הסלמה במלחמת האיתותים בזירה הסורית
האיראנים עוברים למלחמה גלויה, ישראל רומזת לרוסים שעליהם לעמוד במילתם ומוכיחה להם שהיא עומדת בהבנות, רוסיה מאותתת לישראל שחופש הפעולה האווירי שלה מוגבל, ואסד מנסה להוכיח שהוא כבר עומד על רגליו ולא מוכן להבליג יותר. בתום יממה אלימה שבה כל הצדדים שלחו רמזים חמושים זה לזה, ישראל תנסה לחזור לעמימות
אתמול (יום א') והלילה חלה תפנית בזירה הסורית-ישראלית. כל אחד מהאירועים שהחלו אתמול בצהריים ונמשכו עד שעות הבוקר המוקדמות לא היה חריג בפני עצמו, אולם התרחשותם בשרשרת, בזה אחר זה, יש בה אולי כדי להצביע על תקופה חדשה במב"ם – המערכה שבין המלחמות – שמנהלת ישראל נגד ההתבססות האיראנית בסוריה ונגד העברת נשק איכותי מאיראן לחיזבאללה. כל הצדדים מעבירים זה לזה איתותים אלימים ביחס לעמדותיהם וכוונותיהם להמשך המערכה.
המהלך המשמעותי ביותר היה הירי אתמול לצפון ישראל של טיל קרקע-קרקע איראני, כנראה על ידי משמרות המהפכה האיראנים עצמם ולא על ידי המיליציות השיעיות שליחותיהם. שיגור טיל כזה, הגם שהוא קצר טווח, לא נעשה מעכשיו לעכשיו. הוא מצריך הכנות כגון הצבת משגר בהסתר כדי שלא יתגלה למודיעין הישראלי; הוא מצריך הוראה מגבוה, כנראה ממפקד כוח "קודס" של משמרות המהפכה קאסם סולימאני עצמו. האיראנים מודעים היטב למשמעות של צעד כזה מנקודת ראותה של ישראל, שלא תוכל להבליג עליו אלא תצא לתקוף מטרות איראניות נוספות, כפי שנעשה הלילה.
אמנם, כבר היו דברים מעולם. לפני כשבעה חודשים, ב-10 במאי, ירו משמרות המהפכה עשרות טילי קרקע-קרקע כאלה לעבר שטח ישראל. רוב הטילים נפלו אז בשטח סוריה וארבעה יורטו בידי כיפת ברזל מפני שעמדו לחדור לשטחינו. צה"ל התכונן היטב לירי הזה, שבוצע כנקמה על הרג כמה אנשי משמרות המהפכה והשמדת מאות טילים מדויקים איראניים בשטח סוריה. צה"ל העריך שהאיראנים יגיבו והכין את המבצע שנקרא "שחמט" או "בית הקלפים" (שמות שונים שנתן להם המטכ"ל וחיל האוויר). המכה שספגו אז משמרות המהפכה הייתה מהדהדת: בתגובה לירי האיראני תקף חיל האוויר תקף כ-60 מטרות איראניות בשטח סוריה והשמיד אותן.
כתוצאה מכך נוצרה הרתעה ובמשך זמן רב האיראנים לא ניסו להתעמת ישירות עם צה"ל. אבל לאחרונה ניכר שינוי: האיראנים ראו עצמם נאלצים להגיב על הפעולות הישראליות נגדם, אולי מפני שסולימאני הרגיש מובך כשישראל שברה את העמימות, ויותר מרמזה לאייתולות בטהרן ולמנהיג עלי חמינאי - פעם אחר פעם – שמפקד כוח "קודס" של משמרות המהפכה לא מצליח במאמציו להתבסס בסוריה חרף סכומי העתק שהם משקיעים במבצע.
לכן, כנראה, הכין סולימאני שיגור נוסף של טיל קרקע-קרקע איראני על ידי אנשי כוח קודס של משמרות המהפכה. אולי עשה זאת כדי להבטיח שהפעולה תבוצע כראוי ואולי כדי להבהיר לישראל שאיראן נחושה לא פחות ממנה להמשיך את ההתבססות בסוריה. סביר להניח שהאיראנים הכינו שיגור של טיל קרקע-קרקע בודד כדי להבהיר שלא מדובר בפעולת נקם אלא באיתות לישראל. אחרת, סביר שהם היו משגרים מספר טילים. אולי בלחץ הרוסים שלא לחמם את הגזרה החליט סולימאני לשגר טיל אחד כאיתות, בהנחה שהתגובה הישראלית תהיה מוגבלת, ואכן כך קרה.
בניגוד למה שהתרחש באמצע במאי, הפעם פגעה ישראל בשלוש או ארבע מטרות איראניות בלבד, ולא בעשרות. גם כאן מדובר באיתות: ישראל מבהירה לאיראנים שהיא מעוניינת בהפסקת ההתבססות של כוח קודס, אבל אינה מעוניינת במלחמה עם איראן בשטח סוריה.
החדשות הרעות: מעורבות רוסית גוברת
עוד קודם לכן נשלח איתות ברוח דומה אתמול בצהריים כשעל פי פרסומים זרים תקפה ישראל בסוריה, ככל הנראה במטרה למנוע את נחיתת מטוס חברת התעופה האיראנית "מהאן" בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק. על המטוס היו, ניתן לשער, גם אנשי משמרות המהפכה שבאו מטהרן וגם ציוד איראני. התקיפה המיוחסת לישראל התבצעה זמן קצר לפני שהמטוס עמד לנחות בדמשק, והודעה על כך נמסרה לרוסים זמן קצר קודם לכן, כך שניתנה להם אפשרות להורות למטוס לשוב על עקבותיו. כלומר, ישראל פעלה לפי כללי התיאום עם הרוסים, ולכן גם הרוסים לא גינו את הפעולות המיוחסות לישראל אתמול והלילה.
