חצי קילומטר של פינוי-בינוי יוצא לדרך
המהפך של רחוב לוי אשכול: מתחם שלם בקריית אונו עתיד לעבור בשנים הקרובות תהליך פינוי-בינוי מהגדולים בענף. במסגרתו יפונו 15 בניינים ותיקים שנבנו בשנות ה-60, ובמקומם תיבנה שכונה חדשה מעורבת שימושים עם 9 מגדלים חדשים, מסחר ומבני ציבור. איך תיראה השכונה בעוד כחמש שנים? צפו
בשיתוף בוני התיכון
בחודש פברואר אשתקד אישרה הוועדה המחוזית של תל אביב לתכנון ובנייה את אחד הפרויקטים הגדולים בתחום ההתחדשות העירונית בישראל: פינוי-בינוי של שטח בגודל 43 דונם במרכז העיר קריית אונו, בין הרחובות לוי אשכול ממערב ורחוב יחזקאל מדרום. "אנחנו מדברים כאן על אחד הפרויקטים הגדולים והמשמעותיים שנעשו כאן בתחום", מסביר ל-ynet עו"ד רן מלאך, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת בוני התיכון, חברת הנדל"ן היזמית ומי שמבצעת את הפרויקט. "מדובר בהריסה של 15 בניינים ותיקים עם 328 דירות ישנות - במקומם יקומו 9 מגדלים בגובה עשרים קומות ואלף יחידות דיור עם שדרה מסחרית – בעצם הפרויקט הזה עתיד לשנות את לב-ליבה של העיר הוותיקה", אומר מלאך.
"השכונה שלנו היא שכונה מעורבת", מספר גלעד אזיקי, תושב השכונה וממובילי מיזם הפינוי-בינוי מטעם ועד השכונה. "יש בשכונה מגוון רחב של תושבים - מתושבים צעירים מאוד ועד תושבים מאוד מבוגרים. מצד אחד מדובר בשכונה מיושנת, אבל מצד שני היא גם שכונה שמעניקה המון לתושבים. העירייה בקריית אונו מאוד מקדמת את תחום ההתחדשות העירונית בעיר ורוצה לראות עוד מיזמי פינוי-בינוי", מוסיף אזיקי.
לאחר שנת הבחירות ברשויות המקומיות מצפים בענף ההתחדשות העירונית להמשיך להוביל מיזמי פינוי-בינוי בכל רחבי הארץ - במטרה לשנות את גורלן של השכונות הוותיקות ולצופף את מרכזי הערים. "השכונות הוותיקות מזדקנות. מה שבנו פה בישראל לפני חמישים ושישים שנים – אלו מתחמים שפיזית מטים ליפול", מתארת האדריכלית אורנה צור ממשרד האדריכלים משה צור בוני הערים בע"מ שאמון על תכנון הפרויקט. "אין מה לעשות, הבניינים והתשתיות מתיישנים ומזדקנים, וזאת הזדמנות לבנות בניינים חדשים, לרענן את התשתיות וללכת קדימה", מוסיפה האדריכלית צור.
בשל מיקומו של מתחם לוי אשכול, שעתיד להיהרס בחודשים הקרובים, קיים ברחוב הראשי פונטציאל ייחודי למימוש חזון עירוב שימושים והפיכת חזיתו לשוקקת חיים. "אנחנו דואגים להפוך את לוי אשכול לרחוב מאוד איכותי שיכול להיות הרחוב המרכזי של העיר", מעיד האדריכל משה צור ממשרד האדריכלים משה צור בוני הערים בע"מ. "המתחם הזה ייחודי מאוד - הוא בין שני רחובות עם הפרש גובה ביניהם. הדיירים יייכנסו בעתיד לביתם מרחוב מגורים מגובש ושקט, בלי התערבות של פונקציות שמפריעות למגורים. העיר, מנגד, תקבל רחוב תוסס עם פעילות אינטנסיבית, בלי ניגוד אינטרסים בין הדיירים לבין המסחר והפעילות העירונית", מתאר צור.
לפי התוכנית המיועדת, 20% מכלל יחידות הדיור החדשות יהיו יחידות דיור קטנות - בהתאם לביקושים בשוק. "זיהינו ביקושים קשיחים של דירות שלושה חדרים, מדובר על דירות בשטח של 80-65 מ"ר שמתאימות לזוגות צעירים בתחילת דרכם, לאוכלוסייה מתבגרת שרוצה לחזור לדירות יותר קטנות ולמשקיעים", מסביר מלאך.
"הפרויקט הזה הוא פרויקט שאמור להציל את האוכלוסייה החלשה והמבוגרת שמתגוררת כאן במשך שנים. כלומר, יש פה תושבים מבוגרים שגרים בקומה רביעית ללא מעלית בבניינים שמטים ליפול. פינוי-בינוי בפרויקט הזה הוא מה שיכול לגרום לשכונה הזו להתחדש, ולתושבים לקבל איכות חיים גבוהה יותר", אומר אזיקי.
"אם אני עוצם את העיניים ומדמיין מה יקרה פה בעוד כחמש שנים, אני רואה שכונה חדשה שתעצב את פני העיר כולה, ותהיה מודל לחיקוי ולהשראה לפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית", מסכם מלאך.
בשיתוף בוני התיכון