שטייניץ: "שבירת העמימות משרתת אותנו"; איילנד: "נעיר את הדוב הרוסי"
בעקבות התקיפה הנרחבת בסוריה ולקיחת האחריות המלאה של צה"ל, הסביר חבר הקבינט באולפן ynet מה עומד מאחורי המדיניות: "באיראן יש ויכוח פנימי אם שווה לשלם את המחירים האלה. אין ודאות שאסד ימשיך להכיל את התקיפות". ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר: "אנחנו מדברים יותר מדי, הייתי נזהר"
שר האנרגיה וחבר הקבינט יובל שטייניץ התייחס הבוקר (יום ב') לשבירת העמימות סביב פעילות חיל האוויר נגד ההתבססות האיראנית, ולאפשרות שלשינוי המגמה יש חלק בהסלמה של היממה האחרונה. בראיון לאולפן ynet בעקבות התקיפה הנרחבת הלילה טען שטייניץ כי החשיפה הציבורית משרתת את ישראל: "גם באיראן, אני בטוח, יש ויכוח פנימי אם שווה להם לשלם את המחירים האלה לאור הנחישות של ישראל. לפעמים באמירות האלה אנחנו מעבירים את הקווים האדומים והנחישות שלנו".
- יש פה לוחמה פסיכולוגית על דעת הקהל האיראני?
"בדיוק".
- מה עם מרחב ההכחשה של משטר אסד? הוא יוכל להמשיך להכיל את האירועים ברקע שבירת העמימות?
"אין ביטחון מלא. אנחנו במשחק של הערכות והסתברויות ואין ודאות".
- ההצהרה של ראש הממשלה שאנחנו תוקפים, זה צעד מדיני או צבאי?
"בואו נאמר כך, המון נושאים לא מתפרסמים. מה שאתם רואים זה קצה הקרחון. ביצענו הרבה מבצעים שלא התפרסמו".
הפרשנות של רון בן ישי:
שוברים עמימות: ליידע את האיראנים על מה שמחולל סולימאני
הסלמה במלחמת האיתותים בזירה הסורית
- זה משחק לידיים של המבקרים שלכם. הרי במקומות שבהם אתם שותקים – האויבים לא מגיבים.
"זה לא קשור בהכרח. המבקרים שלנו כנראה לא מסוגלים להודות שהמערכה לבלימת ההתבססות האיראנית בסוריה היא אחת המצליחות בתולדות ישראל. יש כמה טילים ומליציות, אבל הם לא הצליחו לבנות מערך צבאי משמעותי. הם לא הצליחו לבנות שדות תעופה, בסיסי טילים, בסיסי חיל אוויר, ולהביא את משמרות המהפכה לקרבת הגבול עם ישראל. ועשינו את זה בלי להיגרר למערכה כוללת.
"האיראנים במצוקה גדולה. התוכניות שלהם בסוריה היו גרנדיוזיות. הם השקיעו בזה הרבה כסף ועד עכשיו נכשלו. הם במצוקה וכך צריך לראות את ההודעות שלהם. אם אסד מאפשר לאיראן לתקוף את ישראל מסוריה, אז הוא והשלטון שלו בסכנה. אין מצב שאיראן תתקוף את ישראל משטח סוריה ואסד ישב בשקט בארמון שלו".
- ועדיין, אתר החרמון סגור. זה משדר מסר לישראלים. יש חשש שהאיראנים יגיבו?
"אנחנו לא יודעים איך זה יתפתח בשעות הקרובות ואנחנו נוקטים אמצעי ביטחון. לקחנו סיכונים והיו דיונים עם ראש הממשלה בקבינט. ידענו שאנחנו גם לוקחים סיכונים מסוימים, אבל הייתה לנו החלטה ברורה וקו אדום ברור: לא יהיה מערך צבאי איראני בסוריה. לא בקרבת הגבול וגם לא במרכז או צפון סוריה. ואני אחדד את הדברים: הלילה תקפנו את סוללות הנ"מ הסוריות ולא האיראניות. זה מסר לאסד: אתה מגן על האיראנים בסוריה, נותן חסות, מאפשר להם לתקוף את ישראל. אתה, צבאך ומשטרך על הכוונת. אנחנו רואים בך אחראי לתקיפה בחרמון ולהתבססות האיראנים בסוריה".
באולפן ynet התראיין גם אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, שנשמע פסימי בהרבה מהשר שטייניץ. "אני די מודאג, אנחנו קצת שיכורים מההצלחות שלנו", אמר. "ההצלחות מבחינת מבצעית נראות משמעותיות ואמיתיות, אבל צריך להבין שהגורם החשוב יותר הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. כל עוד ישראל מתעסקת עם איראן בלבד, מבחינתו זה בסדר כי בראייה עתידית איראן אולי מתחרה איתו על ההגמוניה בסוריה. אבל ברגע שאנחנו תוקפים מטרות סוריות ישירות, וברגע שאנחנו מאיימים על סוריה, אנחנו מעירים את הדוב הרוסי.
"ברגע שרוסיה תחליט, אם היא תחליט, לשנות באופן קיצוני את האישורים שהיא לכאורה נותנת לישראל לפעול במרחב הסורי, אנחנו נהיה במצב יותר קשה. אני חושב שאנחנו משחקים משחק מסוכן ומזה הייתי נזהר".
- רוסיה לא אוהבת את המסרים ממשלת ישראל?
"אני חושב שאנחנו בימים האחרונים מדברים קצת יותר מדי, אנשים שלאמירות שלהם יש משמעות פורמלית לוקחים אחריות מוגזמת ומשמיעים איומים בוטים מדי. הם לא תורמים שום דבר. אני חושב שהמדיניות נשמרה טוב בשנתיים האחרונות ולא צריך לחרוג ממנה. התרברבות בצד הישראלי עלולה לגרום לרוסים להגיב. פוטין מגלה כלפינו סבלנות מסוימת, אבל יש עליו לחץ של הממסד הצבאי הרוסי, שאוהב את ההסתובבות הישראלית בשמי סוריה הרבה פחות. אני הייתי נזהר לא לחצות פה קווים".