אבל האיראנים החליטו להשתמש בתקיפה הזאת כתירוץ, ושעתיים אחרי שהמטוס האירני חזר על עקבותיו שיגרו האיראנים את הטיל שהוכן מראש לעבר שטח ישראל. סוללות כיפת ברזל יירטו אותו, לא נגרם שום נזק והגלישה באתר החרמון נמשכה כרגיל, אבל ישראל ראתה בכך פרובוקציה חמורה, ולכן תקפה בלילה מטרות לוגיסטיות או מודיעיניות איראניות.
אבל גם הפעם נרשם חריג בהתנהלות הישראלית. לפני התקיפה הלילה ככל הנראה נמסרה לסורים הודעה באמצעות הרוסים ולפיה עליהם להימנע מהפעלת סוללות הנ"מ. המשטר הסורי לא שעה להודעה החריגה, ושיגר כרגיל עשרות טילי נ"מ לעבר המטוסים והטילים שלפי מקורות סורים ירתה ישראל. חלקם פגעו בכמה מהחימושים ששוגרו לעבר המטרות האיראניות.
דובר צה"ל תת-אלוף רונן מנליס הודיע בבוקר שמאחר שהסורים לא שעו לאזהרה, תקף חיל האוויר והשמיד כמה סוללות ומשגרי נ"מ סורים. לפי הדיווחים המגיעים מסוריה, מדובר במספר ניכר של סוללות נ"מ מכל הסוגים, בעיקר חדישים, שנפגעו חלקית או הושמדו כליל.
בצילומים שפרסם דובר צה"ל, נראה בבירור משגר של טיל פנציר S-1 (בנאט"ו הוא נקרא SA-22), שמשלב משגר טילים, תותח נ"מ ומכ"ם על כלי רכב אחד. כמו כן נראים בצילומים טילי נ"מ סורים שפצצות חיל האוויר גרמו להם לעוף מהמשגרים ולהתפוצץ בקרבת הסוללה.
רוסיה הודיעה שארבעה חיילים סורים נהרגו בתקיפות צה"ל ליד דמשק. הודעה זו מתווספת להודעה הרוסית אתמול, שלפיה התקיפה הראשונה בצהרי יום ראשון, המיוחסת לחיל האוויר הישראלי, התבצעה על ידי ארבעה מטוסים ששיגרו טילים לעבר סוריה מעל הים התיכון. ההודעות האלו משקפות מעורבות רוסית גוברת בתהליך הגנת שמי סוריה, ואולי אפילו מעורבות בפיקוד על הנ"מ הסורי. זו בשורה לא טובה, אף שבאירועי אמש הרוסים לא נקטו עמדה ולא גינו את ישראל (כנראה מפני שישראל התנהגה לפי הכללים החדשים שנקבעו), אבל ברור לגמרי שהמעורבות הרוסית בנעשה במרחב האווירי הסורי גוברת והולכת, והמשמעות מבחינת ישראל היא צמצום חופש הפעולה האווירי שהיה לה עד כה.
טנגו עדין של חילופי מהלומות
השאלה העיקרית כעת היא אם בכך הסתיים הסבב הנוכחי. לישראל יש אינטרס מהמעלה הראשונה להמשיך את המערכה נגד ההתבססות האיראנית בסוריה, אבל בה בשעה יש לה עניין לחזור לעמימות שאפיינה את המב"ם עד כה - עמימות שאפשרה לסורים ולאיראנים "מרחב הכחשה" והקלה עליהם לא להגיב.
אינטרס ישראלי נוסף הוא לא להתגרות ברוסים, במטרה לשמר את חופש הפעולה האווירי של חיל האוויר בשמי סוריה. אפשר לראות שישראל מתמקדת כעת בתקיפות רק במרכז סוריה, ואפשר להניח שזה חלק מההבנות עם הרוסים. עם זאת, ישראל מתמקדת כעת בתקיפת המטרות האיראניות ליד דמשק כדי להבהיר לרוסים שהיא לא תשלים עם הפרת ההבנות מצדם.
הרוסים התחייבו בפני ישראל להרחיק את האיראנים 80 ק"מ מהגבול ברמת הגולן - מזרחה וצפונה לעומק שטחה של סוריה. אבל בפועל האיראנים נמצאים בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק ובאזור כיסווה, במרחק כ-40 ק"מ בלבד מהגבול. יש להם שם מתקני אחסנה של טילים ושל כלי נשק אחרים, וגם מתקני מודיעין שאותם תקפה ישראל הלילה ושיגרה בכך איתות לא רק לאיראנים אלא גם לרוסים שעליהם לעמוד במילתם.
בעבר טענו הרוסים שמטוסי חיל האוויר סיכנו את אנשיהם המרוכזים בסוריה, וייתכן שלכן ממקדת ישראל את הפעילות שלה באזור שדה התעופה של דמשק, שבו אין אנשי צבא רוסים, אבל יש הרבה מתקני אחסנה איראניים, וכך גם מצפון ומדרום לדמשק. זה משחק עדין ושברירי שבו ישראל וצה"ל משתדלים לא לשבור את הכלים למען המטרה האסטרטגית שהייתה ונשארה מניעת התבססות איראנית צבאית בחזית נגד ישראל בסוריה, ומניעת נשק איכותי, בעיקר טילים מדויקים, מחיזבאללה.
האתגר מונח לפתחו של הרמטכ"ל החדש, רב-אלוף אביב כוכבי, שינצח על תהליך התאמת צה"ל למב"ם החדשה, שמתנהלת בחצי עמימות ושבמסגרתו הצדדים נזהרים עדיין שחילופי מהלומות האיתות לא יהפכו ללחימה ממש.