"חשש שטראמפ יסכים לוויתורים רבים בפסגה עם קים"
דיווח: גורמי ממשל ובעלות בריתה של ארה"ב מודאגים מהפסגה השנייה של טראמפ עם רודן צפון קוריאה - במיוחד לאור החלטתו לסגת מסוריה אחרי שיחת טלפון עם ארדואן. במקביל, דו"ח חדש חושף בסיס טילים נוסף - אחד מ-20 שעליהם פיונגיאנג לא הכריזה: "הם לא ידונו על מה שלא חשפו"
בעקבות ההכרזה על פסגה שנייה בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, גובר החשש בקרב גורמי ממשל אמריקנים ובקרב בעלות בריתה של ארה"ב כי טראמפ יסכים לוויתורים רבים מדי - מבלי לקבל תמורה שוות ערך - במהלך הפגישה שצפויה להיערך בסוף החודש הבא. כך דווח אתמול (ב') ברשת NBC, מפי פקיד לשעבר בממשל האמריקני שמעורה במצב המגעים הנוכחי עם פיונגיאנג.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
החשש, דווח, גבר עוד יותר בעקבות הכרזתו של טראמפ על הסגת הכוחות האמריקניים מסוריה - לאחר שיחת טלפון שקיים עם מקבילו הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן. בין היתר, נטען, היפנים "לחוצים מאוד" מהפסגה הקרובה.
"אני לא יכול למצוא איש בארה"ב שחושב שצפון קוריאה מתפרקת מנשק גרעיני", אמר הגורם. לדבריו, הממשל קיבל בעל כורחו מסקנה "לגלגל קובייה" ולנסות את מזלו בפסגה נוספת - כדי להתניע מחדש את המשא ומתן המדשדש.
במקביל, ברשת האמריקנית דווח עוד על דו"ח חדש שפורסם זמן קצר לאחר ההכרזה על הפסגה השנייה, ובו נחשף בסיס טילים בליסטיים סודי נוסף של המשטר הצפון קוריאני - אחד מ-20 שלדברי החוקרים שהכינו את הדו"ח פיונגיאנג לא הכריזה עליהם בפני העולם.
The Sino-ri (신오리) missile operating base in Unjon-gun (Unjon County), North Pyongan Province is located in North Korea’s strategic missile belt. It sits 77 kilometers northwest of Pyongyang, 212 kilometers north of the demilitarized zone and 270 kilometers northwest of Seoul. pic.twitter.com/beXO83BmVA
— CSIS Beyond Parallel (@BeyondCSISKorea) 21 בינואר 2019
לפי הדו"ח של פרויקט Beyond Parallel, שממומן על-ידי המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים היושב בוושינגטון, בסיס הטילים הסודי מכונה סינו-רי ונמצא במרחק של 212 ק"מ צפונית לאזור המפורז בין הצפון לדרום, ומשכן את מטה חטיבת כוחות הטילים האסטרטגיים של הצבא הצפון קוריאני.
הבסיס, נכתב בדו"ח, סייע רבות במאמצי המשטר לפתח טילים בליסטיים שיכולים להגיע לדרום קוריאה, יפן ואף לגואם - טריטוריה אמריקנית.
הבסיס מצויד בטילים בליסטיים מסוג נודונג-1, בעלי טווח בינוני. עם זאת, לפי המחקר, הוא לא משמש רק לפעילות מבצעית, אלא גם למחקר ולניסוי. לדברי החוקרים, ייתכן שהבסיס שיחק תפקיד בפיתוח הטיל פוקגוקסונג-2, טיל קרקע-קרקע לטווח בינוני שמסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני. הניסוי המוצלח הראשון בטיל שמונע בדלק מוצק בוצע בפברואר 2017 - זמן קצר לאחר השבעתו של טראמפ לנשיא.
צילומי לוויין של האתר, מ-27 בדצמבר 2018, מראים כניסה לבונקר תת-קרקעי, מקלטים ממוגנים ואזור משרדי. לפי הדו"ח, בחזית הבונקרים התת-קרקעיים באתר הוצבו סוללות מעפר וסלע, כדי להגן עליהם מפני ירי ארטילרי או הפצצות אוויריות.
הבסיס, נכתב עוד, נתמך בידי שני מתקנים סמוכים - בסיס אימונים ובית ספר שמתחילת המאה הנוכחית משמש ללימודים בתחום הטילים הבליסטיים. הדו"ח מציין כי ייתכן שבבית הספר מתבצע מחקר בתחום "התכנון או ההפעלה של טילים בליסטיים".
פיונגיאנג לא הצהירה כאמור מעולם על האתר - ולפי החוקרים לא נראה שהוא עלה בשיחות בין ארצות הברית לצפון קוריאה על פירוזה מנשק גרעיני.
"הצפון קוריאנים לא הולכים לשאת ולתת על דברים שהם לא חושפים", אמר ל-NBC ויקטור צ'ה, אחד ממחברי הדו"ח. "זה נראה כאילו הם משחקים משחק".
דובר של המטות המשולבים של צבא דרום קוריאה, קים ג'ון-ראק, מסר בתגובה לדיווח כי "מדובר במתקן שאנחנו מנטרים בעניין, יחד עם ארה"ב".