שתף קטע נבחר

 

קשיי קליטה: הבעיות של ה-VAR

האופוריה מביצועי ה-VAR במונדיאל מתנפצת מדי שבוע בליגות באירופה. השופטים אינם מיומנים, הצדק לא תמיד נעשה, והעיכובים פוגעים בשטף המשחק. כולם מקווים שאלה רק קשיי התאקלמות, ובעתיד השימוש בטכנולוגיה יהיה יעיל ומהיר יותר

כרגיל, ברצלונה הייתה שלשום בצרות גדולות בזמן שלאו מסי לא היה על הדשא. הכוכב קיבל מנוחה לקראת משחק הגביע מחר מול סביליה, אבל במצב של 1:1 מול לגאנס הוא עלה מהספסל ועזר לקבוצתו לסגור עניין עם 1:3. אלא שהפעם, הוא לא היה האחראי היחיד לניצחון. גם השופט עזר.

 


 

מסי הבקיע את השלישי, אבל השער המשמעותי באמת היה ה-1:2 של לואיס סוארס, שהכניס בדרך ברך לפניו של שוער לגאנס פיצ'ו קוויאר. מערכת ה-VAR הופעלה, ועדיין השופט ריקרדו דה בורגוס בנגואצ'אה החליט שמדובר במאה אחוז גול.

 

ברצלונה, לגאנס  (צילום: רויטרס)
הכדור של סוארס בדרך לרשת, אחרי ששלח ברך לפניו של השוער(צילום: רויטרס)

 

במונדיאל, ה-VAR היה הבשורה הגדולה של עולם הכדורגל, ששינתה אותו לתמיד. הוא פתר מחלוקות, מנע התחזויות ועשה צדק. בפיפ"א קיבלו תנופה והיו להוטים לדאוג לכך שהכל יהיה מתוקתק. שופטי הווידיאו וגם השופטים במגרשים עברו הדרכה ואימונים מיוחדים. אך התוצאות בליגות באירופה לא ממש מעודדות.

 

במקום שהמערכת תעזור, אנחנו מקבלים שגיאות צורבות עוד יותר ועיכובים משמעותיים במשחק, ככל הנראה בגלל חוסר ההבנה והיעדר המוכנות של אנשי המשרוקית. כזכור, ב־VAR ניתן להחליט רק בארבעה מקרים: אישור שער, שריקה לפנדל, תיקון טעות בזיהוי שחקן שנשלף לעברו כרטיס, והוצאת אדום ישיר. אבל גם הארבעה האלה בלבד, מספקים די והותר כאבי ראש.

 

תקדים מגוחך בגרמניה

הרעש הגדול ביותר מגיע מאיטליה. למרות שדוח אשר פורסם בסיום העונה שעברה הוכיח כי הזמן שבו משחקים בפועל עלה, וכמות טעויות השיפוט ירדה, השופט הבכיר ניקולה ריצולי הודה כי עוד לפני תום השנה התקבלו בליגה בין 16 ל-18 החלטות שגויות לאחר שימוש ב-VAR. השופטים קיבלו העונה הנחיה להרגיע עם הריצה להילוך החוזר, ולקבל החלטות מהירות יותר, אבל המאמנים טוענים כי נוצרה כעת בעיה הפוכה, ושהשופטים אינם בודקים תקריות שחייבו בדיקה.

 

מערכת ה-VAR בישראל (צילום: מינהלת הליגה)
השופטים לא מבינים את הסמכות שניתנה להם. מערכת ה-VAR, בקרוב בישראל(צילום: מינהלת הליגה)

גם בגרמניה עורר הנושא בעיות רבות, כמו בגמר הגביע האחרון שבו נהנתה פרנקפורט משתי טעויות שיפוט ענקיות בדרך לניצחון על באיירן. חוסר ההחלטיות של השופטים, שעדיין לא מבינים את הסמכות שניתנה להם, מוביל לאירועים מטורפים. לקראת סיום העונה שעברה הוריד השופט גידו וינקמן את מיינץ ופרייבורג להפסקה, ואחרי שבע דקות החזיר את השחקנים למגרש, אחרי שבדק מקרה גבולי וקבע שהיה פנדל.

 

ניצחון לשמרנים באנגליה

אבל אף ליגה לא מוקפת בתקשורת סוערת וצהובה כל כך כמו הפרמייר-ליג, והכניסה האיטית של המערכת לכדורגל האנגלי מלווה בקשיי התאקלמות רציניים. גם כך נשארו המועדונים השמרנים מאחורי כולם, ואישרו להשתמש ב-VAR בליגה רק החל מהעונה הבאה. בינתיים מצויה המערכת בשימוש בגביעים, מה שלא עובר בשקט.

 

מאוריציו סארי, מנג'ר צ'לסי, ידע לתמצת במדויק את הבעיה אחרי חצי גמר גביע הליגה בשבוע שעבר מול טוטנהאם. צ'לסי הפסידה 1:0 בוומבלי (הגומלין ייערך ביום חמישי), אחרי פנדל בעייתי מאוד שניתן לספרס, וסארי ירה: "הייתי באיטליה בעונה הראשונה של ה־VAR, וזה היה אסון. השופטים לא הבינו איך להשתמש במערכת. זה בדיוק המצב עכשיו באנגליה".

 

שופט VAR צרפת אוסטרליה מונדיאל (צילום: AP)
נסטור פיטאנה משתמש ב-VAR לראשונה במונדיאל(צילום: AP)

 

אפילו המנג'ר המנצח, מאוריסיו פוצ'טינו, מתח ביקורת על ההליך: "אני בעד טכנולוגיה, אבל לא יכול להיות שמחכים כל כך הרבה זמן להחלטה. זה מחסל את ההתרגשות, והחוקים לא ברורים לכולם".

 

או בקיצור – המערכת יעילה מאוד, אבל רק אם יודעים להשתמש בה. כרגע נראה שגם השופטים על המגרש וגם השחקנים והמאמנים, עדיין לא מבינים לחלוטין את המורכבות שלה. הבעיה נוגעת בעיקר לשופטים שמהססים ומזגזגים, סביר להניח בגלל הכנה לקויה שקיבלו. בינתיים, כל מי שהתנגד, מחייך בהנאה מכל טעות (למרות שמספרן, כאמור, ירד באופן ניכר). בא לשכונה VAR חדש, וקשה עדיין לאכול אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מינהלת הליגה
מערכת ה-VAR
צילום: מינהלת הליגה
מומלצים