077 קרנפים בטבע ולמרות שנרשמה עלייה קטנה במספרם בשנים האחרונות עקב פעולות של רשויות הטבע כדי להגן עליהם מפני ציד לא חוקי, עתידם בטבע מצוי בסכנה.
באפריקה נותרו שני קרנפים רחבי שפה צפוניים בלבד לאחר שבני מינם ניצודו בהמוניהם בעשורים האחרונים והזכר הקשיש האחרון שנותר הומת המתת חסד לפני מספר חודשים. 1,028 קרנפים ניצודו בשנת 2017 על ידי ציידים בלתי חוקיים ברחבי אפריקה לעומת 1,054 קרנפים ב-2016 כך עולה מנתונים שפרסם בתחילת 2018 ארגון TRAFFIC הפועל למניעת הברחות וסחר בחיות בר.
על פי היקפי הציד, כמעט שלושה קרנפים ניצודים מדי יום. הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות.